Bästa övervakningskameror

Ofta kan en bra övervakningskamera göra ett bättre jobb än ett billigt lokalt hemlarm eller vara ett gott komplement till ett bra hemlarm. Dagens smarta övervakningskameror erbjuder hög upplösning och bra bilder/video i mörker och dagsljus.

På Larmkollen testar vi ett antal övervakningskameror varje år för att hitta bra komplement till hemlarm. Vi gillar att man kan skapa ytterligare redundans i larmsystemet samtidigt som man får möjlighet att titta in live i vad som händer i hemmet.

De flesta hemlarm går att få med kameradetektorer, alltså övervakningskameror, men oftast är bilderna från dessa tänkta att enbart visas för larmcentralen. I vissa fall kan du som kund få bilder från kameran till din telefon när larmet går. I andra fall säljer larmföretagen en billig och ofta inte speciellt bra övervakningskamera som tillbehör. De varierar stort hur bra dessa lösningar är och endast ett fåtal erbjuder idag riktigt bra alternativ.

Larmkollens rekommenderade övervakningskameror

De bästa övervakningskamerorna 2020 är mycket bra kameror, oavsett prisläget. Utvecklingen har verkligen gått framåt och både appar och bildkvalité har utvecklats enormt de senaste 2-3 åren.

Xiaomi Mi Home Security Camera 360

Inomhus – Mi Home 360

Bästa budget alternativet är Mi Home 360 som är minst sagt prisvärd och kommer trots detta med en mycket bra app och stöd för Google Assistant och Alexa. Kameran har lokal lagring och ingen molntjänst behövs.

Larmkollen testar: Mi Home 360

Pris på Mi Home 360

Utomhus/inomhus med batteri – Ring Stick up Cam Battery

Bästa allround alternativet är Ring Stick Up Cam Battery som är prisvärd och drivs med ett stort laddningsbara batteri. Rekommenderas speciellt för dig som vill ta med dig den på semestern som extra säkerhet.

Larmkollen testar: Ring Stick up Cam Battery
Alternativ: TP-Link Kasa Cam KC120

Pris på Ring Stick Up Cam Battery
blank

Utomhus/inomhus med sladd – TP-Link Kasa Smart Cam Outdoor

Till skillnad från Ring så ingår här 2 dagars fri molnlagring vilket gör att du helt slipper månadskostnader. Kameran är IP65 klassad och fungerar lika bra inomhus som utomhus.

Larmkollen testar: TP-Link Kasa Smart Cam Outdoor

Pris på Ring Stick Up Cam Battery

Köpguide – vad ska du tänka på?

Precis som med hemlarm är det viktigt att tänka på dina behov. Hur många kameror behöver du? Ska du övervaka eller bara kolla in då och då? Ska du ha kamerorna ute eller inne?

Utomhus eller inomhus

Det första du behöver bestämma dig för är om kameran ska användas utomhus eller inomhus. En utomhuskamera har förstås skydd mot väta och tål också varierande temperaturer bättre. Samtidigt blir naturligtvis prislappen lite större.

Batteri eller sladd?

Med en batteridriven kamera, som den topptestade Netgear Arlo, blir installationen oerhört mycket enklare jämfört med om du använder en kamera som behöver anslutas till ett vägguttag. Dessutom kan du enkelt flytta en kamera tillfälligt. Nackdelen är förstås att ett batteri behöver bytas ut eller laddas, vilket gör att en sladdbaserad lösning ibland ändå är att föredra.

Bildkvalitet

En av de viktigaste aspekter hos varje kamera torde vara bildkvaliteten. Här finns en stor variation mellan olika modeller och det kan vara svårt att bedöma nivån utifrån rena tekniska specifikationer. Men du kommer i vart fall en bit på väg om du utgår från upplösningen, det vill säga hur detaljerat kameran återger det den ”ser”. Idag bör du inte accepter något annat än så kallad HD-upplösning (High definition), vilket innebär att kameran återger minst 720 gånger 1280 pixlar (bildpunkter).

I dagsljus ger de flesta kameror en bra bild. När ljuset försvinner om natten blir bilden dock ofta en annan och här får du räkna med stora skillnader mellan olika modeller. En del kameror har inbyggd ir-belysning, som lyser upp rummet med en belysning som är osynlig för det mänskliga ögat, men som ger en mycket klar och skarp bild i kameran.

Bildvinkel

Hur mycket ser kameran? För de flesta användningsområden vill du förmodligen att den ska se så brett som möjligt, så att du får med så mycket som möjligt av rummet eller vad det är du övervakar.

En del övervakningskameror går att styra via datorn eller telefonen och kan då ge möjlighet att zooma i bilden, alltså ”komma närmare” en specifik del av motivet.

Hur sparas filmen?

Övervakningskameror för hemmabruk spelar inte in allt de ser. Det skulle skapa ofantliga datamängder och i princip vara meningslöst. Istället triggas kameror av rörelse eller ljud och påbörjar då inspelning. Var och hur filmen lagras varierar. En del kameror använder bara ett minneskort för lagringen, medan andra skickar filmen till en webbtjänst. Det senare är definitivt att föredra eftersom du då får tillgång till det inspelade materialet från din telefon, surfplatta eller dator oavsett var du befinner dig. Dessutom kan en eventuell inkräktare inte förstöra det inspelade materialet bara genom att riva ner kameran.

Hur molntjänsterna som lagrar filmklipp fungerar varierar. Ett vanligt upplägg är att leverantören bjuder på lagringen av filmklipp som spelats in under exempelvis det senaste dygnet, medan du får betala för att kunna se filmer som spelats in längre tillbaka i tiden.

Hur fungerar larmfunktionen?

Tack vare larmfunktionen hos kameran får du ett meddelande när kameran upptäcker en rörelse eller ett ljud. Egentligen är ”larm” fel begrepp, eftersom en övervakningskamera aldrig kan ge samma skydd mot inbrott som ett komplett hemlarm. Det larmfunktionen hos en kamera gör är att uppmärksamma dig på att något rör sig framför kameran.

Enklare kameror skickar bara ett meddelande när det sker, varpå du själv får logga in i en webbläsare för att se kamerabilden. Den vanligaste lösningen är dock den där kameran sänder bilden eller bildströmmen direkt till din telefon när den aktiveras, efter att ha uppmärksammat dig med en notis.

Hur väl larmfunktionen fungerar skiljer sig markant mellan olika övervakningskameror. Ett av tricken de behöver klara är att skilja på husdjur och människor som rör sig framför kameran. För att larmfunktionen ska fungera bra behöver du ofta också kunna ange vilka områden i bilden som ska vara ”larmade” och vilka områden där rörelser kan ske utan att larm triggas.

Medan en del kameror bara utgår från rörelse i bilden för att trigga ett larm använder andra kompletterande tekniker för detta som infraröd belysning.

Somliga övervakningskameror har inbyggd siren, vilket förvisso är en välkommen funktion även om den inte kan ersätta ett riktigt hemlarm. Tänk på att en kamera som larmar aldrig ger samma skydd som en larmanläggning med olika typer av sensorer.

Sammankoppling till övriga system

En kamera som visar bild är förvisso tillräcklig för många användningsområden. Men i takt med att det dyker upp bra teknik för att göra våra hem smartare ökar rimligen också viljan och behovet av att kunna koppla samman övervakningskameran med andra delar, exempelvis en siren eller en lampa som tänds när någon rör sig i bilden.

Röstkommunikation

Många kameror har också mikrofon och i vissa fall en högtalare, så att du kan höra den som befinner sig framför kameran – och även prata med vederbörande. Den här funktionen är ofta en svag punkt hos många övervakningskameror, men fungerar i allmänhet ändå tillräckligt bra för att det ska fylla sin funktion. Högtalarfunktionen kan givetvis användas för att skrämma obehöriga, eller i vart fall göra dem uppmärksamma på att de är upptäckta. De kan också utnyttjas som en form av högtalartelefon med video – om exempelvis barnen saknar mobil med motsvarande funktion.

Appen

Appen blir förmodligen ditt huvudsakliga gränssnitt mot kameran. Det är där du gör inställningar och i övrigt hanterar övervakningskameran och de filmklipp den producerar. Därför behöver du försäkra dig om att appen inte bara erbjuder de funktioner du är ute efter, utan också är enkel att hantera.

blank
Exempelbild: KC200 inställningar i deras mycket bra app

Regler för kameraövervakning – privatpersoner

Du får inte sätta upp kameror hur som helst, läs vår genomgång av reglerna här.

Skriven av: Stefan Tärnell
Artikeln är senast uppdaterad: 2020-05-31

Stefan Tärnell är grundade av Larmkollen. Han har jobbat med prisjämförelsesajter de senaste 15 åren. Stefan har under många år testat hemlarm och säkerhetsprodukter samtidigt som han är ansvarig för utvecklingen av Larmkollen.
📧 Kontakt
Dela den här artikeln?

Vilket hemlarm passar dig? Jämför offerter