Vilket larm passar dig? Jämför offerter

Test: Arlo Pro 4

Arlo Pro 4 är den senaste modellen i Arlos Pro serie har nya spännande funktioner och en upplösning som närmar sig de bra mycket dyrare Ultra kamerorna. Ett bra alternativ för dig som vill ha en riktigt bra bild utan att tömma hela kontot.

Nyckelspecifikationer Arlo Pro 4: 

 • Upplösning på 2K (2560×1440) 
 • Behöver ej Arlo hubb

Installation av Arlo Pro 4

Den batteridriva och helt trådlösa kameran kräver så pass lite som en enstaka skruv samt ett befintligt WiFi för att du ska komma igång. Jag valde förvisso att koppla den till en Arlo hubb för ha den samlad med tidigare kameror samt att få in den i HomeKit, men ska du göra det så se till att du har den nya Smarthubben för att inte tappa den extra upplösningen (HomeKit stödjer dock endast FullHD). Kameran snäpper fast i ett magnetfäste (som monteras med den där skruven jag nämnde tidigare) där den håller sin position riktigt bra. Med lätt handkraft ändrar du vinkeln upp till ca 45° i alla riktningar för att få till den bästa vyn för positionen. Resten av installationen sköts i Arlo-appen i din smartphone, där du på ett enkelt vis guidas tills allt är klart.

Hög upplösning ger möjlighet att zooma

Upplösningen på 2K (2560×1440) är knappt 1,8 gånger fler bildpunkter än de vanligaste övervakningskamerorna som filmar i FullHD (1920×1080). Det ger möjlighet att få upp kamerabilden i full upplösning på en QHD bildskärm, även om det är någonting man sällan gör. Det väsentliga användningsområdet är att man kan zooma in på detaljer i sina videoklipp utan att bildkvaliteten blir dålig. Det är då lättare att kunna identifiera en obehörig.

blank
Exempelbild i dagsljus från Arlo Pro 4.

Autozoom ger fokus på det intressanta

Den nya funktionen där klippen automatiskt kan zooma in på personer i rörelse ger en snabb överblick över vad som händer. Oftast använder man appen i sin telefon för att kolla vad det är som har utlöst rörelsedetektorn. Då ska ett stort upptagningsområde (med kamerans 160° vidvinkel) få plats på en liten bild vilket gör det lite plottrigt. Med autozoom funktionen ser du helt enkelt det som är intressant, i bra kvalitet, utan att behöva pillra för att zooma in själv. Jag tycker att inzoomningarna kan vara lite ryckiga, men de fyller sin funktion och det är ju ingen snyggt regisserad film vi ska åstadkomma.

HDR och nattsyn

En funktion som hjälper Arlo Pro 4 att få en bra bild är HDR (High Dynamic Range). För att förklara det enkelt kombinerar den en överexponerad och en underexponerad bild för att få bra kontraster i såväl ljusa som mörka partier. Kameran är därmed inte så känslig över hur den sitter i förhållande till solljus eller andra ljuskällor. På natten har den ir-dioder som osynligt lyser upp så kameran kan se vad som sker, även i färg.

Här syns en jämförelse mellan en Pro 4 och en Pro 2 där vi ser vad Pro 4ans HDR gör i praktiken. Även om vi har dagsljus genom fönsterna längst bak ser vi utemöblerna och adventsstjärnan. På de mörka soffkuddarna ser vi högre kontrast och därmed mer detaljer jämfört med den äldre Pro 2 som saknar HDR.  

blank

Bildkvalitet

Skärpan blir rätt mycket bättre med den högre upplösningen och upptagningsområdet på 160° gör att du får med ett större område i dina klipp (jämför själv Pro 4s 160° mot Pro 2s 130° på bilderna ovan). Du kan därför sätta kameran närmare det som ska övervakas och i mindre rum utan att tappa så mycket täckt yta. I upp till 3-4 meter har du en riktigt skarp bild över personer som rör sig och kan identifiera ansiktsdrag och tydligare märken på kläder.

Siren och spotlight skrämmer bort tjuven

Den inbyggda spotlighten kan såväl ge dig ledsyn i mörkret som den kan skrämma bort obehöriga. Räcker det inte kan du aktivera sirenen eller använda det lite snällare alternativet 2-vägs kommunikation för att tala med den som utlöst rörelselarmet. Tänk på att batteritiden försämras om spotlighten aktiveras ofta. Då kan det vara en idé med fast strömförsörjning. Jag rekommenderar att du använder sirenen som en funktion du själv aktiverar, om du inte har ett väldigt skyddat ställe du övervakar. Risken för falsklarm och onödig irritation från omgivningen är annars överhängande, särskilt innan du fått ordning på aktivitetszoner och rörelsekänslighet. 

Appen är ditt kontrollcenter

I Arlos app möts du av användarvänlighet där videoklipp sorteras i en kalendervy efter datum och tid. För att kontrollera hur dina kameror ska agera ställer du regler för detta i olika lägen. Du vill ju inte bli dränkt i notiser när du är hemma, så olika lägen för när den ska vakta eller inte är att föredra. Du kan själv byta läge, schemalägga bytena eller använda dig av geofencing (där din telefon aktiverar ”Borta-läget” när du går hemifrån). Du kan givetvis även live titta i dina kameror från appen. Geofencing kräver att Arlos app hela tiden ska få tillgång till din positionsdata, vilket gör att din telefon drar mer batteri. Utöver det så har vi integritetsaspekten. Vill du anförtro Verisures system med din exakta position hela tiden? 

Arlo Secure abonnemang med molnlagring

För Arlo Pro 4 krävs nästan ett abonnemang. Utan det kan du endast använda den för att se en live vy eller få en notis vid rörelse. Då har du enligt min mening köpt fel kamera. Lagringen sker säkert på Arlos servrar och du kan se tillbaka 30dagar innan dina videoklipp tar bort. Vill du spara ner ett klipp till din bildapp på telefonen gör du det enkelt direkt i appen. Secure abonnemanget innehåller även funktioner som person/djur/paket och fordonsigenkänning, aktivitetszoner, notiser med snapshot och till och med ersättning för stöld av kameran.

Arlo Secure kostar 29kr/mån för en kamera och 99kr/mån för obegränsat antal kameror. Förut fanns det ett tak på fem kameror. Men nu, om du har behov av fler kameror än så, blir månadskostnaden per kamera rätt försumbar.

Specifikationer för Arlo Pro 4
Upplösning2K (2560x1440) 
Synfält160°
MörkerseendeJa
WifiJa
EthernetNej
LjudJa
SirenJa
Lokal lagringNej
MolntjänstJa
IP-Klass-
Temperaturtålighet-
Strömkälla
Motordrivet objektivNej
Digital zoomJa, automatisk
Rörelsedetektering
AktivitetszonerJa
MonteringVägg
Tål utomhusJa
Smarta hemJa, kräver hubb
Övrigt-
Arlo Pro 4
 • Bildkvalitet dagsljus
 • Bildkvalitet mörker
 • Installation
 • App och funktioner
 • Prisvärde
4.4

Sammanfattning Arlo Pro 4

Vill du ha en bred upptagning och skarpa bilder är Pro 4 ett utmärkt val. Den kostar lite extra i inköp och du behöver ett abonnemang för att kameran ska ta ut sin rätt, men enkelheten och kraftfullheten i denna kamera är fantastisk. Ett bra och lite billigare alternativ till Ultra 2 om du inte har en bottenlös plånbok.

Plus

 • Bred betrakningsvinkel
 • Bra bild i alla ljus
 • Superenkel installation
 • Zoomar in automatiskt

Minus

 • Dyra kameror
 • Kräver abonnemang

Senaste artiklar

blank

Test: Arlo Pro 4

Arlo Pro 4 är den senaste modellen i Arlos Pro serie har nya spännande funktioner och en upplösning som närmar

Läs Mer »