Vilket larm passar dig? Jämför offerter

Test: Arlo Ultra 2

Arlo Ultra 2

Vill du ha det absolut vassaste som Arlo har att erbjuda väljer du Ultra 2. Du kommer att få öppna plånboken, men fördelarna är knivskarpa videoklipp och en detaljnivå som gör det mycket lättare att identifiera inkräktare.

Nyckelspecifikationer: 

 • Toppen bildkvalité i 4K med HDR
 • Batteridrift
 • Kräver abonnemang för att fungera optimalt

Installation av Ultra 2

Liksom de flesta av Arlos kameror så är Ultra 2 kamerorna batteridrivna och helt trådlösa. De medföljande fästena skruvas fast med tre skruvar och har en kulled mot kameran så att du kan ställa vinkeln precis som du vill ha den. Kameran snäpper även fast i Arlos magnetfästen om du vill ha en ännu enklare installation, men dessa får du då köpa till separat. 

Då Ultra 2 kör högre upplösning och därmed kräver mera bandbredd är det viktigt att kamerorna har god täckning mot SmartHubben. Försök därför att placera hubben så centrerat du kan mellan kamerorna och gärna inte i en källare. Ultra 2 har en förbättrad täckning jämfört med föregångaren Ultra och kan själv byta mellan 2,4ghz och 5ghz för att balansera räckvidd och bandbredd. 

Hubben kopplas in med en elkabel och en nätverkskabel, så om du har din router på ett centralt ställe kan det vara ett ställe att föredra så du slipper onödig kabeldragning. Resten av installationen sköts i Arlo-appen och där guidas du på ett smidigt sätt tills allt fungerar som det ska.

Batteridrift

Kamerorna drivs av batterier som på några sekunder kan bytas ut eller laddas direkt i kameran. Du kan koppla in en strömmatning via USB direkt i kameran (magnetfäste) om du vill ha en mer underhållsfri installation eller varför inte köpa till en solpanel om du monterar den svåråtkomligt.

Arlo Ultra 2 med 4K och autozoom

4K, eller UHD (Ultra-HD) är en upplösning på 3840×2160 bildpunkter. Det är 4ggr högre än den vanligaste upplösningen 1080p (Full-HD). Men vad behöver man så hög upplösning till? Det är ju inte ofta man tittar på filmklippen på en ny UHD TV eller en high-end dator. Fördelen ligger faktiskt inte i att få en stor och svårhanterlig bild, utan i möjligheten att zooma in i bilden och fortsatt ha en skarp bild.

I de fall man får oönskat besök kan det vara den skärpan som gör att man i efterhand kan identifiera en buse men tillsammans med autozoom funktionen gör det även att överblicken blir bra mycket bättre. Då kameran själv identifierar personer som rör sig på bilden och zoomar in just där får du en snabb överblick över vad som händer direkt i din telefon. Det gör att kameran kan täcka upp ett större område utan att du tappar detaljerna. Arlo Ultra 2 har en betraktningsvinkel på 180° så även i ganska trånga rum har den god överblick.

Arlo Ultra 2 Bildkvalitet

Precis som förväntat är bildkvaliteten riktigt hög. Man kan med enkelhet urskilja detaljer, så som ansiktsdrag på flera meters avstånd. Som du ser på de utklippta bilderna är jag bra mycket tydligare på 6m avstånd i ett halvmörkt vardagsrum jämfört med en Arlo Pro 2 (som har FullHD upplösning och saknar HDR). Skillnaden kan mycket väl vara att personen kan identifieras och åka fast om du har haft inbrott. 

Testet är utfört i ett normalt upplyst vardagsrum med en del motljus och jag står ca 6m från kamerorna (som står uppställda bredvid varandra). Notera skilladen i kamerornas betraktningsvinkel, dvs hur mycket av omgivningen kameran tar upp.

blank
Bild1: Ultra 2 (4K, 180°) – Bild 2: Pro 4 (2K, 160°) – Bild 3: Pro 2 (FullHD, 130°)

Urklipp av mitt ansikte från bilderna ovan i originalupplösning

blank
Bild 1: Ultra 2 – Bild 2: Pro 4 – Bild 3: Pro 2
Exempelvideo (4K) från Arlo Ultra 2

Övervakningslägen i appen

För att välja vad som ska hända när en kamera upptäcker rörelse finns fliken Läge i appen. Du kan schemalägga olika lägen, ha ett läge aktiverat hela tiden eller använda dig av geofencing (att appen i telefonen aktiverar ett läge när du lämnar hemmet) så att du slipper bli bombad av onödiga notiser. För varje läge kan du välja vilka kameror som ska vara aktiverade, vad de ska reagera på (rörelse/ljud) och känsligheten.

Aktivitetszoner

I kamerainställningarna kan du även använda aktivitetszoner för att välja bort rörelsedetektion på vissa delar av bilden. Du väljer sedan vad som ska hända. Här kan du använda dig av att spela in videoklipp, skicka notiser, e-post, eller använda den inbyggda sirenen som reaktion.

Lägen och regler

Du kan skapa ett läge med olika regler för alla dina kameror, de behöver inte agera likadant. Du kanske vill ha en notis om någon kommer till ytterdörren, men vill att sirenerna i alla kameror börjar tjuta om rörelse upptäcks vid vapenskåpet. På samma sätt kan du skapa ett skalskydd när du är hemma, där eventuella inomhuskameror är avaktiverade.

Notiser med bra information

Om du väljer att kameran ska skicka notiser när den upptäcker rörelse kommer den att bifoga en del information med notisen. 

Notisen berättar:

 • vilken kamera som utlöst
 • vad den har upptäckt (person/paket/fordon/djur)
 • klockslag
 • bild över händelsen. 

Oftast behöver man inte ens öppna appen för att ha koll på vad som händer.

blank
Rika pushnotiser från Ultra 2 – iOS exempel

Skräm bort objudna gäster

Den inbyggda spotlighten kan få inbrottstjuvar att vända om när de inser att de är upptäckta och räcker inte det har kamerorna även inbyggda sirener som kan aktiveras för att påkalla uppmärksamhet. Är det en vänligt sinnad person som irrat in på dina ägor kan du istället välja att tala med denne genom 2vägs kommunikationen.

Arlo Secure Plus abonnemang

Har du investerat i Ultra 2 förutsätter jag att du kommer abonnera på Arlo Secure Plus. I annat fall har du helt enkelt valt fel kamera då så mycket av funktionaliteten går förlorad och du lika gärna kan välja ett billigare alternativ. Plus varianten är lite dyrare men är den enda som klarar att hantera 4K. Den har heller inga begränsningar i antalet kameror.

Arlo Secure Plus abonnemanget kostar 149kr/mån

Med Secure Plus har du 60dagars molnlagring i 4K. Dina videoklipp är säkra och lätt åtkomliga via appen. I kalendervyn kan du enkelt sortera en eller flera kameror efter datum och tid. Vill du spara ett klipp är det enkelt att ladda ner det till din telefon så att det inte automatiskt försvinner efter 60dagar. Vill du ha en lokal backup finns även plats för ett microSD minneskort i din SmartHub.

Specifikationer för Arlo Ultra 2
Upplösning4K HDR
Synfält180°
MörkerseendeJa
WifiJa
EthernetJa (via hubben)
LjudJa
SirenJa
Lokal lagringJa
MolntjänstJa
IP-Klass-
Temperaturtålighet-
Strömkälla
Motordrivet objektivNej
Digital zoomJa
RörelsedetekteringJa
AktivitetszonerJa
MonteringVäggfäste
Tål utomhusJa
Smarta hemJa
Övrigt-
Arlo Ultra 2
 • Bildkvalitet dagsljus
 • Bildkvalitet mörker
 • Installation
 • App och funktioner
 • Prisvärde
4.5

Sammanfattning Arlo Ultra 2

Om du vill ha en bra överblick med tydliga detaljer är Ultra 2 ett utmärkt val. De kostar en slant extra både i inköp och i drift, men du kommer ha så bra övervakning som konsumentmarknaden i dagsläget kan erbjuda. Att den har så bred betraktningsvinkel i kombination med den höga upplösningen gör den perfekt för att övervaka såväl stora områden som större rum.

Plus

– Zoomar in det som är intressant
– Riktigt skarp bild
– Stor betraktningsvinkel
– Enkelt handhavande

Minus

– Dyra kameror
– Kräver dyrt abonnemang 

Senaste artiklar

blank

Test: Arlo Pro 4

Arlo Pro 4 är den senaste modellen i Arlos Pro serie har nya spännande funktioner och en upplösning som närmar

Läs Mer »