Vilket larm passar dig? Jämför offerter

Arlo Övervakningskameror genomgång av Arlo-familjen

Kompetenta kameror men en ren djungel av produkter. Här reder vi ut vilken kamera som passar dig bäst, både funktionsmässigt och med hänsyn till plånboken.

Arlo har med sin smidiga app och kompetenta hårdvara länge varit marknadsledande inom hemövervakning. I slutet av 2019 köpte Verisure upp den europeiska delen av Arlo från Netgear; det innebär att de senare tillskotten av kameror drivs mot smarta tjänster med tillhörande abonnemang samt att kamerorna kan integreras med Verisures hemlarm.

Trådlösa kameror med enkel installation

De flesta av kamerorna är helt trådlösa och därmed väldigt enkla att installera. De drivs av batterier som oftast kan bytas ut mot ett fulladdat när det är tomt, så du slipper montera ner hela kameran. Du kan även ha en kabel ansluten (5v usb) för att slippa tänka på laddandet. Då kan du använda batteriströmmen i kamerorna som en backup om det skulle bli strömavbrott. Monterar du en kamera högt upp i ett träd så finns det även solcellspaneler att köpa till för en underhållsfri drift.

Själva videoöverföringen går via Wi-Fi. Antingen via basstationens dedikerade nät eller i vissa fall utan basstation direkt till ditt hemmanätverk. 

Installationsmässigt betyder det att du bara behöver skruva i en skruv till kamerans fäste, para kameran med appen och eventuell basstation för att komma igång.

Inomhuskameror med integritet

För inomhusbruk finns produkterna i Q-serien samt Indoor essential. Gemensamt för dessa är att de saknar batteridrift och drivs med hjälp av en usb-kabel. De behöver inte heller väderskydd eller strålkastare vilket gör dem små och smidiga. När man kommer innanför hemmets väggar blir det dock känsligare med integriteten. Inte vill du väl att din videoström ens ska nå Arlos servrar när du dansar runt i kalsongerna till Ricky Martin? Hur gärna man än vill tro att de sköter sin bit av integriteten. Lösningen heter kort och gott Indoor Essential; Den har ett väl synligt (vitt) linsskydd som aktiveras så fort kameran är i avstängt läge. Du kan genom att kasta en snabb blick förvissa dig om att kusten är klar och skulle någon aktivera kameran så märker man det klickande ljudet när linsskyddet fälls undan. Q har å andra sidan 7dagars gratis molnlagring, men är det värt att tumma på integriteten?

Ringklockor

Arlo Doorbell

Arlo har även ett par ringklockor med och utan videokamera i. Vill du hålla ett extra öga på vilka som rör sig framför din entré medför Arlo Video Doorbell vissa fördelar jämtemot en renodlad kamera. Förutom att vara en bevakningslösning med rörelsedetektion rings ett videosamtal till din telefon när någon plingar på dörren. Det gör att du kan kommunicera med din gäst antingen genom att prata fritt eller via förinspelade meddelanden vare sig du är hemma eller på stan. De kan även lämna ett meddelande om du inte svarar på videouppringningen. Tänk dock på att en plingknapp bör sitta där den förväntas sitta, så det kan vara lite lurigt att hålla videoupptagningen på sina egna ägor.

Vassa kameror med smarta funktioner

De bästa kamerorna Arlo har att erbjuda är i dagsläget Ultra 2. Med samma storlek och formfaktor som lillebror PRO 4 har de ändå lyckats förfina bildkvaliteten till 4K med HDR (High Dynamic Range). 

Men varför vill man över huvud taget ha så hög upplösning på en övervakningskamera? Man får ju inte ens in hela bilden på sin telefon eller ens sin datorskärm om man inte har riktigt vassa grejer. Svaret blir faktiskt ändå JA!, med hjälp av AI zoomar och följer nämligen kameran automatiskt en person som rör sig över  upptagningsvyn, så att du får en klar och tydlig bild över vem du har fångat på bild. Även om du ser ganska bra på en kamera med Full-HD upplösning blir det snabbt suddigt när man zoomar i bilden. 4K möjliggör med sin 4gånger högre upplösning bra skärpa även på de små detaljerna.

Rörelsedetektion med notiser

Funktionen som är mest användbar i din Arlo kamera är rörelsedetektionen. Du får helt enkelt en notis i din telefon när någon rör sig framför kameran. Beroende på kameramodell och om du abonnerar på SMART-tjänsten är den olika smart. De flesta kameror har tillgång till aktivitetszoner och personigenkänning vilket gör att notiser av en buske som vajjar i vinden inte behöver ta din tid. Notiserna kan även skicka med en bild så att du direkt ser vad som händer utan att behöva låsa upp telefonen. För att inte få notiser när du inte vill ha dem, exempelvis när du är hemma, kan du schemalägga när kamerorna ska vara aktiva eller inte. Du kan även använda geofencing som kan aktivera ett visst läge när din telefon försvinner från hemmet eller kommer tillbaka.

blank
Från vår testuppsättning

Integrering med andra produkter

Många av Arlos kameror kan samarbeta med Apple HomeKit, Google Home och Amazon Alexa. Det gör att möjligheterna till att få till smarta lösningar i ditt hem är riktigt bra. Smarta lösningar jag själv använder (genom HomeKit) är bland annat att lampor tänds när kameror upptäcker rörelse, att kameran som håller koll på ytterdörren hoppar upp som en bild i ena hörnet på tvn när någon kommer och att mina mobilnotiser får med en snapshot bild utan att behöva ha Arlo-smart abonnemanget. För att få integration med mjukvara fungerar även IFTTT som en webbaserad länk mellan hårdvara och mjukvara, om än lite slöare än de hembaserade systemen. 

Molntjänsten – Ett krav?

Personligen gillar jag inte krav på abonnemang för att prylar jag köpt ska fungera. Arlo ställer sig i ett gränsland där vissa produkter fungerar riktigt bra och andra inte alls. Funktioner som brandvarnardetektion och personigenkänning kräver att du abonnerar på SMART. Likaså molnlagring, fast med vissa undantag på äldre modeller. Alternativet för molnlagringen är att spara videoklippen på en usb-disk ansluten till din hubb. Men här har de inte gjort det smidigt för dig då du inte får överblick över klippen i appen utan måste ansluta lagringen till en dator för att nå videofilerna. Rika notiser är en annan tjänst Arlo inte bjuder på, men det kan du lösa med integration i annat system och lite påhittighet.

Väljer du kameror där 7dagars molnlagring ingår får du inte tillgång till den senaste tekniken samt är begränsad till 5 kameror.

Priser på Arlos molntjänst

Om man köper Arlo produkter blir man mer eller mindre tvingad till att ta en månadskostnad också. Det kostnadsfria alternativet är helt enkelt inte tillräckligt bra i praktiken jämfört med någon av Arlo abonnemang.


Arlo (Free)

Arlo Secure

Arlo Secure Plus
Video historik30d (2k)60d (4k)
Live videoJaJaJa
NotiserJaJaJa
Smarta varningar (personer mm)JaJa
Aktivitetszoner JaJa
Ring en vänJaJa
Ersättning vid stäldJaJa
Pris (mån) 1 kameraIngår29kr
Pris (mån) upp till 5 kamerorIngår99kr149kr
Läs mer på: https://www.arlo.com/sv_se/serviceplans

Larmkollens test av olika kameror från Arlo

blank

Test: Arlo Go 2 – GSM/Wifi kamera med batteri

Arlo Go 2 är en batteridriven utomhuskamera som fungerar med simkort (4G/LTE) och/eller Wifi. Go 2 börjar säljas nu i slutet av Maj i Sverige och behöver du en kamera...
Betyg: 4.63/5
blank

Test: Arlo Pro 4

Arlo Pro 4 är den senaste modellen i Arlos Pro serie har nya spännande funktioner och en upplösning som närmar sig de bra mycket dyrare Ultra kamerorna. Ett bra alternativ...
Betyg: 4.4/5
Arlo Ultra 2

Test: Arlo Ultra 2

Vill du ha det absolut vassaste som Arlo har att erbjuda väljer du Ultra 2. Du kommer att få öppna plånboken, men fördelarna är knivskarpa videoklipp och en detaljnivå som...
Betyg: 4.5/5
blank

Test: Arlo Essential Indoor Camera

Arlo Essential Indoor Camera är en kamera från basutbudet som tar hänsyn till din integritet. Här får du enkelheten och driftsäkerheten Arlo är förknippad med utan att behöva vara oroad...
Betyg: 4/5
Arlo Essential Spotlight

Test: Arlo Essential Spotlight Camera

Arlo Essential är en hyfsad kamera i en hyfsad paketering till ett hyfsat pris. Inget extraordinärt med andra ord, men driftsäker och smidig och fungerar olikt Arlos övriga övervakningskameror utan...
Betyg: 4/5
Arlo Doorbell

Test: Arlo Video Doorbell Wire-free

Arlo Video Doorbell Wire-free ger dig koll på vem som står utanför dörren, vart du än är. Med sin 1:1 bild och ordentligt tilltagna vidvinkel får den med såväl paket...
Betyg: 4.4/5

Senaste artiklar

blank

Test: Arlo Pro 4

Arlo Pro 4 är den senaste modellen i Arlos Pro serie har nya spännande funktioner och en upplösning som närmar

Läs Mer »