Vilket larm passar dig? Jämför offerter

Test: Eufy Security Video Doorbell 2K

Smart, snygg och lättanvänd – och med bra bildkvalitet. Eufy Security Video Doorbell 2K från Anker är dessutom billig att använda då inget abonnemang krävs för att få tillgång till alla funktioner.

Nyckelspecifikationer: 

  • Kräver inget betalabonnemang för full funktion
  • Hög bildkvalitet
  • Lång batteritid

Behöver världen ytterligare en dörrklocka med kamera och rörelsesensor? Oklart, men jag inser omedelbart att Eufy Video Doorbell 2K från kinesiska Anker i varje fall levererar något som många andra modeller saknar: full funktionalitet utan krav på abonnemang. Efter en tids användning konstaterar jag att dörrklockan har flera fördelar och faktiskt vore en mycket välkommen uppgradering från min befintliga, flera år gamla Ring-dörrklocka.

blank
Det är en enkel match att installera Eufy Video Doorbell 2K och all materiel som behövs följer med i förpackningen.

Installation

Eufy Video Doorbell 2K levereras med allt som behövs för att kunna montera den på väggen intill ytterdörren. Utöver två sorters skruvar med plugg (för trä respektiv betong), även en slags adapter som låter dig montera dörrklockan vinklad 15 grader mot dörren. Den kommer till användning om du inte kan eller vill placera dörrklockan precis intill dörren.

Eftersom dörrklockan är batteridriven krävs ingen elanslutning. Däremot går det utmärkt att ansluta exempelvis befintlig spänningsmatning, så länge den håller sig mellan 8 och 24 volt (enligt handboken). Detta är förstås en fördel om det redan finns el framdragen, men med en batteritid på i runda slängar ett halvår är det knappast värt arbetet att dra fram ny el.

blank
Appen ger steg-för-steg-hjälp under installationen, om än på engelska. Ringklockan går för övrigt att lägga till i Apple Homekit, men ger då inte full funktionalitet.

Efter att basstationen anslutits till bredbandsroutern och elnät vaknar den strax till liv. Något oväntat talar en röst om att jag behöver fortsätta installationen enligt instruktioner i appen Eufy Security. Ett antal enkla steg senare ombeds jag uppdatera basstationens mjukvara via appen.

Hela processen tar några minuter och jag guidas genom varje moment.

Inte på svenska

Trots att jag valt Sverige som region är språket i appen engelska och tiden presenteras i 12-timmars format. Tidsformatet är en enkel sak att ändra, men språket förblir engelska.

Appen ger synnerligen detaljerade instruktioner, i synnerhet om hur du bör placera dörrklockan och huruvida du bör använda den medföljande adaptern för vinklad montering.

blank
Basplatta med tillhörande vinkeladapter för en optimal placering av dörrklockan.

Trots det faktum att alla instruktioner och övrig text i appen är på engelska känns inledningen på bekantskapen med Eufy Doorbell stabil och hoppingivande.

Eufy Video Doorbell i vardagen

En dörrklocka är en dörrklocka. Så ock denna, även om kameran strax ovanför tryckknappen gör att den särskiljer sig från de flesta av mina grannars motsvarigheter. Men faktiskt skiljer sig denna i ett avseende till, nämligen i att den behöver en basstation för att fungera. Jämfört med exempelvis dörrklockan från Ring kan det förstås uppfattas som en nackdel, men ganska snart inser jag den uppenbara vinsten. Eufy Video Doorbell 2K kräver inget abonnemang för att leverera maximalt. Jag drabbas inte heller av en tillfälligt avbruten internetuppkoppling, eftersom dörrklockan inte laddar upp material över nätet.

Filmar upp till två minuter

När någon rör sig utanför dörren reagerar dörrklockan omedelbart och startar kameran för en kortare filminspelning. Filmklippet fångar personen, eller husdjuret eller vad det nu är som rör sig framför dörrklockan, under upp till en en halv minut i standardläget. Den här tiden går att justera upp till två minuter och du kan även välja om kameran ska filma under maximal tid eller bara så länge som krävs för att kunna identifiera personen.

För att verkligen maximera batteritiden finns även ett läge där dörrklockan överhuvudtaget inte reagerar på rörelse, utan startar kameran först när någon trycker på knappen för att ”ringa på dörren”.

Nå, oavsett hur jag väljer att aktivera dörrklockans inspelningsfunktion landar alla videoklipp på samma ställe: i basstationen minneskort. Det rymmer drygt 14 gigabyte och är naturligtvis tillgängligt över internet, via din mobila enhet.

blank
Basstationen göms enkelt undan på en fönsterbräda eller motsvarande.

Om utrymmet inte skulle räcka till erbjuder Eufy molnlagring, för anslutning av upp till tio enheter. För 2 US dollar (den enda valuta som anges) i månaden får du 30 dagars lagring. Om du har flera enheter finns ett abonnemang för 9,99 US dollar i månaden, för upp till tio enheter.

Oavsett var du väljer att lagra klippen är de tillgängliga i appen i vyer som visar händelserna dag för dag. Du kan även sortera händelser på människor, husdjur eller – gråtande människa. Så ser det i varje fall ut. I själva verket kan Eufy Video Doorbell inte skilja på människa eller husdjur, och den kan inte upptäcka om någon gråter. Det här är funktioner som förekommer i andra kameror från Eufy, enligt deras egen information.

AI ser människor

Ögonblicket efter att Eufy Video Doorbell upptäckt en rörelse skickar den en notis till min telefon (om jag inte valt bort detta förstås). Med hjälp av AI-teknik kan den även tala om huruvida det rör sig om en människa eller något annat. Detta har jag dock inte haft tillfälle att hårdtesta. Men varje gång jag, mina barn eller ett varubud triggat kameran har appen träffat rätt och skickat meddelandet ”Human alert – Doorbell” till min skärm.

blank
Genom att ange en avgränsning för kamerans aktivering kan du minska onödiga notiser.

Tack vare att jag har en förstubro är risken för så kallade onödiga larm eller aktiveringar minimal. Men om du monterar Eufy Video Doorbell mot en mer öppen yta, där det förekommer rörelser som du inte vill ska trigga dörrklockans kamera, går det att begränsa bildytan där rörelse får enheten att reagera. På sedvanligt manér går det även att justera rörelsedetektorns känslighet.

Hög bildkvalitet

Det är aldrig några problem att se vem eller vad som rör sig framför kameran, som filmar i 2K-upplösning. Bildkvaliteten är hög i både dagsljus och mörker. I det senare fallet använder Eufy Video Doorbell infrarött ljus, och återger följaktligen scenen framför dörren i svartvitt.

Kameran ser i hela 160 grader. Om du monterar dörrklockan med den medföljande vinkeladaptern, som vinklar kameran 15 grader, innebär det att du i princip ser allt som befinner sig precis intill dörren och väggen på den sida av dörrklockan som är vänd mot entrén.

Kompenserar för motljus

Min vardag med Eufy Doorbell har inte varit särskilt spännande. Jag hade knappast väntat mig något annat, utan är snarast tacksam över att dörrklockan fungerat utan mankemang och utan brister. Om jag inte hade varit satt att göra det här testet hade jag inte ens behövt justera grundinställningarna för bildkvalitet, video och rörelsedetektering.

Men en inställning som faktiskt förbättrade videokvaliteten något, och som är värd lite extra uppmärksamhet, kallas WDR. Förkortningen står för Wide dynamic range och inställningen gör att kameran ger en tydligare bild om bakgrunden är mycket ljus.

Kvaliteten på videoströmmen kan justeras i tre steg, men Auto-läget fungerar rimligen bra för majoriteten av användare.

Prata med besökaren

En av de största fördelarna med en dörrklocka som Eufy Video Doorbell är möjligheten att kunna prata med den som står utanför dörren, även om du inte är hemma. Det har räddat mig flera gånger då jag kunnat ta emot paket från ett bud när jag varit på jobbet. Eufy Video Doorbell klarar av uppgiften galant. Visserligen uppstår en viss fördröjning i talet, men ljudkvaliteten är utmärkt åt båda hållen.

Upp till ett halvårs batteritid

Enligt tillverkaren Anker ska Eufy Video Doorbell klara sig ett halvår på en batteriladdning vid normal användning. Eftersom jag inte har använt dörrklockan så länge kan jag inte med säkerhet avgöra om det stämmer, men med tanke på hur mycket kapacitet som finns kvar efter tre veckor verkar det i vart fall inte orimligt.

Systermodell med två kameror

Om jag inte redan hade en dörrklocka med kamera hade jag utan tvekan valt denna, tack vare videokvalitet, utseende, stabil funktion och lång batteritid. Bildkvaliteten är utmärkt och det faktum att appen och instruktioner inte finns på svenska är en brist jag kan leva med, men något du bör vara medveten om inför ett eventuellt köp.

Sammanfattning

Om jag inte redan hade en dörrklocka med kamera hade jag utan tvekan valt denna, tack vare videokvalitet, utseende, stabil funktion och lång batteritid. Bildkvaliteten är utmärkt och det faktum att appen och instruktioner inte finns på svenska är en brist jag kan leva med, men något du bör vara medveten om inför ett eventuellt köp.

Specifikationer för Eufy Security Video Doorbell 2K
Upplösning2560x1920
Synfält160 grader
MörkerseendeJa, med ir-belysning
WifiJa, till basstation
EthernetJa, i basstation
LjudTvåvägs
SirenJa
Lokal lagring16 GB (14 GB tillgängligt)
MolntjänstJa, från 2 USD/mån
IP-KlassIP65
Temperaturtålighet-20/+50 grader
StrömkällaBatteri eller extern
Motordrivet objektiv-
Digital zoom-
RörelsedetekteringJa
AktivitetszonerJa
MonteringSkruvas fast
Tål utomhusJa
Smarta hemJa, Google Home, Alexa, Apple Homekit (begr. funktionalitet)
Övrigt-
  • Bildkvalitet dagsljus
  • Bildkvalitet mörker
  • Installation
  • App och funktioner
4.3

Eufy Security Video Doorbell 2K sammanfattning

Eufy Security Video Doorbell 2K är en av de bäst kameradörrklockorna på marknaden. Den har hög videokvalitet, stabil funktion, lång batteritid och ett diskret, sobert utseende. Ett faktum som gör att dörrklockan lyfter ytterligare är att du inte behöver betala någon avgift för att kunna utnyttja den till fullo. Ett litet minus dock för att appen inte finns på svenska. 

Senaste artiklar

blank

Test: Arlo Pro 4

Arlo Pro 4 är den senaste modellen i Arlos Pro serie har nya spännande funktioner och en upplösning som närmar

Läs Mer »