Vilket larm passar dig? Jämför offerter

Test: Google Nest Cam (outdoor eller indoor – batteri)

Google nest cam

Den är närmast elegant, om nu en övervakningskamera av vit plast kan vara det. Google Nest Cam (outdoor eller indoor – batteri) fungerar både inomhus och utomhus och är robust, enkel att installera och använda. Bildkvaliteten är tillräckligt god. Det är en bra kamera, helt enkelt.

Nyckelspecifikationer:

  • Helt trådlös – ansluter direkt via wlan
  • Lång batteritid
  • Känner igen personer (abonnemang)
blank

Installation

En av de mest uppenbara fördelarna med Google Nest Cam (outdoor eller indoor – batteri) är att den ansluter till nätet utan något hubb eller centralenhet. Det förenklar naturligtvis installationen, som sker på enklaste sätt med hjälp av appen Google Home. En QR-kod på förpackningen gör att du inte ens behöver hålla reda på vad det är du installerar. Det enda du behöver knappa in på telefonen under installationen är lösenordet till det wifi-nätverk kameran ska anslutas till. Eftersom kameran fungerar på både 2,4 och 5 MHz-wifi spelar det ingen roll vilket av dessa du väljer – om du har en dual-band-router.

Hela installationsprocessen tar inte mer än några få minuter och när du är klar med den är också kameran klar att användas, dock med vissa funktionsmässiga begränsningar. För att kunna dra full nytta av den behöver du abonnemang Nest Aware-abonnemang för 55 kronor per månad.

blank
Fästet monteras med två skruvar.

Fästet är magnetiskt och själva bottenplattan fästs i underlaget – typiskt en vägg – med två medföljande skruvar. Förpackningen innehåller dessutom två pluggar för monteringar i andra material trä. Anordningen gör att det är mycket enkelt att rikta kameran exakt.

Google Nest Cam (outdoor eller indoor – batteri) är batteridriven och har en generös batteritid, men det kan förstås ändå vara mer praktiskt att använda kameran med en ständigt ansluten strömsladd. Tyvärr är den medföljande, blott meterlånga sladden alltför kort för detta. Google säljer en längre sladd för strax under 400 kronor (5 meter) eller strax över 400 kronor (10 meter).

blank
Kontakten och sladden är anpassade för utomhusbruk.

Google Nest Cam (outdoor eller indoor – batteri) i vardagen

”En person registrerades”. Meddelandet dyker upp i telefonen när jag precis varit ute och vittjat brevlådan. Jag klickar på notisen och får cirka fem sekunder senare upp klippet som visar när jag kliver ut genom dörren. Ospännande? Nja, så långt kanske. Tidigare har jag nämligen aktiverat ”Identifiering av bekanta ansikten” i Google-appen, och får nu möjlighet att tala om för kameran att ansiktet den nyss registrerade tillhör mig. (Detta är en av funktionerna som kräver abonnemanget Nest Aware för 55 kr per månad efter 30 dagars prövotid.)

blank

Nästa gång jag visar mig för kameran lyder notisen ”Henrik registrerades”. Jag lägger strax till min son och min dotter, för att kunna utröna hur säker Google Nest Cams ansiktsigenkänning är. Det vill säga säker som i hur väl den känner igen ansikten. Genom att upprepa den här processen blir kameran allt säkrare i sin igenkänning. Efter någon vecka missar kameran inte ett ansikte. För maximal utdelning krävs förstås att kameran är monterad i en sådan position att den har en chans att verkligen se ansiktet varje gång någon passerar.

Säkerhet har ju även en integritetsaspekt. Att tala om för en enhet som är uppkopplad till nätet hur jag ser ut och vad jag heter – även om det bara är till förnamnet – känns faktiskt lite olustigt. Men till skillnad från tidigare Nest-kameror lagras ingen information om ansikten i molnet, utan endast i kamerans eget minne. Informationen är också krypterad och minnet kan inte nås utifrån. Allt enligt Google. Jag har inte grävt djupare i frågan om hur Google Nest Cams skydd för otillbörligt intrång via wifi-nätverket ser ut. En uppenbar uppmaning är givetvis att se till att det nätverk den är ansluten till är väl skyddat.

Enkel app

Google-appen är enkel att använda och låter dig anpassa kamerans funktion utan att du drunknar i valmöjligheter. Inställningsmenyn innehåller Batteri, Händelser, Video och Ljud.

Under Ljud-rubriken kan du helt enkelt välja om kameran ska spela in ljud eller inte, eller om du bara ska kunna lyssna på ljudet i realtid. Här finns också en volymkontroll för justering av nivån i kamerans högtalare.

Video-rubriken i inställningsmenyn rymmer betydligt fler alternativ. Det som direkt sticker ut när jag först dyker ner i menyn är möjligheten att låta kameran filma kontinuerligt, och spara klippen i molntjänsten. Detta kräver av naturliga skäl att kameran är ansluten till en strömkälla, och att du har ett Nest Aware-abonnemang.

Eftersom jag varken har något intresse av att filma varje sekund av min entrédörrs tillvaro eller har möjlighet att dra en strömsladd till kameran låter jag kameran stå kvar i ursprungsläget. Då startar kameran varje gång dess rörelsesensor upptäcker rörelse, och filmar i som mest mellan 10 sekunder och 3 minuter (går att ställa in), eller när rörelsen upphör.

Om du inte vill att kameran ska röja sin position för eventuella besökare kan du inaktivera kamerans sex IR-lampor, som annars tänds vid mörker och syns som små röda punkter runt linsen. Å andra sidan blir kameran då i praktiken helt blind.

Bilden går att rotera 180 grader, vilket jag har svårt att se nyttan med. Kameran är cylindrisk med en sfärisk baksida och ingenting utom möjligen sladdfästet på undersidan hindrar montering i olika vinklar. Om jag av något skäl ändå skulle ha behövt montera kameran upp och ner hade inte rörelsesensorn kunnat göra sitt jobb, eftersom den är riktad nedåt vid normal montering.

Video-inställningarna låter dig också välja mellan två kvalitetsnivåer, Hög och Max. Det är dock oklart vad den här inställningen gör, eftersom den i vart fall i mitt test inte påverkade videokvaliteten i de klipp som kameran spelade in. Filerna blev lika stora och inte heller bildfrekvensen skilde.

Jag har sökt Google för att få klarhet i frågan.

Abonnemang krävs för zonindelning

Om du låter Google Nest Cam (outdoor eller indoor – batteri) blicka ut över ett större område kan du vara en god idé att dela in området i upp till fyra zoner, om du har ett Nest Aware-abonnemang. Kameran kan sedan agera på olika sätt beroende på i vilken zon rörelse upptäcks. Exempelvis kan du få kameran att bara skicka en notis om en person befinner sig i zonen precis utanför din dörr, men annars låter dig vara ifred. Liksom om det råkar vara en katt eller en hund (Djur, i inställningsmenyn) som tassar in framför kameran.

Google Nest Cam kan nämligen skilja på personer, djur och fordon. Dessutom behandlas rörelser som dörrar som öppnas eller ljuskäglor från bilstrålkastare som rör sig separat.

blank
Klippen presenteras i en tidslinje. Med ett abonnemang kan du lägga in upp till fyra zoner och även lära kameran att känna igen ansikten.

Alla videoklipp sparas

Allt som sker framför kameran och spelas in sparas i Google-molnet i tre timmar utan abonnemang. För lagring under längre tid behöver du ett Nest Aware-abonnemang. Det billigaste ger dig 30 dagars lagring. Om nätverket skulle ligga nere sparas eventuella videoklipp i kamerans egna minne (upp till 60 minuter), för att laddas upp när nätverksanslutningen är återställd.

Du ställer som sagt själv in den maximala längden på videoklippen (10 sekunder till 3 minuter) och kommer åt dessa i en överskådlig vy i appen. Klippen presenteras kronologiskt och kan filtreras utifrån datum och vad som triggat inspelningen (person, djur, fordon, obekant ansikte etc).

Filtrera aviseringar

Med mycket spring genom ytterdörren tenderar min telefon att gå varm av alla aviseringar från Google Nest Cam-kameran. Ända tills jag hittade funktionen som ser till att kameran håller tyst – det vill säga inte skickar notiser till mig – så länge någon är hemma. Detta förutsätter att du låter Google Home-appen ha koll på var din telefon befinner sig.

Om jag ytterligare hade velat minska stressen från Google-appen hade jag kunnat välja att inte ta emot några aviseringar alls. Men då skulle jag även missa varningar om låg batterinivå och uppmaningar om uppdateringar.

Bildkvalitet

Under hela testet har jag använt den högsta bildkvaliteten hos Google Nest Cam, Max, som ger en bildstorlek på 1920×1080 punkter och en bildfrekvens på 30 bilder per sekund. Eller rättare sagt, jag har använt den inställningen. När jag ställer ner kvaliteten till Hög ger kameran exakt samma resultat. Såväl bildkvalitet som filstorlek är identiska. Det är oklart om detta är en så kallad feature hos kameran, eller om det är ett fel.

Resultatet i såväl dagsljus som mörker med IR-belysning aktiverad är hur som helst som förväntat. Med andra ord skaplig återgivning av rörelser, detaljer och skärpa i dagsljus och en typisk IR-belyst bild i mörkerläget. Det vill säga en svartvit bild med sämre återgivning av detaljer. Storleken är densamma som för dagsljusbilden men bildfrekvensen halveras till 15 bilder per sekund, oavsett vilken videokvalitetsläge jag har valt. Den lägre bildfrekvensen bidrar förstås till en mindre detaljerad återgivning.

Sammanfattningsvis är bildkvaliteten från Google Nest Cam något snäpp under vad dyrare övervakningskameror presterar – knappast oväntat – men för övervakning är skillnaden försumbar.

Batteritid upp till tre månader

Google Nest Cam (outdoor eller indoor – batteri) överraskar inte i särskilt många avseenden. Men den generösa batteritiden förvånade i alla fall mig en aning. Kameran klarar sig upp till tre månader på en laddning enligt tillverkaren. Och uppgiften verkar stämma skapligt. Efter två veckors normal användning har min kamera 82 procents laddning kvar, enligt appen.

Ingen koppling till Apple Home

Tolka rubriken rätt: Google Nest Cam är en smart övervakningskamera. Så länge du accepterar att den är fjättrad till Google-appen. Den vill inte dela med sig av sin smarthet till säg Apple Homekit. Det hade inte varit så dumt om den kunnat prata med mina övriga Apple Home-prylar, och kanske tänt ytterbelysningen när en person närmar sig. Personligen har jag dock inga problem med den här egenheten, och jag låter den inte heller dra ned betyget särskilt mycket.

Specifikationer för Google Nest Cam (outdoor eller indoor – batteri)
Upplösning1920x1080
Synfält130 grader
MörkerseendeMed IR
Wifi2,4 och 5 MHz
EthernetNej
LjudHögtalare och mikrofon
SirenNej
Lokal lagringJa, dock ej åtkomligt utifrån
MolntjänstJa, Nest Aware, från 55 kr per mån
IP-KlassIP54
Temperaturtålighet-20 till 40 grader
StrömkällaBatteri eller USB
Motordrivet objektivNej
Digital zoomNej
RörelsedetekteringJa
AktivitetszonerJa, med abonnemang
MonteringSkruv och magnet
Tål utomhusJa
Smarta hemEndast Google Home
Övrigt-
Google Nest Cam (outdoor eller indoor – batteri) 2021 test
  • Bildkvalitet dagsljus
  • Bildkvalitet mörker
  • Installation
  • App och funktioner
  • Prisvärde
4.3

Sammanfattning av testet

Min vardag med Google Nest Cam har varit särdeles tillfredsställande. Inget krångel. Säker funktion. Förbluffande lång batteritid och kameran är också en rätt snygg utsmyckning där uppe under taket på förstubron. Bildkvaliteten är utan anmärkning, även om det finns kameror som får högre betyg i den kategorin. För övrigt fyller ansiktsigenkänningen ingen funktion för mig – det räcker om jag vet att någon står utanför min dörr. Däremot inser jag samtidigt att jag snabbt vänjer mig vid nya funktioner och snart lär jag väl förvänta mig att varje kamera jag använder inte bara skickar en anonym notis om rörelse, utan också talar om ifall det råkar vara en känd eller okänd person som befinner sig utanför dörren

Senaste artiklar