Vilket larm passar dig? Jämför offerter

Dörrklocka med kamera – De 5 bästa oavsett budget

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Uppgradera din dörrklocka till en smartare dörrkamera

En smart dörrklocka ger dig full koll på vad som händer utanför din dörr. Den ger dig även möjlighet att interagera med dina besökare var du än befinner dig och med de rätta tillbehören kan du till och med släppa in gästerna genom ett knapptryck. Den förenklar helt enkelt vardagen samtidigt som den ger dig lite extra koll på vad som händer vid ditt hem.


De bästa dörrkamerorna just nu – så har vi valt

Jag har lagt mycket vikt på de inbyggda funktionerna som finns i de olika dörrklockorna och hur de kan prata med andra system i ett smart hem. Den underlättar så klart vardagen även som enskild produkt, men potentialen när den kan styra belysningen vid entrén eller när du får upp videoströmmen i en ruta på TVn vid dörrpling gör den än mer användbar och smidig att använda. Själva kamerorna är över lag bra och ger en skarp bild, så bildmässigt har jag mest kollat på hur mycket som kommer med på bilden och hur de hanterar svårigheter som mörker och motljus.

Arlo Video Doorbell Wire-free

Arlo Video Doorbell Wire-free

Arlo har med en gedigen produkt och sin välutvecklade app lyckats skapa en riktigt kraftfull och smidig lösning till dörrklocka. Redan innan besökaren trycker på knappen kan du få en notis eller videoinspelning för att upptäcka folk som snokar runt. När väl knappen trycks in får du ett videosamtal till din app i telefonen där du har möjlighet att välja mellan förinspelade meddelanden (i stil med: ”Tack, men jag är inte intresserad”, ”Du kan ställa paketet på trappen” och ”Jag är upptagen”) och att själv prata med besökaren. Om du trycker bort samtalet eller inte svarar kan du ställa in så att besökaren kan få lämna ett meddelande. 

Kameran fungerar även ungefär som en vanlig Arlo kamera, så om vill du spara video och få lite fler funktioner tillkommer en abonnemangsavgift (efter 3mån provperiod). Den filmar i ett fyrkantigt format i 180° och får med det mesta som händer utanför dörren. Detta inkluderar även paket som läggs på trappen vilket ofta missas av dörrkameror med ett mer traditionellt videoformat. Inställningarna för Arlo Video Doorbell Wire-free är dock lite knapphändiga och du kan inte schemalägga plingfria tider för att barnen ska slippa väckas på kvällen utan måste manuellt gå in och slå av detta.

blank
Ett exempel på hur bilden kan se ut från Arlon, samt hur man enligt lagen inte får montera sin kamera. Foto: Daniel Röjdeby

Läs hela testet: Arlo Video Doorbell

Fakta/specifikationer:

Batteritid: 6 månader
Kan kopplas till befintlig installation: Laddning (8v-24v AC)
Kan kopplas till befintlig klocka: Mekanisk + Digital
Upplösning: 1536×1536
Field of view: 180°
HDR
: Ja
Mörkerseende
: Ja
Nätverksstöd
: 2,4 Ghz
Kompatibel med: Google, Alexa, Smartthings och IFTTT

PLUS

 • Bra app
 • Ringer videosamtal
 • Bra bildformat och perspektiv

MINUS

 • Går ej att ansluta till Arlo hubb
 • Saknar avancerade inställningar
Uppdaterade priser via Prisjakt

Logitech Circle View Doorbell

Logitech Circle View Doorbell

Logitech Circle View Doorbell är en smart dörrklocka för Apple HomeKit. Det är för tillfället den enda dörrklockan på marknaden som använder sig av HSV (HomeKit Secure Video) och det givna valet om du redan har ett smart hem byggt runt HomeKit. HSV innebär att all video processas i din HomeKit hubb och videon lagras krypterat på icloud. Det är med andra ord den enda videolösningen med processande av video som ingen utomstående har tillgång till.

Då dörrklockan blir en del av ditt HomeKit hem så finns det ingen dedikerad app specifikt för den, utan all hantering sker med hjälp av hem-appen eller inbyggda funktioner i IOS/macOS. Det resulterar i både begränsningar och möjligheter, där smarta funktioner som förinspelade ljudmeddelanden och meddelandelämning lyser med sin frånvaro. Möjligheterna däremot är det ingen brist på. Rörelsesensorn i dörrklockan kan t.ex. tända ytterbelysningen när någon närmar sig och ansiktsigenkänningen känner igen personer du taggat i ditt bildbibliotek. Integrationen i HomeKit på dina enheter gör också mycket, så sitter du och tittar på din TV när du får besök dyker det upp en liveström uppe i hörnet, HomePods används för plingljudet och du kan ställa in vad som ska hända vid knapptyck baserat på vilka som är hemma/tid på dygnet o.s.v.

Fakta/specifikationer:

Batteritid: Kräver installation
Kan kopplas till befintlig installation: Laddning (8v-24v AC 10VA+)
Kan kopplas till befintlig klocka: Ja
Upplösning: 1200×1600
Field of view: 160°
HDR: Ja
Mörkerseende: Ja
Nätverksstöd: 2,4 Ghz, 5 Ghz ac
Kompatibel med: HomeKit (krävs)

PLUS

 • Fullt integrerad i dina Apple enheter
 • Videoanalys sker hemma
 • Krypterad molnlagring

MINUS

 • Kräver HomeKit
 • iCloud lagring krävs för molnlagring (fr. 29kr/mån)


Inga priser för Sverige ännu..

Ring Video Doorbell 3

Ring Video Doorbell 3


Rings kandidat på listan bjuder på en riktigt bra bild i liggande full-hd format. När du trycker på knappen skickas en notis med bild från kameran till din mobil, men vill du se en videoström och kanske prata med din gäst får du starta appen och slå igång videofeeden själv. Lite bångligt jämfört med andra lösningar kan jag tycka och en notis i mobilen kan lätt missas, då de har en tendens att dugga in tätt. Ring Video Doorbell har aktivitetszoner och nyheten här är en ny zon som skall upptäcka rörelser i den direkta närheten. Video sparas i molnet så länge man är villig att betala abonnemangskostnaden på ca 30kr i månaden. En smidig funktion om man använder videoinspelningen är Preroll, där kameran snappar upp 4sekunder innan något triggas för att få en helhet i videoklippet.

Den senaste utgåvan av Ring Video Doorbell har 5 Ghz WiFi vilket är en välkommen nyhet då deras tidigare modeller dragits med lite problem på nätverksfronten. Med 5 Ghz finns möjlighet att få en snabbare uppkoppling vilket kan vara bra för videostreamingen om man har gamla produkter i sitt 2,4 Ghz nät som slöar ner. Det snabbare 5 Ghz nätet har dock inte samma räckvidd, så se till att ha routern någorlunda i närheten för att inte få kontaktproblem.

Fakta/specifikationer:

Batteritid: 4 månader
Kan kopplas till befintlig installation: Laddning (8v-24v AC)
Kan kopplas till befintlig klocka: Mekanisk + Digital
Upplösning: 1920×1080 (Full HD)
Field of view: 160°
HDR
: Ja
Mörkerseende
: Ja
Nätverksstöd
: 2,4 Ghz/5 Ghz
Kompatibel med: Alexa, Smart Things och IFTTT

PLUS

 • Brusreducerat ljud
 • Klarar WiFi på 5Ghz bandet

MINUS

 • Missar lätt paket på trappen
 • Lätt att missa notis
Uppdaterade priser via Prisjakt

Google Nest Hello

Google Nest Hello


Google Nest Hello är en dörrkamera som måste monteras till en befintlig (och kompatibel) installation. Driftspänningen som behövs är något högre än hos de konkurrenter med liknande installationsmöjligheter vilket kan ställa till problem. Många svenska dörrklockor verkar arbeta på 8v, så eventuellt behövs transformatorn bytas ut och det i sin tur kan ställa till problem med tekniken i plingboxen. Så se till att din dörrklocka är kompatibel innan köp! Google rekommenderar att installationen görs av en yrkesman.
Hello filmar med 1600×1200 i 4:3 format, vilket får med både bredd och höjd tillfredsställande.

När man trycker på knappen skickas en notis till telefonen som går direkt till videoläget när du trycker på den. Nackdelen med notiserna är att de lätt kan missas om man är ouppmärksam. Nest Hello kan schemalägga tystandet av mekanisk plingklocka (din gamla installation) för att inte väcka sovande barn och kan använda Googles smarta högtalare för att annonsera att någon står vid ytterdörren. Betalar man en abonnemangskostnad på (från) 55kr/mån för tjänsten Google Aware kan den dessutom använda ansiktsigenkänning för att berätta precis vem som står utanför dörren. Aware möjliggör även konstant videoinspelning från kameran till molnet dygnet runt om du så vill.

Fakta/specifikationer:

Batteritid: Inget batteri
Kan kopplas till befintlig installation: Kräver 16v AC – 24v AC, 8VA
Kan kopplas till befintlig klocka: Mekanisk + Digital
Upplösning: 1600×1200
Field of view: 160°
HDR
: Ja
Mörkerseende
: Ja
Nätverksstöd
: 2,4 Ghz
Kompatibel med: Google Home

PLUS

 • Ansiktsigenkänning med Aware
 • Bäst med Google Home
 • Schemalägg tystande av pling

MINUS

 • Dålig WiFi mottagning
 • Knepig installation
 • Lätt att missa notis
Uppdaterade priser via Prisjakt

Netatmo Smart Video Doorbell

Netatmo Smart Video Doorbell

Netatmos dörrklocka har en stående bild som passar utmärkt att titta på i din smarta telefon. Du missar visserligen lite videomaterial från sidorna, men får med hela personen framför dörren samt lämnade paket på trappen. När någon trycker på knappen rings ett videosamtal till din telefon där du har möjlighet att aktivera mikrofonen för att tala med din besökare. Netatmo Smart Video Doorbell kan även ge notiser när den upptäcker personer och sparar all video lokalt på ett sd-kort eller till egen dropbox/ftp. Fördelen här är att du slipper en abonnemangskostnad och ändå har möjligheten att lagra din video medans nackdelen är att abonnemangstjänsterna har fler funktioner.

Netatmo Smart Video Doorbell har stöd för HomeKit men saknar HSV (HomeKit Secure Video). Den enda triggern du kan använda är dock rörelseigenkänning men du får självklart även upp videoströmmen bland andra kameror i hem-appen. Automatiseringsmöjligheterna är därmed ganska begränsad jämfört med Logitechs dörrklocka, men du kan fortfarande ha användning för det lilla genom att t.ex. tända utebelysningen när någon närmar sig.

Fakta/specifikationer:

Batteritid:
Kan kopplas till befintlig installation: Krävs, 8v-24v AC, 8VA
Kan kopplas till befintlig klocka: Mekanisk + Digital
Upplösning: Full HD 9:16 format
Field of view: 140° diagonalt
HDR
: Ja
Mörkerseende
: Ja
Nätverksstöd
: 2,4 Ghz
Kompatibel med: HomeKit

PLUS

 • Inget abonnemang
 • Välj själv vart du sparar video
 • Ringer videosamtal

MINUS

 • Inte lika smart som andra
 • Få möjligheter i HomeKit
Uppdaterade priser via Prisjakt

Installation 
En smart dörrklocka måste så klart ha el för att fungera. Vissa modeller löser detta med inbyggda batterier medans andra kräver installation med medföljande power supply. Vissa kan även kopplas på befintlig installation för att använda den redan installerade plingklockan och den svaga strömmen som går ut till dörrklockan för att ladda upp batterierna. En installation av en dörrklocka ser jag som en långsiktig lösning där jag inte önskar att ta loss knappen för att ladda den med jämna mellanrum. Med många batteridrivna enheter blir det helt enkelt för mycket pyssel över tid för att det inte ska vara värt att installera dem med strömmatning från första början.

En smart dörrklocka gör dig uppmärksam på om du har besök via mobilen, men jag rekommenderar att även ha ett klassiskt pling där hemma. Det finns kanske andra i hushållet som vill veta om det kommer besök, eller mobilen kanske till och med har laddat ur. Har du redan en befintlig dörrklocksinstallation rekommenderar jag att du väljer en dörrkamera med möjlighet att använda plinget från den. Det finns olika system (mekaniska och digitala) som går på olika strömstyrkor, så ta en titt på vad du har idag för att veta om du kan använda plinget och kanske till och med eldragningen med din produktkandidat. Med vissa smarta dörrklockor följer det med en trådlös Chime (plingmodul som du sätter i ett eluttag) medans andra har det som tillbehör. Var noga med att kolla upp om det även krävs en hubb för att använda en Chime till din dörrklocka, det kan lätt bli dyrt om för många produkter måste inhandlas.

Bildformat, betraktningsvinkel och upplösning 
För att kunna få en bra överblick över vad som sker utanför dörren är det dessa parametrar du skall titta på. Bildformatet är på de flesta kameror av liggande 16:9 format (samma som din widescreen TV) vilket ger en bred bild som kan ha lite svårare att fånga paket som lägga på farstukvisten. Vissa kör med stående video (ex. 9:16), som fångar paketen bra men missar mer av omgivningen. Ett fyrkantigt format (1:1) får med lite av varje och fungerar att titta på hur du än håller telefonen. Hur mycket av trappen som får plats i bilden bestäms även av betraktningsvinkeln. Högre gradtal tar in mer information men förvränger även bilden, så raka linjer ser välvda ut. Upplösningen anger hur många bildpunkter bilden består av och visar hur skarp bilden kan bli. Ta i beaktning att högre upplösningar tar mer bandbredd, så har du lite knackigt nätverk kan det vara värt att ställa ner upplösningen något för att få ett bättre flyt i videon.

HDR 
En viktig funktion på en dörrkamera är HDR, som står för High Dynamic Range. Enkelt förklarat så finns det mer information i videomaterialet än vad som visas på bilden, olika exponeringar som i slutändan slås ihop till en bild som inte hade kunnat fotograferas i SDR (Standard Dynamic Range). Resultatet blir att även om solen ligger på så få man detaljer i skuggiga partier och bättre färgåtergivning. Då dörrklockor klassiskt sett brukar sitta rätt utsatt för solljus och skuggor är det här en funktion som behövs.

Dörrklockan som smart övervakningskamera 
De flesta dörrkamerorna fungerar även som smarta övervakningskameror och kan ge notiser eller spela in material även utan att någon trycker på knappen. Ofta kan de känna igen människor eller paket, funktioner som kan vara bra, men kräver analysering av videomaterialet. Analyseringen sker för det mesta på tillverkarens servrar och kombineras oftast med lagring av videomaterialet i molnet. De här funktionerna är inget som tillverkarna brukar bjuda på, så är du intresserad av dessa funktioner kan du räkna med att det hänger ihop med någon form av abonnemangskostnad. Många funktioner marknadsförs med produkten men vad som faktiskt fungerar utan abonnemang brukar vara luddigt.

Hur den pratar med andra system 
Smarta dörrklockor gör sig riktigt bra i det smarta hemmet. Med hjälp av de övergripande smarta hemsystemen Google Home, Alexa, SmartThings och HomeKit kan du hitta på en himla massa skoj. Du kan få smarta högtalare att berätta vem som står utanför eller tända välkomnande belysning så fort besökaren sätter foten på trappen. Vilken kamera du ska välja i detta hänseende beror på vilket system du använder idag, eller kanske vill använda i framtiden. Vissa kameror har även stöd för IFTTT där du kan komma åt en massa internetbaserade tjänster för integration. Med lite fantasi kan du logga besök i ett kalkylark eller posta en bild på besökaren på Instagram (OBS! Ej förenligt med GDPR!).

Vad lagen säger om videoövervakning
I Sverige har vi kamerabevakningslagen och dataskyddsförordningen som styr hur du får, och inte får kamerabevaka samt hantera materialet. Som tur är har vi ett ”privatundantag” som gäller om vissa kriterier uppfylls, det åsidosätter dessa lagar. Det som är extra viktigt att tänka på när du monterar en kamera är att den inte får filma någon plats dit allmänheten har tillträde samt att kamerabevakningen skall ske i ett privat syfte, så håll kamerans seende innanför tomtgränsen. Undantaget från dataskyddsförordningen gäller inte heller om delar videoklipp med en större krets människor, exempelvis via sociala medier, även om du filmat på din egna tomt. Det kan, beroende på hur du bor, vara svårt att uppfylla kravet om att inte täcka in allmän plats då många ytterdörrar vätter mot en väg medans man behåller ringklockan där besökaren förväntar sig att den ska sitta.

Skulle kameran monteras så att den ser allmän plats går den inte längre under privatundantaget och att du skulle få tillstånd för din övervakning är ej särskilt troligt. Däremot säger en jurist på Datainspektionen enligt datormagazin.se (länk till artikel) att om man använder kameran som ett klassiskt titthål endast när det ringer på och aldrig sparar något videomaterial kan det räcka med att sätta upp skylt som informerar om bevakningen. Mer information finns dessvärre inte att tillgå då inget ärende ännu prövats i rätten. I mitt försök att reda ut det hela blev jag bara hänvisad till imy.se då de inte kunde svara på enskilda fall.

Läs gärna mer om regler för kameraövervakning här.

Olika typer av dörrkameror

Skillanderna på dörrkamerorna är mestadels hur installationen ser ut, d.v.s. om du kan köra dem på batteri eller behöver installera dem fast. I övrigt har de lite olika videoupptagningsförmåga (det går inte att säga vad som är det bästa utan att veta exakt vart den ska monteras) och funktioner. Jag ser den smarta ringklockan som en perfekt produkt att få in i sitt smarta hem, så vilken du väljer beror mycket på vad du har för kompatibla prylar redan nu. Jag själv kör HomeKit rakt igenom och skulle därmed välja Logitech Circle view, men dina förutsättningar i hemmet sätter även ribban för hur en smart dörrklocka kan användas.

Frågor och svar om dörrkameror

Fungerar min befintliga installation med en smart dörrklocka?

Det beror så klart på vad du har för ringklocka idag. Även om specifikationerna som tillverkaren anger som krav uppfylls behöver det inte med automatik betyda att din installation fungerar med din smarta dörrklocka. När du har bestämt dig för en produkt är det bäst att gå till tillverkarens hemsida och leta upp deras listor med fungerande/ icke fungerande fabrikat och modeller, för att vara helt säker.

Hur ska jag montera min dörrkamera?

Se till att inte filma något annat än din egen tomt och i privat syfte för att kunna använda dig av privatundantaget i kamerabevakningslagen och dataskyddsförordningen.

Hur får jag använda videomaterial filmat av min dörrklocka?

Du får använda det själv men inte dela det med större kretsar människor, exempelvis på sociala medier. Då innefattas du inte längre av privatundantaget och måste svara till både kamerabevakningslagen och dataskyddsförordningen. Så gör inte det.

Behöver jag köpa till en Chime?

Är ni flera i hushållet är det bra med ett plingljud när det kommer besök, kan du koppla in din smarta dörrklocka till en befintlig installation skulle jag rekommendera det. Om du vill köra batteridrift kan du istället köpa en Chime till de flesta dörrkamerorna som du parkopplar till din ringklocka. Har du ett stort hus kan du kombinera båda lösningarna eller ha flera Chimes.

Våra tre bästa tips

 • Se till att du omfattas av privatundantaget i kamerabevakningslagen!
 • Välj om möjligt en dörrklocka som fungerar med din befintliga installation
 • Välj rätt bildformat och vidvinkel för din ytterdörr

Källor och referenser

 • Tillverkarnas egna produktsidor
 • Prisjakt för kundomdömen på produkterna
 • Test på webben och youtube från bl.a. M3, Wired, 99mac och datormagazin
 • Eget test av Arlo Video Doorbell Wire-free

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Senaste artiklar