Vilket larm passar dig? Jämför offerter

Test: Arlo Video Doorbell Wire-free

Arlo Video Doorbell Wire-free

Arlo Video Doorbell Wire-free ger dig koll på vem som står utanför dörren, vart du än är. Med sin 1:1 bild och ordentligt tilltagna vidvinkel får den med såväl paket på marken framför kameran som omgivningen.

Enkelheten och mångsidigheten i installationen gör Arlos dörrklocka lätt att komma igång med. Den är batteridriven för de som inte vill göra en fast installation, eller har en befintlig dörrklocka att koppla in den till. Även om du kopplar den till din befintliga dörrklocka arbetar den på batteriet, men har fördelarna att själv ladda upp sig med lågspänningen i de befintliga kablarna samt att den kan nyttja din befintliga plinglåda.

Inga extra transformatorer eller styrboxar behövs med andra ord, två skruvar, alternativt två skruvar och anslutandet av två kablar är det enda som behövs. Du skruvar fast en ram på väggen, med eller utan en vinklad insats, som du sedan snäpper fast dörrklockan i. Kablarna fästs även de i ramen, så behöver du ta in och ladda din Arlo Doorbell använder du ett medföljande verktyg för att snäppa loss den på nån sekund.

Den kan kopplas ihop med dörrklockor som använder mellan 8v-24v, så de allra flesta bör vara kompatibla. Men för säkerhets skull kan det vara bra att dubbelkolla på deras hemsida så att din befintliga dörrklocka fungerar. Flera konkurrenter kräver högre spänning och/eller mer kapacitet.

blank
Du monterar ramen på väggen och snäpper sen fast dörrklockan i ramen.

Att leva med en Arlo Video Doorbell Wire-Free

När en besökare närmar sig dörren lyser plingknappen välkomnande upp, det är inga tvivel om var du ska trycka för att avisera ditt anländande. Samtidigt som din ringklocka ljuder ringer dörrklockan ett videosamtal till din mobiltelefon, vilket tar ett par sekunder. Du svarar och hör direkt ljudet utifrån och ett knapptryck till startar videofeeden. Du väljer om du själv vill prata med besökaren eller spela upp ett standardmeddelande som läses upp till besökaren.

Snabbmeddelanden är riktigt bra att använda om du sitter lite illa till och inte har möjlighet att tala själv, eller om du helt enkelt inte har lust att interagera med försäljaren som vill berätta allt om sitt elbolag. Svarar du inte kan du ställa in möjligheten för besökaren att lämna ett meddelande, vilket sparas i Arlos molntjänst och därmed kräver Smart-abonnemang.

En dörrklocka bör plinga

Är du inte själv i ditt hushåll bör ett tryck på dörrklockan ljuda på insidan av dörren på klassiskt manér. Att smarta upp sitt hem bör i min mening inte exkludera möjligheterna för resterande personer i hemmet att agera som vanligt vid besök. Kopplar du in Arlo Video Doorbell till din befintliga installation kan du nyttja ditt gamla pling, oavsett om det är av mekanisk eller digital variant. Har du inte möjlighet till det, eller vill ha pling på flera ställen i huset kan du köpa till en, eller flera, Arlo Chime.

Arlo Chime, som är en produkt som säljs separat, är en liten pling-högtalare som du kopplar direkt in i ett eluttag. Den paras ihop med din dörrklocka via en Arlo-hubb, vilka också säljs separat. Så har du inte redan ett Arlosystem med hubb måste du dessvärre införskaffa både en hubb och en chime för att de ska fungera, vilket jag tycker blir både dyrt och omständigt.

Arlo Smart abonnemang gör din dörrklocka till en övervakningskamera

Kameran i Arlo Video Doorbell har samma möjligheter som en traditionell övervakningskamera från Arlo. Den känner av rörelse och kan notifiera dig utan att någon trycker på knappen, men utan smart abonnemanget stannar funktionaliteten där. Väljer du däremot att betala (från 29kr/mån) kan du spara videon från kameran i Arlos moln i 30 dagar. Detta krävs dessutom för att använda funktionen där besökaren kan lämna ett meddelande. Du får också tillgång till rika notiser där både en bild från kameran och information av vad som triggat kameran följer med, som t.ex. “En Person har upptäckts vid Entrédörren”. När du får en rik notis kan du även agera genom att ringa ett förinställt telefonnummer eller aktivera den inbyggda sirenen. Rörelsedetektion kan begränsas till områden i bilden du själv väljer för att inte få onödiga aviseringar. 

Dessvärre kan man inte ansluta Video Doorbell till sin befintliga Arlo-hubb, så lokal inspelning är inget som stöds av denna enhet.

Lätt att se besökaren även i dåliga förhållanden

Kameran filmar i ett fyrkantigt format på 1536×1536 pixlar och med sin vidvinkel på hela 180° får du med allt som händer vid entrén. En dörrklocka bör ju monteras bredvid dörren, så att besökaren hittar den. Bristen på valmöjligheter av placering gör det perfekt att Arlo Video Doorbell filmar i HDR (High Dynamic Range). HDR-tekniken kombinerar olika exponeringar som sedan sammanförs till bilden du ser. Rent praktiskt hjälper det till att behålla detaljer i mörka partier även om delar av bilden dränks av solljus. Det blir helt enkelt en bättre bild med fler detaljer även under svåra omständigheter. Nattläget, med inbyggda ir-dioder ser även till att du ser dina besökare när det är mörkt. Av sakens natur står man ju rätt nära för att kunna plinga på en dörrklocka, så ir-ljuset lyser upp riktigt bra och ger tydlig bild där du med lätthet urskiljer vem besökaren är.

Upplösningen på kameran ger bra detaljer även om bilden kunde varit lite skarpare, men för ändamålet är det som ni ser nedan fullt dugligt. Videoklippen är dessutom ett tydligt exempel på hur du INTE får montera din dörrkamera. Läs mer om det i stycket ”Vad lager säger…” längre ner på sidan.

Appen

I Arlos app kan du aktivera olika lägen för hur dörrklockan ska bete sig när det kommer till övervakningsfunktionerna, är du bortrest eller har gått och lagt dig kan det vara viktigare att spela in rörelse framför kameran eller ge dig en notis än om du är hemma. Du kan använda schemaläggning eller geofencing (där appen håller koll på om din telefon befinner sig hemma) för att automatiskt aktivera ett läge, eller välja ett själv. Dessvärre fungerar dessa lägen bara för notiser och inspelning, du kan med andra ord inte välja att tysta pling eller eller att skippa videosamtalet genom automation. Det hade ju t.ex. varit bra med en möjlighet att skippa plinget och bara skicka en notis automatiskt efter att barnen lagt sig. Dessa inställningar måste således göras manuellt i appen varje gång, vilket kommer göra att funktionen inte används i samma utsträckning som de hade gjort annars.

Om du även har övervakningskameror från Arlo kan en trigger från dörrklockan sätta igång inspelning på samtliga utomhusenheter, vilket kan vara bra om någon smyger runt på tomten.

Jag har använt Arlo-appen länge tillsammans med mina övervakningskameror och tycker att det har fungerat riktigt bra. Den är smidig att arbeta med, är stabil och har god översikt över ens kameror. Filmklipp sparas i en kalendervy och du kan lätt välja vilka kameror du vill se, så att hitta rätt bland dina inspelade klipp är en barnlek.

blank
blank

Vad lagen säger om videoövervakning


I Sverige har vi kamerabevakningslagen och dataskyddsförordningen som styr hur du får, och inte får kamerabevaka samt hantera materialet. Som tur är har vi ett ”privatundantag” som gäller om vissa kriterier uppfylls, det åsidosätter dessa lagar. Det som är extra viktigt att tänka på när du monterar en kamera är att den inte får filma någon plats dit allmänheten har tillträde samt att kamerabevakningen skall ske i ett privat syfte, så håll kamerans seende innanför tomtgränsen. Undantaget från dataskyddsförordningen gäller inte heller om delar videoklipp med en större krets människor, exempelvis via sociala medier, även om du filmat på din egna tomt. Det kan, beroende på hur du bor, vara svårt att uppfylla kravet om att inte täcka in allmän plats då många ytterdörrar vätter mot en väg medans man behåller ringklockan där besökaren förväntar sig att den ska sitta.

Skulle kameran monteras så att den ser allmän plats går den inte längre under privatundantaget och att du skulle få tillstånd för din övervakning är ej särskilt troligt. Däremot säger en jurist på Datainspektionen enligt datormagazin.se (länk till artikel) att om man använder kameran som ett klassiskt titthål endast när det ringer på och aldrig sparar något videomaterial kan det räcka med att sätta upp skylt som informerar om bevakningen. Mer information finns dessvärre inte att tillgå då inget ärende ännu prövats i rätten. I mitt försök att reda ut det hela blev jag bara hänvisad till imy.se då de inte kunde svara på enskilda fall.

Läs gärna mer om regler för kameraövervakning här.

Specifikationer för Arlo Video Doorbell Wire-free
Upplösning1536x1536
Synfält180°
MörkerseendeJa
WifiJa, 2.4GHz
EthernetNej
LjudTvåvägs kommunikation
SirenJa
Lokal lagringNej
MolntjänstJa, från 29kr/mån
IP-KlassTål väder och UV-ljus
Temperaturtålighet-20°C-45°C
StrömkällaBatteri, laddas med usb eller befintlig dörrklockas el
Motordrivet objektivNej
Digital zoom12x
RörelsedetekteringJa
AktivitetszonerJa
MonteringPå vägg
Tål utomhusJa
Smarta hemGoogle Assistant, Alexa, SmartThings och IFTTT
ÖvrigtHDR
Arlo Video Doorbell Wire-free Test
  • Bildkvalitet
  • Bildformat
  • Installation
  • App och funktioner
  • Prisvärde
4.4

Sammanfattning - Arlo Video Doorbell Wire-free

Arlos trådlösa dörrklocka är en toppenprodukt. Med väl genomtänkt bildformat och stor vidvinkel får du bra överblick. Handhavandet är föredömligt enkelt och installationen smidig. Jag skulle velat ha lite mer inställningsmöjligheter, några dagars gratis videolagring och stöd för HomeKit, men som dörrklocka gör den ändå vad den ska.

Plus

  • Enkel installation
  • Bra bildformat och stor vidvinkel
  • Ringer Videosamtal
  • Fungerar även som övervakningskamera (med Arlo Smart)

Minus
  • Arlo Smart kostar extra
  • Chime kräver hubb
  • Ingen offlinelagring
  • Saknar HomeKit stöd

Senaste artiklar

blank

Test: Arlo Pro 4

Arlo Pro 4 är den senaste modellen i Arlos Pro serie har nya spännande funktioner och en upplösning som närmar

Läs Mer »