Eufy Security Hemlarm

Eufy Security hemlarm

Eufy Security One-Stop Home Security Solution är ett enkelt larm för dig som inte vill betala för larmcentral eller molntjänster. Systemet är lätt att bygga ut med fler och andra typer av komponenter än de som ingår.

Maximal enkelhet och visuell diskretion. Det beskriver Eufy Security One-Stop Home Security Solution tämligen väl. Installationen är problemfri och både app och instruktionshäften ger dig som inte är så van vid den här typen av system bra hjälp. Systemet larmar genom att skicka notiser till anslutna mobiler, och lokalt genom basenhetens siren. Det är alltså inte ett hemlarm för dig som söker maximal säkerhet – då krävs ett larm med anslutning till en larmcentral. Men utmärkt för den som vill ha koll på vad som händer hemma – eller i stugan eller båten – när ingen är (eller ska vara) där.

Nyckelspecifikationer: 

  • Enkel installation
  • Varierbar känslighet hos rörelsedetektor
  • Lätt utbyggbar med andra typer av komponenter

Enkel installation av Eufy Security hemlarm

Eufy Security hemlarm allt som ingår i paketet
Eufy Security hemlarm levereras med allt du behöver för installation. Varje liten skruvpåse är märkt med det tillbehör skruvarna är avsedda för. Du får även dubbelhäftad tejp, om du inte vill borra hål i väggar och dörrkarm.

Det är nästan rörande hur stor möda tillverkaren ägnat åt dokumentation. I fyra olika prydliga små instruktionsböcker förklaras pedagogiskt och rappt men utförligt hur varje komponent ska installeras och hur de fungerar. 

Instruktionerna är visserligen på engelska (och sju andra språk – dock inte svenska) men enkla att följa, från installation till användning. Du får generöst med grafiska illustrationer som minimerar risken för missförstånd. I instruktionsboken för rörelsedetektorn får du också tydliga illustrationer som hjälper dig placera och vinkla detektorn för att uppnå maximalt skydd. Visst krävs också praktiska tester för detta, men du får en bra start med hjälp av instruktionerna. 

Efter att ha hämtat appen Eufy Security och skapat ett konto ansluter jag hubben till vägguttaget för el och till min internetrouter för nätåtkomst. ”Welcome to Eufy Security. Please follow the instructions in the app”, säger en kvinnlig röst. Att maskinen pratar är en detalj som för en teknikvan användare måhända är överflödig. Men en ovan användare lär uppskatta klara besked.

Basstation
Basenhet, hubb, brygga. Kärt barn … Enheten från Eufy Security är nätt och får lätt plats på en hylla eller fönsterbräda.

Konto krävs men inget abonnemang

Eufy Security hemlarm kräver som sagt inget abonnemang, eftersom ingen information lagras i någon molntjänst – om du inte ber om det och betalar för det – och systemet är inte beroende av någon annan slags molnbaserad tjänst. Men du behöver alltså skapa ett konto, om inte annat för att Eufy ska kunna skicka mjukvaruuppdateringar till enheten. 

Appen
Appen Eufy Security hjälper dig föredömligt med installationen av samtliga komponenter, inklusive själva basenheten eller hubben. Tydliga bilder visar också hur sensorerna ska monteras för bästa funktion.

Det första som händer när sammankopplingen mellan basenhet och app är klar är inte oväntat att mjukvaran i burken ska uppdateras. När uppdateringen är klar efter några minuter återstår bara att lägga till de tre sensorerna som följer med i paketet: två fönster- och dörrsensorer och en rörelsedetektor. 

Samtliga sensorer kräver varsitt batteri av typen CR123A (medföljer). De ska räcka i upp till två år, enligt tillverkaren. Att lägga till sensorerna borde vara så enkelt som det står i instruktionsboken, nämligen att ”följa instruktionerna i appen”. För de första stegen saknas dock instruktioner. Men jag lyckas räkna ut att jag ska välja ”Lägg till enhet”, sedan ”Alarm system” och därefter ”Entry sensor”. Det förefaller inte alldeles korkat, men är inte heller så tydligt som det kunde vara – och som instruktionsboken indikerar.  

Sensor
Magnetkontakten kan skruvas eller fästas med medföljande dubbelhäftande tejp. Liksom övriga komponenter är den skapligt diskret.

Magnetkontakten kallas i appen ”Ingångssensor” och när jag väl kommit så långt får jag fin hjälp på den lilla skärmen och snart meddelar basenheten med klar röst att ”Device was added successfully”. Som sista steg får jag möjlighet att välja vilken del av hemmet denna sensor ska kopplas till, kök, entre eller balkong exempelvis. Rörelsedetektorn installeras med motsvarande stöd från appen.

App visar hur du ska montera

Så långt den mjukvarumässiga delen av installationen. Men appen lämnar dig inte i sticket här, utan presenterar tydliga bilder på hur du bör montera sensorn vid och på dörren eller fönstret. Du får också utförlig information om mått och annat att tänka på innan du monterar den. 

Detsamma gäller för rörelsedetektorn. Bland annat ger appen förslag på hur ska placera sensorn om du har ett större husdjur, för att minska risken för fellarm. Skillnaden i installation i ett hem med och utan husdjur handlar om hur sensorn ska vinklas; i ett husdjurshem rekommenderas att den monteras med en flackare vinkel jämfört med i ett hem utan husdjur. Logiken är att hunden eller katten ska kunna passera under det område som sensorn täcker.  

Appen
1. Du kan ange hur känslig rörelsedetektorn ska vara. 2. Systemet har ingen särskilt funktion som känner av husdjur. Istället får du rådet att vinkla upp sensorn tio grader, jämfört med normalinstallationen. 3. För att hinna ut ur huset eller lägenheten när du har aktiverat larmet kan du välja en fördröjning antingen för hela systemet eller för enskilda sensorer.

För att hitta rätt position och positionering av sensorn har appen ett särskilt testläge, som låter dig välja rätt känslighet genom att själva röra dig framför enheten, som med hjälp av en lysdiod talar om när den reagerar. 

Det minimala formatet gör den lätt att placera även ur ett estetiskt perspektiv. Liksom med samtliga övriga delar i systemet kan du välja att antingen skruva fast den eller använda den medföljande dubbelhäftande tejpen. 

Sensor
Rörelsedetektorn är diskret och liten – så liten att skruvhålet från den förra detektorn som satt här inte täcks. Den lilla ringen i mitten blinkar när detektorn registrerar rörelse (går att stänga av).

Eufy Security i vardagen

Eufy Security hemlarm är precis så diskret och enkelt som jag vill att ett hemlarm ska vara. På gränsen till tråkigt. Telefonen talar om när någon rör sig från hallen in i vardagsrummet. Den talar om när balkongdörren eller ytterdörren öppnas. Om jag har larmet i bortaläge väsnas dessutom basenheten. I hemmaläge slipper jag det inte särskilt starka sirenljudet, men får fortfarande notiser i telefonen när sensorerna utlöses. 

Skräddarsy hemlarmets beteende

Så fungerar det med systemets fabriksinställningar. När jag tröttnat på alla notiser går jag in i appen och väljer att systemet ska låta mig vara i fred så länge jag har hemmaläget aktiverat. Det går också att ställa in ett tredje läge. Exempelvis kan du låta telefonen tala om när balkongdörren öppnas, men hålla tyst om övriga sensorer i systemet. Detta kallas Custom i instruktionen och förkortas följdriktigt CUS på knappsatsen.

Eufy Security-appen är mer omfattande än den skulle behöva vara för det enkla larmsystemet. Skälet är att det är en och samma app för mycket av det som ryms i Eufys universum, bland annat kameror i en uppsjö varianter och smarta lås. Men Eufy har ändå lyckats hålla det hela lättbegripligt, trots att det finns flera funktioner som inte är relevanta för en så begränsad installation som den jag testar. Hemmaskärmen visar två knappar högst upp: Jag stannar och Jag lämnar (dessa namn går att byta till förslagsvis de mer svenska Hemma och Borta).

Under de två knapparna syns varje enhet eller sensor i ditt system som separata kvadrater. Väljer du en av dess får du upp en vy som visar batteristatus, status för den aktuella sensorn och en logg över de senaste händelserna. För dörrkontakten kan du också ange om du vill att den ska trigga ett ljud från basenheten, när dörren eller fönstret öppnas. 

Aktiverar larmet automatiskt

För den som är någorlunda appvan är det enkelt att anpassa Eufy Security-larmet. Något som inte nämns i instruktionen till det är att det kan styras via geofencing. Det går alltså att ställa in att bortaläget ska aktiveras när du lämnar hemmet, och hemmaläget slås på när du kommer hem.

Appen
Det är enkelt att anpassa Eufy Security hemlarm. Appen är tydlig (även om översättningen i många fall leder till oavsiktlig komik) och du riskerar sällan att gå vilse i invecklade menyträd.

Du får en rad möjligheter att anpassa hur systemet beter sig. Ska det gå att stänga av sirenen utan kod? Det går att fixa. Ska larmet stängas av automatiskt efter en halv minut? Inga problem. Hur högt ska sirenen ljuda (det blir tyvärr aldrig särskilt starkt)? Det går att ställa in, liksom om enheten ska skicka en notis till telefonen när det växlar mellan olika passningslägen?

Här ser du också hur mycket av systemets minne som används. Eftersom paketet inte innehåller någon kamera, och alltså inte sparar några videoklipp, lär minnesutrymmet på totalt närmare 15 GB räcka mer än en stund och två straxar. 

Väl förberett för kamera

För att få en bra bild av vad som har hänt tidigare kan du växla till fliken ”Evenemang”, som rimligen skulle ha hetat Händelser om en människa hade släppts in på översättningsavdelningen. I vyn ser du när dörrar öppnats och stängts och när rörelsetektorn aktiverats. Vyn kommer förmodligen kännas mer motiverad när jag kompletterar med en kamera, så att jag inte behöver nöja mig med att konstatera att någon varit ombord i båten (där larmet så småningom kommer att placeras) utan också kan se hur inkräktaren ser ut och vad vederbörande hade för sig.

Det går för övrigt också att få systemet att aktivera exempelvis just en kamera om en rörelsedetektor triggas. Det är förstås inte aktuellt om du bara håller dig till komponenterna det här paketet, men en utmärkt möjlighet om du kompletterar med en kamera i efterhand. 

Lättanvänd knappsats

Den generöst tilltagen knappsatsen får mig att fundera på om Doro varit inblandade i formgivningen (telefontillverkaren som gör mobiler för äldre). Det stör mig verkligen inte, hellre en rejäl knappsats än en som det inte går att träffar knapparna på med gubbstubbiga fingrar (inte mina). Knappsatsen är alltså föredömligt enkel att ha att göra med.

Manöverpanel
Knappsatsen följer samma enkla formspråk som övriga komponenter och har stora, tydliga knappar. Dock saknas bakgrundsbelysning.

Utöver själva siffermatrisen finns här fyra knappar som styr vilket läge larmet ska ställas i: Borta, Hemma, Custom och Av. Custom är som namnet antyder ett läge där du själv styr hur de olika enheterna ska reagera. Kanske ska larmet vara aktiverat, men inte skicka larma lokalt via sirenen. Eller ska bara sensorer på nedervåningen vara aktiverad, eller bara de på framsidan av huset …

Till skillnad från sensorerna har knappsatsen ett inbyggt, uppladdningsbart batteri. Enligt tillverkaren ska det räcka i ungefär ett halvår, därefter behöver det laddas. Om du inte ansluter en USB-laddare permanent till knappsatsen. Det går exempelvis att använda USB-kontakten som finns på hubben eller basenheten för detta. 

Som många hemlarm har också detta en panikknapp. Ett tryck på den och sirenljudet drar igång, samtidigt som notiser skickas till alla telefoner som är anslutna till systemet. Det är oklart hur stor nytta detta kan göra – ett paniklarm bör ju gå till en larmcentral med ständig övervakning och som har resurser att skicka för hjälp. Men funktionen sitter i varje fall inte i vägen.  

Fungerar inte med Apple HomeKit

Eufy-appen och knappsatsen i all ära, men vi som föredrar ett samlat grepp på tillvaron föredrar kanske att sköta så mycket som möjligt via Apple Homekit. Och jag lyckas ansluta Eufy Security-bryggan, alltså basenheten, till Apple Home. Men den syns inte i Home-appen och jag får ingen information om vad som sker i larmsystemet, eller möjlighet att aktivera eller avaktivera det. En snabb titt på Eufys supportsida förklarar saken: bara Eufys kameror fungerar med Apple Homekit och Google Home.

Enkelt och fullt tillräckligt

Eufy Security One-Stop Home security solution gör vad tillverkaren utlovar, och gör det bra. Rörelsesensorn verkar visserligen inte riktigt nå upp till elva meters räckvidd som appen utlovar, men för så stora utrymmen krävs ändå fler sensorer. Vinkeln som täcks är strax under 90 grader horisontellt, vilket stämmer bra med informationen i instruktionshäftet. Jag har inte kunnat testa hur bra systemet klarar husdjur, men jag misstänker att det bara är en fråga om att välja rätt placering och positionering av sensorn. Du får bra hjälp med att hitta rätt läge i appen och genom testläget. 

Sammanställning Eufy Security hemlarm

Övergripande
OperatörslåstFriköpt utan koppling till larmcentral
LarmtypSmarta hem-system
InstallationInstallera enkelt själv
Kostnader och villkor
Startkostnad1 999 kr
InstallationskostnadInstalleras enkelt själv
Månadsavgift
Drift & serviceavtalNej
Larmcentral-
Utryckningskostnad-
Lägsta kostnad år 11 999 kr
Lägsta kostnad år 20
Lägsta totalkostnad efter 5 år
Lägsta totalkostnad efter 10 år
Avtalstid-
Uppsägningstid-
Prova på period-
Nyckelservice & Inre kontrollNej
Om hemlarmet
Larmtillverkare/produktEufy
Certifierad av SBSCNej
UppkopplingEthernet
Går att använda utan InternetNej
BatteribackupJa
Smartphone appJa
Trygghetslarm-
Smarta hem funktionerJa
Stöd för smarta dörrlåsJa
Kameradetektor-
InomhuskameraJa, som tillval
UtomhuskameraJa, som tillval
Dörrkamera
RökdetektorJa, som tillval
LäckagedetektorJa, som tillval
UtomhussirenJa, som tillval
Vilket hemlarm passar dig? Jämför offerter
Eufy Security Hemlarm
  • Sammantaget
4

Sammanfattning av Eufy Security

Eufy Security One-Stop Home Security Solution är för all del ett litet hemlarm för dig som inte vill betala för molntjänster och inte behöver koppling till en larmcentral. Det är enkelt att använda, levererar det som utlovas och har goda möjligheter för kompletteringar. Appen ger goda möjligheter till anpassningar. 

Plus

  • Neutral, diskret utformning
  • Enkel installation och enkel apphantering
  • Väl förberett för expansion med fler och andra typer av komponenter

Minus

  • Få sensorer
  • Går inte att koppla till larmcentral
  • Ingen backup för kommunikation vid strömavbrott