Antalet bostadsinbrott ökar och bara några få procent klaras upp. Men vad gör egentligen polisen när du råkat ut för tjuvar och hur kan du öka dina chanser att få tillbaka dina ägodelar?
Du kommer hem efter helgen på landet. Det första du ser är den uppbrutna altandörren. Sedan oredan i hallen, i vardagsrummet. I hela huset. Du har haft inbrott.
Inbrott ökar
Allt fler gör den här erfarenheten, i synnerhet i storstadsregionerna. Mellan 2014 och 2015 ökade antalet anmälda inbrott i Stockholm med 18 procent. När det gäller hus från 2 720 till drygt 3 033 och för lägenheter från 2 215 till 2 808.
För Sverige som helhet var ökningen två procent, från 22 336 till 22 700. Av dem var 14 700 inbrott i lägenhet och 8 040 i villor och radhus. Lägenhetsinbrotten ökade 4 procent medan inbrott i hus uppvisade en marginell minskning med 65 anmälningar.
Kjell Lindgren, inspektör på polisen region Stockholm, konstaterar att allt för få inbrott klaras upp.
– För 2015 låg uppklarningsprocenten i Stockholm på 3,2 procent, säger han.
Men vad gör polisen efter ett inbrott? Vilket stöd får du som är drabbad av det? Och vad bör du göra för att underlätta polisens arbete att hitta tjuvarna och kanske framför allt – hitta dina stulna ägodelar.
Gör en detaljerad polisanmälan
Till att börja med måste du förstås anmäla inbrottet till polisen. Kjell påpekar att ju mer information och ju fler detaljer du kan uppge desto högre är sannolikheten att polisen kan klara upp det. Exempelvis är det bra att tala om hur gärningspersonen har tagit sig in, hur många dörrar hen har passerat och om de är uppbrutna. Också övriga skador vill polisen få reda på i det här stadiet.
– Och om det finns någon som har sett eller hört något som kan ha samband med inbrottet vill vi också gärna höra det, säger Kjell.
När du gjort en anmälan skickar polisen en utredningsgrupp som gör en teknisk undersökning i jakt på spår efter tjuvarna. I Stockholm sker det inom 48 timmar och innan de kommer är det viktigt att du inte rör något på brottsplatsen. Eller i vart fall så lite som möjligt.
– Det är klart att om tjuvarna har krossat ett fönster måste du ersätta det. Men ju mer orört det är desto större är chansen att vi hittar sådant som hjälper oss att hitta dem som ligger bakom inbrottet, säger Kjell.
Rör inget på brottsplatsen
Det här är något han understryker vid flera tillfällen och han påpekar också att det av den här anledningen är viktigt att göra anmälan så fort som möjligt. Så hoppa för allt i världen över städningen fram tills dess utredningsgruppen kommer.
I den tekniska undersökning som då sker letar man efter spår av alla möjliga slag. Fotavtryck, fingeravtryck, spår efter verktyg och annat som kan hjälpa polisen. De letar också efter blod- och salivspår från gärningspersonen eller -personerna. Även om det inte skulle hjälpa vid utredningen av just ditt inbrott kan det vara till nytta om samma förövare grips för ett annat brott vid ett senare tillfälle.
Efter anmälan startar en brottsutredning, också kallad förundersökning, där syftet är att klargöra möjligheterna att utreda brottet. När det gäller inbrott handlar det i princip om att ta reda på om det finns tillräckligt med bevis för att kunna hitta och åtala gärningspersonen eller -personerna.
Brottsofferjouren ger mentalt stöd
När du anmält inbrottet till polisen väntar nästa steg: att kontakta försäkringsbolaget. Det förefaller kanske när du läser detta som alldeles självklart och som en simpel åtgärd att utföra. Men Kjell vet att människor som nyss blivit drabbade av inbrott inte alltid förmår tänka klart och agera redigt. Även om de flesta känner till vad de bör göra när de blivit utsatta för inbrott har han sett åtskilliga exempel på hur människor helt enkelt behöver hjälp med det i en sådan situation.
– Vi på polisen hjälper förstås gärna till även med att förklara vad du behöver göra utöver polisanmälan och vilka möjligheter du har att få hjälp från annat håll, säger han.
För mer omfattande stöd finns en särskild myndighet, Brottsoffermyndigheten. De driver det som kallas Brottsofferjouren och som finns till hands för att ge stöd såväl när det gäller praktiska göromål som mentalt och känslomässigt.
Även om man inte är fysiskt skadad kan ett inbrott skapa osäkerhet, rädsla och oro hos de drabbade. Många kan få svårt att sova och känner sig kränkta. Då kan det hjälpa att prata med någon hos exempelvis Brottsofferjouren.
Hemlarm måste vara uppkopplade
Men hur kan man agera för att maximera sina chanser att överhuvudtaget slippa råka ut för inbrott? Att skaffa hemlarm är förstås ett sätt att minska risken och Kjell bekräftar att det fungerar. Men inte vilket hemlarm som helst.
– Det viktiga med hemlarm är att någon reagerar på dem. Om det bara tjuter och har sig gör det inte särskilt mycket nytta. Folk i allmänhet är så vana vid att det tutar och tjuter då och då, av billarm eller annat, så sannolikheten att de reagerar på ett hemlarm är ganska låg, säger Kjell.
Därför rekommenderar han att larmet ska vara anslutet till en larmcentral. Eller, påpekar han, att det ringer upp någon alert granne som är hemma mycket. Men uppkoppling mot larmcentral är bäst och även om väktare inte alltid hinner fram ska man inte underskatta deras förmåga.
– Väktarbolag har ju ofta bilar som rör sig ute i bostadsområden och väktare kan faktiskt komma på plats ganska snabbt efter ett larm.
Det blir allt mer populärt med hemlarm som har kameror. Men de är faktiskt inte till särskilt stor hjälp för polisen när de utreder inbrott. Det beror på att de kamerorna oftast inte är avsedda att fånga personer på bild så att de går att identifiera. De används istället främst av larmcentralen eller av ägaren själv för att få en visuell bekräftelse av vad som sker i bostaden vid larm.
Men är det inte en bra idé att installera ”riktiga” övervakningskameror då? Som ger bilder av sådan kvalitet att ansikten går att urskilja?
– Jo, det kan förstås vara till stor hjälp för polisen. Men i synnerhet i villor och radhus kan det vara svårt att placera kameran eller kamerorna så att man verkligen får en tillräckligt bra bild av en eventuell inkräktares ansikte. Det finns ofta så många vägar in i ett hus, genom ytterdörren, genom ett fönster på övervåningen eller altandörren, att det sällan går att förutse hur en inkräktare skulle röra sig, säger Kjell.
Samtidigt understryker han att polisen självfallet använder allt material och all information som kan hjälpa dem i utredningen av ett inbrott. Så en, eller helst flera kameror som kan fånga inkräktare på bild är definitivt en bra investering.
– Men man ska som sagt inte sätta för stort hopp till dem, säger han.
Kjell fortsätter på temat hur man kan göra för att underlätta för polisen och här kommer kameror tillbaka som ett högst användbart verktyg. Genom att fotografera dina värdefulla ägodelar ger du polisen underlag som ökar chansen att du får tillbaka stulna föremål. Inte sällan dyker stöldgods upp i samband med utredningar av andra brott.
– Det är ofta vi inte kan återlämna stulna föremål till sina ägare helt enkelt eftersom det inte finns tillräcklig information om dem. Där skulle bilder förstås hjälpa väldigt mycket, säger han.
Om du inte vill eller har möjlighet att fotografera vartenda värdefullt föremål i ditt hem kan du videofilma det med din mobil och samtidigt berätta vad det är för saker som finns där.
Att dokumentera sina ägodelar på det här sättet hjälper naturligtvis inte bara polisen i eventuella utredningsarbeten, utan är också något som ökar chansen att få rimlig ersättning från ditt försäkringsbolag.
När antalet bostadsinbrott ökar överlag löper du förstås en allt större risk att bli utsatt. Men med rätt åtgärder kan du i vart fall minimera risken och – om du trots allt skulle få tjuvbesök – även öka chanserna att få tillbaka dina saker.
5 tips som minskar risken för inbrott
- Montera en kåpa över vredet på insidan av ytterdörren (om dörren har brevinkast)
- Installera ett uppkopplat hemlarm
- Installera säkerhetsdörrar och -fönster med godkända lås
- Förvara inte värdesaker på väntade ställen – som i byrån i sovrummet eller i frysen
- Dokumentera dina ägodelar med fotografier eller videoklipp