Vilket larm passar dig? Jämför offerter

Test: Xiaomi Mi Home 360 – starkt budgetalternativ

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Xiaomi Mi Home Security Camera 360

Det råder ingen brist på billiga övervakningskameror på marknaden men de flesta bör man hålla sig långt borta ifrån. Kinesiska Xiamoi är ett snabbväxande startupbolag från Kina med stora ambitioner att ta över både Kina och västvärlden. De gör snygga och smarta produkter som påminner om betydligt dyrare konkurrenter till oftast extremt attraktiva priser.

Mi Home 360 är en av våra absoluta favoriter i budgetsegmentet och för priset kan vi leva med de flesta av dess tillkortakommanden. Det ni får är en övervakningskamera för inomhusbruk som drivs en 5V USB sladd med en mycket bra app. Kameran är som namnet skvallrar om motordriven och fungerar bäst monterad med fästet i taket då bildvinkeln annars kan bli något begränsad om man har den stående högt upp på en hylla.

Självklart är bildkvalitén inte jämförbar med dyrare alternativ så som från Arlo men upplösningen i filmerna är bra. Det som Mi Home 360 har svårt med är stora kontrastskillnader (tänk fönster och mörkare rum) något i princip alla billigare-mellanpris övervakningskameror har problem med.

Mi Home 360 exempelbild
Mi Home prioriterar alltid att försöka exponera de mörka partierna i bilden korrekt även om det ibland leder till brusiga bilder och utbrända ljusa partier.

Installation – enkelt och snabbt så länge du gör rätt

Mi Home 360, vad som ingår vid köp
Vad som ingår i boxen. Notera att ström-adapter till USB saknas.

Bruksanvisningen som ingår är inte direkt pedagogisk eller tydlig i den finns en QR-kod som leder er till rätt iPhone eller Android app att ladda ned. Appen som används är ”Mi Home” och är deras hela smarta-hem app så där kan man förutom kameror kontrollera dammsugare och belysning mm.

Installation

För att installera kameran väljer man rätt produkt i listan och följer några enkla steg så som att låta Mi Home 360 kameran själv ta en bild av QR-koden i appen.

Installation med QR-kod

När kameran är ansluten rekommenderas det att installera ett MicroSD kort för att utöka den lokala lagringen. 16 GB räcker till 36 timmar och 64 GB till ca 6 dagars inspelning.

Mi Home 360 i vardagen

Efter den snabba installationen får man själv välja några få inställningar i appen, så som om den skall reagera på rörelser eller inte. Ingenting är svårt eller otydligt men det finns inte heller onödigt många val att göra. Vi upplever väldigt lite lagg från kameran när vi kör live-feed, snabbare än många moln-baserade kameror.

Bild och videokvalitet är kvalitén tillräcklig för de flesta scenarios om än långt ifrån perfekt. Vi har inkluderat videoexempel i dagsljus och mörker så ni själva kan avgöra.

Synfältet är på 110° (horisontellt) vilket är något snävt men det kompenseras genom att linsen är motordriven så det går att få 360° synfält (horisontellt). Det går snabbt och enkelt att styra motorn via appen (Vänster, höger, upp och ned). Om man skall ha kameran placerad högt uppe rekommenderas upp och nedvänd montering för att få något bättre överblick av ytan.

Kameran ansluts till wifi via 2.4 ghz och fungerar väl med moderna routers så väl som äldre. Det finns ingen möjlighet att koppla in kameran via ethernet kabel.

Mi Home 360 har inbyggd mikrofon och högtalare som fångar upp ljudet förvånansvärt bra. Vi upplever att prat funktionen även den fungerar tillfredställande, dvs att man via appen pratar med personen som är i samma rum som kameran. Givet att det inte finns någon siren får man själv verka avskräckande om det skulle vara syftet.

Stöd för lokal lagring via MicroSD med upp till 64 GB är något vi verkligen gillar. Det gör den billiga kameran fortsatt billig eftersom ingen dyr molntjänst behövs för att komma åt gamla filmer. Allting är enkelt tillgängligt i appen sorterat efter tid och dag. Det finns i dagsläget inte heller någon molntjänst att köpa till. Ur säkerhetssynpunkt hade de så klart varit att föredra men det här är som så oftast endast ett komplement till ett hemlarm och inte något som kan ersätta ett hemlarm.

Montering och placering. Mi Home 360 är en inomhuskamera och har ingen IP klassning (för våt eller utomhusbruk). Den kräver även ett strömuttag och en usb-adapater (medföljer ej) för att fungera. Utöver det går det enkelt att ställa den på en hylla eller montera den med de medföljande fästet i tak eller vägg.

Rörelsedetektering går att ställa in med olika känslighetsnivå och även att den bara skall reagera på personer. Vi har i detta test inte haft möjlighet att testa med husdjur t.ex. Vi upplever att person detekteringen fungerar mycket bra.

Rörelsekänslighet

Smarta hem stöd med Google och Alexa finns men är inte speciellt användningsbart on ni inte har en Nest Hub eller Alexa Show. Dvs det man kan göra är att visa från kameran i hubben.

Specifikationer för Xiaomi Mi Home Security Camera 360
UpplösningHD 1080P
Synfält110°, 360° med motor
MörkerseendeJa, infrarött
WifiJa, endast 2.4 ghz
EthernetNej
LjudTvåvägs kommunikation
SirenNej
Lokal lagringJa, MicroSD (max 64GB)
MolntjänstNej
IP-Klass-
Temperaturtålighet-
StrömkällaUSB 5V (adapter ingår ej)
Motordrivet objektivJa
Digital zoom-
RörelsedetekteringRörelse och personer
AktivitetszonerNej
MonteringBord eller vägg
Tål utomhusNej
Smarta hemGoogle Assistant och Alexa
Övrigt-

Xiaomi Mi Home Security Camera 360
  • Bildkvalitet dagsljus
  • Bildkvalitet mörker
  • Installation
  • App och funktioner
  • Prisvärde
4.1

Sammanfattning - Xiaomi Mi Home Security Camera 360

En motordriven budgetkamera som slås över sin egen viktklass. Inte mer funktioner än nödvändigt, lokal lagring och enkel installation och montering gör Mi Home 360 till ett bra val för den butdgetmedvetne. Visst får du bättre bildkvalité och mer funktioner om du betalar mer men för priset är det nästintill omöjligt att fela den här övervakningskameran.

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Senaste artiklar