Vilket larm passar dig? Jämför offerter

Minska risken för inbrott på semestern – Checklista

Checklista inbrott

Varsko grannar

Se till att dina grannar vet att ni ska åka iväg. Inte bara så att de kan vattna blommor, tömma brevlådan och kanske klippa gräset, utan också så att det kan vara lite extra uppmärksamma på eventuella skumma typer som smyger omkring. Låt dem gärna också använda din parkeringsplats om du har en sådan intill huset.

Fundera även gärna runt Grannsamverkan.

Be någon tömma brevlådan

Posten tar inte semester utan fyller din brevlåda med oförtröttlig energi. Se därför till att en granne tar in posten med jämna mellanrum, helst varje dag. Alternativet är att skaffa en stor, låsbar brevlåda som rymmer mycket post.

Ställ om eller pausa tidningsprenumerationen

Om du är borta några få dagar räcker det förstås att be någon tömma brevlådan. Men handlar det om en vecka är längre tid är det nog en god idé att göra ett uppehåll i tidningsprenumerationen. Risken finns ju alltid att den som hjälper dig att hålla brevlådan hyggligt tom glömmer att tömma den någon dag, och då signalerar ett par tre tidningar i lådan tydligt att du inte är hemma.

Anlita någon att klippa gräset eller se till robotgräsklipparen

Be en granne klippa gräset när det behövs. Eller, om du har en robotgräsklippare, se till att roboten mår bra och gör det den ska.

Be någon vattna blommor eller skaffa annan lösning

Slokande blommor i trädgård och fönster talar sitt tydliga språk: här finns ingen som bryr sig om växterna och förmodligen inte heller värdesakerna i bostaden. Be en granne vattna, eller skaffa lösningar för självbevattning.

Sätt lampor på automatik

Ett nedsläckt hem skvallrar om att ingen är hemma. Det gör också ständigt tända lampor. Se därför till att skaffa en lösning som gör att lamporna tänds och släcks på ett sätt som liknar dina ”lampvanor” när du är hemma. Den enklaste lösningen är att skaffa timeranordningar till lamporna, men de har ofta den svagheten att de tänder och släcker lamporna vid samma tidpunkt varje dygn, vilket också avslöjar att ingen är hemma. En bättre lösning är en sådan som slumpmässigt tänder och släcker lampor inom givna tidsintervall. Men det är förvisso också en mer kostsam lösning.

Dra ur kontakter till tv och andra elektriska apparater

Bränder orsakas inte sällan av elektriska apparater, där just tv-apparater ligger i topp. Dra också ur elsladdar ur kaffebryggare, dammsugare och alla apparater som är anslutna till eluttag. Glöm inte heller att dra ur antennsladdar för att minska risken för brand till följd av blixtnedslag.

Stäng av vatten

Vrid av vattnet till diskmaskin och tvättmaskin. För att vara på säkra sidan kan du för all del stänga av huvudventilen för inkommande vatten, så att vattensystemet i bostaden inte står under tryck eller rentav är tomt – vilket förstås kräver att du också tömmer det efter att ha stängt huvudventilen. Om du har en varmvattenberedare och ett vattenburet värmesystem behöver du kontrollera om den utrustningen klarar att stå utan tryck i ledningarna

Säkra dörrar och fönster

Hur är det egentligen med ytterdörren, altandörren och alla fönster? Är de i gott skick, har de bra lås och friska gångjärn? Finns brytskydd? Kontrollera och byt ut eller komplettera.

Undvik att ha värdefulla saker synliga

Du vet det förstås, men kan behöva påminnas. Låt inte nya fina datorn ligga synligt från fönstret på köksbordet. Förvara smycken utom synhåll från utsidan och kanske kan du också gömma undan sådant som dyra, trådlösa högtalarsystem. Kort sagt, se till att ha så få värdefulla saker synliga från husets fönster som möjligt.

Förvara trädgårdsredskap i låst förråd

En spade eller ett ogräsjärn kan bli utmärkta verktyg för tjuven som vill bryta sig in i ditt hus. Se till att hen i vart fall inte får den chansen. Lås in alla redskap.

Flytta kristallglasen

Det här tipset handlar inte om att minska stöldrisken, utan om att eliminera risken för brand. Om kristallglas står så att solen belyser dem kan de fungera som brännglas. Visserligen borde du ha märkt det tidigare, men kontrollera igen för säkerhets skull. Flytta glasen så att inte solen når dem.

Installera ett uppkopplat larm

Det här tipset är inte specifikt för tillfället då du åker på semesterresa. Ett hemlarm skyddar förstås din bostad under hela året. Men i synnerhet under perioder då du är bortrest gör ett larm god nytta. Se till att välja ett larm som är uppkopplat mot en larmcentral, så att väktare varskos och rycker ut vid eventuellt inbrott. Det finns även enklare, billigare lösningar som bygger på att exempelvis en granne varskos vid inbrott. För att det ska fungera krävs att grannen eller grannarna alltid är hemma och redo att vidta åtgärder om larmet går hos dig.

Märk värdesaker med DNA

Genom att märka dina värdesaker med en speciell DNA-vätska minskar du dels risken för att de ska bli stulna – tjuvar undviker helst märkta saker – och dels ökar du chansen att få tillbaka dem om du trots allt skulle bli av med dem. Märkningen syns inte, är enkel att göra och kostar inte särskilt mycket.

Dokumentera ditt hem

Precis som rådet om inbrottslarm och DNA-märkning är det här inte ett råd specifikt för dig som just ska iväg på resa. Men det kan vara ett bra tillfälle att göra det, så att det blir gjort. Upprätta en lista över värdesaker med så detaljerade information som möjligt. Helst med beskrivning, kvitto i de fall sådant finns, uppskattat värde och även bild. Det är också en god idé att ta flera bilder av bostaden invändigt, och kanske också filma med mobilen och samtidigt prata om sakerna du filmar.

Töm kylen och soporna

Det här handlar inte så mycket om säkerhet som om din egen miljö när du återvänder hem. Ett hem där sopor stått och ruttnat och med ett kylskåp där maten är reda att vandra iväg själv när du öppnar dörren efter en lång bortavaro är knappast vad du vill mötas av efter en skön semester.

Senaste artiklar

blank

Test: Arlo Pro 4

Arlo Pro 4 är den senaste modellen i Arlos Pro serie har nya spännande funktioner och en upplösning som närmar

Läs Mer »