Lägenhetslarm - jämför och spara

Pressa priset på lägenhetslarm och spara pengar. Med Larmkollen går det snabbt och enkelt att hitta rätt leverantör – helt kostnadsfritt.

Några av de många larmbolag Larmkollen jämför

Varför Larmkollen?

Bara de bästa leverantörerna – Larmkollen har jämfört och testat lägenhetslarm i Sverige sedan 2012. Vi ställer hårda krav för att få vara med på Larmkollen.

Alla larm till lägenhet som visas på Larmkollen är de vi bedömer som bäst. Våra bedömningar bygger på egna tester, klagomål till konsumentorganisationer, omdömen från kunder samt andra experttester.

Lång erfarenhet och många experter – Redaktionen på Larmkollen lägger årligen flera hundra timmar på research och på att testa en stor mängd lägenhetslarm. Vi gör även intervjuer med de som kan trygghet i bostad bäst: poliser, försäkringsbolag, inbrottstjuvar och brottsoffer.

Hitta rätt larm

Dina behov

Fyll i formuläret med dina önskemål samt kontaktuppgifter.

Vi matchar

Vi matchar rätt larmföretag som får offerera och tävla om dig som kund

Du väljer

Du får ta emot 2-3 offerter. Är du inte nöjd så förbinder du dig ej till köp.

Vad säger våra kunder om oss?

Larmkollen i media

Vi blir ofta intervjuade i media om larmmarknaden och hur man som kund kan tänka om lägenhetslarm.

Offertförfrågan - Frågor och svar

Nej, det förbinder dig inte till köp. Du får fri rådgivning och prispressade offerter som är helt anpassade efter dina behov.

Det är viktigt för oss att du som kund både kan hitta bra och objektiv information om de bästa hemlarmen i Sverige samt få tillgång till de bästa priserna. Vi har förhandlat fram unika rabatter med de flesta hemlarmsföretag, rabatterna kan vara både på installation/startkostnad men även på tillbehör och extratjänster.

Om du vill läsa på om varje larmföretag innan du begär in offerter så har du vår detaljerade jämförelse av lägenhetslarm som en bra grund. Därifrån kan du läsa tester av varje hemlarm och få information om företaget som säljer hemlarmet.

Ingen betalar för att synas på Larmkollen. Alla larmföretag som listas på Larmkollen kan vi rekommendera. De företag som är med har vi efter noggranna egna tester, omdömen från kunder, klagomål till ARN samt andra experttester valt att rekommendera.

Inom kort kommer du då få 2-3 offerter baserat på dina behov. Larmkollen kommer endast skicka e-post till er en gång efter detta nämligen 60 dagar efter ni gjort offertförfrågan för att be om en recension på eventuellt köp.

Lägenhetslarm och inbrott i lägenhet- allt du behöver veta

Det är lätt att tro att om man bor i en lägenhet så ställer det mindre krav än om du bor i villa givet färre sätt att ta sig in i lägenheten. Men då är det framförallt inbrott man tänker på och men antalet inbrott är ungefär lika många i antalet för lägenhet som för villa det anmäldes de 5 109 i lägenhet och i villa var det 5 700 fall under 2023 (Brå, statistik för 2023).

Oavsett inbrottsrisken i lägenhet är det om möjligt ännu viktigare att tänka på brand och vatten incidenter och du har ett ansvar mot övriga boende i fastigheten. 

Svensk Försäkring rapporterar in 15 364 st vattenskador i lägenhet för 2023 och MSB rapporterar in 2 738 (mot 1 582 i villa) brandincidenter för 2023. Tittar vi på skadekostnaden för vattenskador i lägenhet ligger enbart den på 500 miljoner kronor för 2023.

När vi pratar om larm till lägenhet så är det ibland lätt att tro att de skulle vara speciella system jämfört med villalarm, så är det inte. Det är i grund och botten samma system men ni behöver inte lika många komponenter och bör göra lite andra val.

Att bo i en lägenhet betyder att visa hänsyn mot sina grannar och där kan ett lägenhetslarm som är kopplat till en larmcentral göra stor skillnad om ni väljer rätt.

Välj rätt komponenter till ert lägenhetslarm

Vårt förslag är att ni väljer ett system som har magnet/vibrationsdetektorer vid varje fönster och dörrar som någon kan ta sig in igenom (fler om ni bor på bottenvåning).

Brandvarnare – se till att ni har tillräckligt många brandvarnare, minst 1 st per 55 kvm och våning. Brandvarnaren skall vara kopplad till larmcentralen.

Kameror – välj gärna kameradetektorer eller övervakningskameror som är kopplade till larmcentralen så de kan vidta rätt åtgärd. Om ni också själva vill kunna titta in och se hur familjen mår se till att ha med det som ett krav på listan (inte alla kameror som stödjer denna funktion).

Vattenlarm – vattenskador är ett alltför vanligt och dyrt problem i flerfamiljshus. Många hemlarm för lägenheter väljer att ha med detta som standard, om inte så välj gärna det som tillval.

Smartalås – inte nödvändigt men bekvämt. Yale Doorman eller ID Lock 150 är de två vanligaste låsen som säljs i Sverige idag. De gör att du kan låsa upp och larma av i ett moment. Du slipper dela ut nycklar till främmande personer då de kan få tillfälliga digitala nycklar.

Smartahem – inte nödvändigt men bekvämt. Nästan alla larm som säljs idag har någon form av stöd för integration mot smarta hem. De gör att du t.ex. kan få lampor och annat igångsatt när du kommer hem och låser upp. Eller att lamporna tänds vid utlöst larm. Tyvärr är de flesta av lägenhetslarmens smarta hem stöd låst i sitt eget ekosystem och har inget stöd för Google Home, Alexa eller Apple HomeKit.

Det spelar ingen roll om du bor i bostadsrätt eller hyreshus det går lika bra att investera i ett larm oavsett.

Larm till lägenhet utan abonnemang?

Vår rekommendation är främst att ha ett lägenhetslarm med koppling till larmcentral, de innebär en återkommande månadskostnad/årskostnad. Ett larm i en lägenhet utan koppling till larmcentral kommer inte göra speciellt stor nytta. Om ni bestämt inte vill ha några löpande kostnader och vill komma billigt undan är de bättre att köpa en eller flera övervakningskameror än att köpa ett billigt larm. Även om vår åsikt är att en övervakningskamera som du själv övervakar aldrig kan ersätta ett uppkopplat larmsystem.

Vad kostar det? – jämför offerter

Med Larmkollen kan ni begära in offerter på lägenhetslarm och få prispressade förslag och rådgivning.

Larmkollens offerttjänst är helt kostnadsfri och förbinder ej till köp. Ni får snabba offerter och fri rådgivning att sätta samman ett bra larm för er lägenhet.

Fotograf: Jimmy Gustafsson, polisen
Dörren är det första skyddet, men inte de enda skyddet.

Guide – så skyddar du dig mot lägenhetsinbrott

Text av: Henrik Rådmark

Även om uppgången i antalet lägenhetsinbrott de senaste åren är låg, ökningen ligger på cirka fyra procent, är det en klar indikation på att intresset för lägenheter hos kriminella ökar.

Mycket tyder också på att inbrott i högre grad utförs av organiserade kriminella. Den trenden ser Håkan Franzén på Trygg-Hansa.

– Det faktum att inbrott så att säga rör sig över landet tyder på att de utförs av ligor.

Det är tråkiga nyheter av flera skäl. Dels tenderar kriminella som arbetar på det här organiserade sättet vara mer ”professionella” vilket minskar chansen att polisen får fast dem. De agerar helt enkelt för bra på själva brottsplatsen för att åka fast. Att de rör sig över hela landet försvårar naturligtvis ytterligare.

Det rör sig enligt polisen inte sällan om utländska ligor, vilket innebär att stöldgodset försvinner utomlands. Det i sin tur minskar förstås chansen att den som blivit bestulen får tillbaka sina saker.

Hur skyddar man lägenheten mot inbrott?

Hur gör man då för att skydda sin lägenhet från inbrott? I princip är det ingen skillnad mot hur husägare agerar och tänker för att skapa högre säkerhet. Men eftersom en lägenhet i ett flerbostadshus ser lite annorlunda ut finns naturligtvis en del skillnader.

Till att börja med sker de flesta inbrott i lägenheter genom ytterdörren. Att satsa på en säkerhetsdörr förefaller alltså vara en god idé. En kåpa över låsvredet på insidan är också ett bra skydd. När Folksam nyligen gjorde en undersökning kring lägenhetsinbrott såg de att allt fler intrång sedan 2012 sker genom att tjuven manövrerar låset med hjälp av ett verktyg som förs in genom brevlådan i dörren.

– På senare år har vi också märkt att en allt vanligare ingångsväg för inkräktare är via fönster eller altandörr. Det gäller också lägenheter på första våningen, där balkongdörren är en svag punkt, säger Lotta Mauritzson på SSF Stöldskyddsföreningen.

Folksams Erik Arvidsson bekräftar hennes bild. Där har man sett en markant ökning av inbrott via just balkong- och altandörrar för lägenheter i bottenplanet, jämfört med hur det såg ut 2012.

Dramatisk ökning i område med äldre hus

I Järfälla utanför Stockholm har antalet lägenhetsinbrott ökat dramatiskt under det senaste halvåret. Det är främst i något äldre hus, där lås och dörrar är av äldre typ, berättar Albin Näverberg som är samordnande brottsförebyggare på Stockholmspolisen.

– De flesta inbrott sker dagtid och när människor är bortresta, säger han.

Hur ska man skydda sig?
– Vi förordar att boende hjälps åt att se om varandras boenden vid bortavaro. Grannsamverkan är bra då det dels hjälper boende att lära sig hur man säkrar sin lägenhet, bland annat genom att märka stöldbegärlig utrustning. Dessutom varnas tjuven genom att man skyltar med Grannsamverkan-skyltar i området och med klistermärken på fönster och dörrar.

Grannsamverkan är något som flera av dem vi pratar med nämner som ett av de mest effektiva sätten att minska risken för inbrott.

– Det är även viktigt att vara uppmärksam på konstiga företeelser i området, kanske en vänlig fråga till okända personer om de behöver hjälp med något. Notera registreringsnummer eller färg och bilmodell.  I förekommande fall vill givetvis vi poliser ha vetskap om det förekommer så kallad rekning för brott, säger Albin Näverberg.

Lotta Mauritzson på SSF understryker att Grannsamverkan, som främst används i villa- och radhusområden, också fungerar mycket bra i områden med flerfamiljshus.

– Utvärderingar i Halland har visat på minskad brottsligheten med 23 respektive 37 procent i två olika områden med Grannsamverkan, säger hon.

Håkan Franzén på Trygg-Hansa sätter Grannsamverkan överst på listan över vad man som lägenhetsboende kan göra för att minska risken för inbrott.

– Och det är inte bara bostadsinbrott som sjunker. Även stöld av cyklar och bilstölder och stölder ur bilar minskar kraftigt, säger han.

Hur fungerar lägenhetslarm?

Medan många småhusägare redan har installerat hemlarm är det en ovanligare åtgärd bland lägenhetsinnehavare. Och även om de experter vi har pratat med inte lyfter det överst på listan över skydd, är det ett bra komplement. Håkan Franzén sätter det som nummer tre, efter Grannsamverkan och godkända lås.

Medan ett larm i småhus behöver ett starkt skalskydd, det vill säga ett skydd som täcker fönster och altandörrar, är det behovet av naturliga skäl begränsat när det gäller lägenheter. I synnerhet lägenheter som ligger ovanför markplan.

Övervakningskameror gör också generellt större nytta i en lägenhet ur ett brottsutredningsperspektiv. I en villa är antalet möjliga ingångsvägar ofta så stort att det är svårt att placera kameran på ett sätt som ger goda chanser att fånga en inkräktare på bild. I en lägenhet är det enklare, eftersom de flesta lägenhetsinbrott sker via ytterdörren. I lägenheter i markplan behövs förvisso också en kamera riktad mot eventuell altan- eller balkongdörr.

Även om en bild av inkräktaren inte alls är någon garanti för att inbrottet ska klaras upp, underlättar det förstås för polisen om de väljer att göra en brottsutredning.

Lura tjuven med smarta automatbelysning

Det klassiska knepet att få lägenheten att se befolkad ut trots att du är på semester eller bara på jobbet, ska inte underskattas. Idag finns bra teknik som kan slå av och på belysning på ett sätt som gör att det är svårt att se att det sker per automatik, till skillnad från tiden då man var hänvisad till timer-strömbrytare som slog av och på belysningen vid samma tidpunkter varje dygn.

Belysning är för övrigt en bra åtgärd även på utsidan av lägenheten. I varje fall om den ligger i bottenplanet, eller på första våningen. Då kan en rörelsestyrd strålkastare avskräcka eventuella inkräktare som försöker ta sig in genom exempelvis balkong- eller altandörr.

Vem är mest utsatt för inbrott i lägenhet?

Det finns ingen grupp som är mer eller mindre utsatt för inbrott. Tjuvarna bryr sig varken om ålder eller geografi. Däremot ser Folksam att personer äldre än 65 år löper en större risk att bli utsatt för inbrott där förövarna lurat eller hotat för att ta sig in.

Det är inte svårt att skydda sin lägenhet mot inbrott. Ett uppkopplat hemlarm är en stark rekommendation och fungerar också som ett effektivt brandlarm. Men det är många övriga delar som behöver ses över och kanske åtgärdas. Viktigast är nog att verkligen ta sig tid och sitta ner för att göra en strukturerad genomgång av vad du och din familj kan göra för att skapa ett säkrare hem och en tryggare vardag.

8 tips för starkare skydd mot lägenhetsinbrott

  • Etablera Grannsamverkan
  • Skaffa ett lägenhetslarm
  • Säkerställ att du har bra lås på balkong- och altandörrar liksom fönster i markplan
  • Byt entrédörren till en säkerhetsdörr
  • Säkra låset på insidan av dörren med en kåpa
  • Prata med grannarna och be dem hålla uppsikt och ta in post
  • Använd smart teknik för att slå på och av belysning automatiskt
  • Stöldmärk dina mest värdefulla ägodelar
  • Upprätta en lista över dina ägodelar