De 8 bästa skälen att skaffa hemlarm

När bostadsinbrotten i landet ökar* torde det inte vara särskilt svårt att fatta beslut om att skaffa hemlarm. Det fungerar bevisligen. I de tre Skånekommunerna Trelleborg, Svedala och Vellinge har antalet bostadsinbrott faktiskt gått emot rikstrenden och sjunkit de senaste åren. Jörgen Sjåstad, kommunpolis i Vellinge, tror att en bidragande orsak är att de boende där blivit duktigare på att skydda sig, bland annat med just hemlarm.

Men du som ändå inte är övertygad får här åtta starka skäl.

1. Skydda värdesaker

Det mest uppenbara av alla skäl och kanske det som till slut får dig att fatta beslutet att skaffa ett hemlarm. Somliga hävdar att larm inte spelar någon roll eftersom tjuvarna är snabba. Men det är en sanning med modifikation. Ett hemlarm med en bra sirén gör att eventuella inkräktare blir ytterst stressade och desorienterade. Det gör att de inte blir särskilt bra på att leta och så länge du inte förvarar exempelvis smycken på det mest klassiska av ställen, i ett skrin eller en låda på byrån i sovrummet, ökar ett larm chansen att du får behålla dem. Även om tjuven har trotsat larmet och tagit sig in i din bostad.

2. Minska förekomsten av brott

Bostadsområden där de boende är väl förberedda med grannsamverkan, bra lås och hemlarm löper mindre riska att råka ut för inbrott. Tjuvar resonerar i det avseendet som vilken företagare som helst. De vill få största möjliga vinning till en så låg risk som möjligt.

I ett område som är mindre attraktivt för tjuvar minskar också risken för småbrott, som bilstölder och inbrott i bilar.

3. Billigare hemförsäkring

De flesta försäkringsbolag erbjuder en rabatt på försäkringspremien om du har ett godkänt hemlarm med koppling till en larmcentral. Även om det inte rör sig om några stora summor innebär det i alla fall att den effektiva kostnaden för hemlarmet minskar. Varje matematiskt normalbegåvad person inser att detta i sig inte är skäl för att skaffa hemlarm, men det bidrar onekligen positivt till den stora bilden.

4. Ger ökat skydd mot brand

Många hemlarm går att bygga ut för att även varna för brand. Ett brandlarm med koppling mot larmcentral innebär att brandkåren kan komma snabbare till din bostad för brandbekämpning om det skulle behövas. Det räddar inte bara själva bostaden och dina ägodelar, utan kan förstås även rädda liv. Därför är detta för somliga den viktigaste orsaken till att skaffa hemlarm med brandlarm.

5. Varna för översvämning

Ett hemlarm kan skydda mot mer än tjuvar och bränder. Allt fler väljer att även inkludera funktioner som varnar för översvämning, om exempelvis en anslutning till tvätt- eller diskmaskinen skulle brista. Även om översvämning sällan ger lika allvarliga konsekvenser som exempelvis en brand eller ett inbrott kan du spara många sköna kronor och mycket praktiskt besvär genom att få en varning som kan hindra en översvämning.

6. Du får larmskyltar

Är det här verkligen ett skäl att skaffa hemlarm, funderar du. Nja, kanske inte. Men faktum är att larmskyltar skrämmer bort många tjuvar. Eller i vart fall får dem att välja något annat hus. Fejklarmskyltar fungerar sällan. Det enda sättet att få skyltar som verkligen har effekt är således att skaffa ett hemlarm.

7. Trygghetslarm

Många äldre och rörelsehindrade personer utnyttjar trygghetslarm, ofta i form av ett armband med en knapp på. Men den sortens larm kan ge en extra trygghet även om du inte hör till de grupperna, i och med att du kan påkalla larmcentralens uppmärksamhet om du skulle råka ut för en olycka eller bli överfallen hemma.

8. Ger smartare hem

En stark trend hos larmleverantörer är att bygga ut hemlarmet med funktioner för ett smartare hem. Exempelvis övervakningskameror, fjärrstyrda eluttag och ibland möjlighet att styra värmesystem. Smarta hem-funktioner går givetvis att skaffa utan att behöva betala för ett uppkopplat hemlarm, men genom att kombinera de två områdena kan hemlarmet bli än effektivare. Exempelvis skulle smarta brandvarnare kunna ge mer detaljerad information till larmcentralen, som då kan agera för maximal effektivitet.

* Inbrott i villa har ökat med 43% mellan 2007-2016 (Källa: Brå). Preliminär statistik från Brå för Augusti 2017 visar att inbrotten i Augusti är upp 5 % mot föregående år (villa, fritidshus & lägenhet). För mer statistik – Inbrottskartan.

Senaste artiklar

blank

Test: Arlo Pro 4

Arlo Pro 4 är den senaste modellen i Arlos Pro serie har nya spännande funktioner och en upplösning som närmar

Läs Mer »