Vilket larm passar dig? Jämför offerter

Test: TP-Link Kasa Smart Cam (KC120)

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
TP-Link Kasa Smart Cam (KC120)

KC120 från TP-Link är en allsidig liten övervakningskamera för inomhusbruk med bra funktioner till ett överkomligt pris. Precis som övriga kameror i ”Kasa Cam” serien så kommer den med två dagars fri molnlagring.

Det finns mer likheter än olikheter mellan denna och KC200 som vi nyligen testat. Det är samma app och funktioner i appen och det är väldigt snarlik bildkvalité om än något sämre i KC120. Det betyder kortfattat att det här är en mycket bra och kompetent övervakningskamera. Kameran är tyngre än vad bilderna kanske ger intryck av då hela foten är av metal och är magnetisk. Vi gjorde en kort liten video som visar exakt hur tung foten är och hur enkelt det är att fästa på magnetiska underlag.

Installation

blank

Mycket snabb och tydlig installation via appen med detaljerade steg som är enkla att följa. Kameran kommer både med en löstagbar sladd och usb-laddare såväl som väggfäste och skruvar.

blank

Om ni aldrig installerat en övervakningskamera förut så behöver ni inte vara oroliga om ni köper denna. Oavsett om ni använder väggfästet, fäster den med magnet eller ställer den på en hylla går allting väldigt snabbt och smidigt. Ni kan så klart enkelt lägga till fler kameror i appen och sen snabbt få reda på i vilket rum som en händelse sker i.

Kasa Cam KC120 i vardagen

När ni väl har installerat kameran är det dags för några små justeringar innan ni är helt redo. Det första som vi tycker är en mycket användbar funktion är aktivitetszoner, dvs vilka zoner som ska skapa en händelse. Har kan ni markera en entrédörr och området runt den t.ex. På så vis kan ni även markera så ni inte tar med fönster som annars brukar bråka med övervakningskameror.

Ni ställer in om den skall lyssna efter ljud såväl som gå igång vid rörelser. När den spelar in video kan ni välja att exkludera ljud om ni så vill för att få personer i ert hem att känna sig mindre bevakade.

Det finns ingen smart personigenkänning som ser skillnad på en människa eller något annat. Ni får klara er med att ställa in känsligheten så den inte löser ut för enkelt. Vi upplever att dessa inställningar är full tillräckliga och vi förväntar oss inte mer för det här priset.

När det kommer till bildkvalité i dagsljus och mörker klarar den sig utmärkt. Ibland kan vi se att det är ganska svårt med starka kontraster och att det skapas ”lila fransar” i dessa kontraster som stör något.

De 130° breda synfältet lämpar sig väl för mindre rum och gör det enkelt att se stora delar av rummet. Trots relativt stor vidvinkel skapas relativt räta linjer och god skärpa.

Kameran kopplas upp via wifi och ingen ethernet koppling finns. Ström behöver kopplas till via den medföljande USB sladden (Mikro-USB). Vi upplever att kameran har en stark och stabil koppling som gör att vi enkelt kan se in live snabbt med minimal fördröjning. Om vi har telefonen stängd och skapar ett rörelselarm får vi en notis inom ca 5-6 sekunder vilket känns klart godkänt.

KC120 har både inbyggd mikrofon och högtalare vilket gör det enkelt att prata in från appen till kameran och vice-versa. Ljudkvalitén från mikrofonen är mycket bra men högtalaren är så klart begränsad givet hur liten kameran är.

Om ni väljer att spela in filmer via kameran lagras allting via Kasas molntjänst, för närvarande 2 dagar fritt. Ingen möjlighet att lagra lokalt på ett minneskort eller hårddisk.

Kameran fungerar även smidigt med Google Assistant och Alexa men tyvärr inte med Apple Home Kit i dagsläget.

Givet priset presterar kameran mycket bra även om vi saknar geofencing (dvs av den kan stänga av automatiskt när ni kommer hem) och personigenkänning.

Specifikationer för TP-Link Kasa Smart Cam (KC120)
UpplösningHD 1080P
Synfält130°
MörkerseendeJa, infrarött
WifiJa
EthernetNej
LjudTvåvägs kommunikation
SirenNej
Lokal lagringNej
MolntjänstJa, 2 dagar fritt
IP-KlassNej
Temperaturtålighet-
StrömkällaUSB 5V (adapter ingår)
Motordrivet objektivNej
Digital zoomNej
RörelsedetekteringJa, ljud och rörelse
AktivitetszonerJa, 4st
MonteringVägg/tak, magnet eller hylla
Tål utomhusNej
Smarta hemGoogle Assistant, Alexa och IFTTT
Övrigt-
TP-Link Kasa Smart Cam (KC120) recension
  • Bildkvalitet dagsljus
  • Bildkvalitet mörker
  • Installation
  • App och funktioner
  • Prisvärde
4.6

Sammanfattning

Mycket kompetent och prisvärd övervakningskamera från TP-Link som leverar på de flesta punkter. Inte alla funktioner man kan önska sig men för priset ligger den helt rätt.

Strålande app och god bildkvalité gör detta till en mycket prisvärd kamera. 

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Senaste artiklar