Vilket larm passar dig? Jämför offerter

Test: D-Link DCS-2670L övervakningskamera med vidvinkel

D-Link DCS-2670L är inte en speciellt ny övervakningskamera men vi valde att testa den trots detta. Anledningen till vårt intresse är 180 graders vidvinkelobjektiv, IP65 rating för utomhusbruk, microSD lagring och Ethernet-koppling. Det märks att kameran har några år på nacken och trots att den fungerar med MyDlink appen så saknar den stöd för en del funktioner.

Det här blir ett kortare recension än vanligt och vi håller oss till väsentligheterna. Om du behöver 180 graders vidvinkel för att kunna övervaka ett visst område är detta en helt OK kamera. Behöver du inte vidvinkel så finns det bättre övervakningskameror till ett lägre pris.

Kameran har stöd för 480-720-1080P i ljus och mörker med godkänd bildkvalité. Vidvinkel optiken gör att bilderna blir mjukare (oskarpa) i hörnen samt att den är mer känslig för kontraster. Det är inte mycket distortion utan man får raka och fina linjer på sina videos (se exempel längre ned). Tänk på att personer som är mer än tre meter bort kommer vara relativt svåra att urskilja med ett så här pass brett synfält, framförallt i mörker. Det här är helt enkelt en nischprodukt för dig som vet med dig att du behöver så brett synfält.

Installation

D-Link DCS-2670L installation

Jag öppnar lådan och det är lite som att kliva in i en tidsmaskin och öppna upp en gammal kamera. Men jag blir inte nostalgisk utan slås mest av att den ger ett ganska tråkigt intryck, både när det kommer till förpackningen men framförallt plast och material. D-Link har gjort ip-kameror längre än de flesta andra men det är inte enbart positivt och de är långt ifrån störst på övervakningskameror för hemmet i Sverige idag.

Vi testade först med mydlink Lite appen men den kändes otroligt daterad och vi valde snabbt att övergå till den mer moderna appen mydlink. Installationen är busenkel och går snabbt tack vare de enkla instruktionerna i appen. Allting är på svenska och den är tänkt att kunna användas med en rad andra produkter så som sensorer, pluggar mm. Det gör att de ibland kan bli något extra klick för att komma in till kameran och det är onödigt lätt att klicka in på fel ställe.

blank

Det är förvånansvärt få inställningsmöjligheter i kameran så förutom det absolut mest basala så som att ställa in känslighet, om den skall reagera på ljud och rörelser, aktivitetszon, bildkvalité finns inte mycket mer. Det är kanske både bra och dåligt då det blir svårare att göra fel men för år 2020 och den här prisklassen så saknas en och annan funktion så som personigenkänning, schemaläggning, geofencing, molnlagring mm.

Något som finns och fungerar bra är möjligheten att ställa in vilka delar av bilden som skall reagera på rörelser. Det går inte att blockera bort element med svart så som det går på Ring Spotlight Cam utan ser ut så här.

D-Link DCS-2670L aktivitetszon

Givet att det inte finns någon automatik för att slå av och på kameran så kommer kameran vara påtaglig i din vardag. Du kommer krävas att bestämma när den skall vara på eller av om det ska vara säkretessläge på eller till och med om den skall spela in i ljus eller mörker. För mig var detta en av de större bristerna nämligen att det automatiska läget för ljusavkänning fungerar mycket dåligt. I dagsljus inomhus slår den oväntat på mörkerläget trots att om jag själv går in och ställer in på dagsljus fungerar det utmärkt med bra bild.

DCS-2670L har möjlighet att starta inspelningen när den hör ljud och eller rörelse. Den är ganska känslig och jag fick experimentera en del för att hitta en bra nivå.

Filmerna lagras lokalt med ett microSD-kort och det går inte att köpa till molnlagring. Det går smidigt att spara ned filmerna från kameran till sin telefon med ett par klick.

Ljudet från kameran är mycket bra och den fångar upp de mesta på ett naturligt sätt. Kameran har ingen högtalare så det går inte att ”prata in” till den som det gör på många andra övervakningskameror.

Funktionsmässigt har kameran fungerat bra i vårt hem och spelat in det vi ställt in den för och notiserna kommer efter 5-10 sekunder till telefonen.

Ett perfekt användningsområde för kameran skulle vara på någon del av er tomt på kvälls/nattetid som komplement till ett hemlarm som inte har utomhuskameror. Risken är dock stor att den reagerar på djur som springer förbi och väcker er i onödan.

Specifikationer för D-Link DCS-2670L
Upplösning1080 HD
Synfält180 grader horisontellt
MörkerseendeIR, upp till 10 meter (i verkligheten kortare än så)
WifiJa, 802.11b, 802.11g, 802.11n
EthernetJa, ej POE
LjudMikrofon
SirenNej
Lokal lagringJa, microSD-kort
MolntjänstNej
IP-KlassIP65
Temperaturtålighet-
Strömkälla
Motordrivet objektivNej
Digital zoomNej
RörelsedetekteringJa
AktivitetszonerJa
MonteringBord eller fast
Tål utomhusJa
Smarta hem-
Övrigt-

Test av D-Link DCS-2670L
  • Bildkvalitet dagsljus
  • Bildkvalitet mörker
  • Installation
  • App och funktioner
  • Prisvärde
3.4

Sammanfattning D-Link DCS-2670L övervakningskamera med vidvinkel

För dig som söker en utomhuskamera med riktig vidvinkel är det här en mycket bra kamera om än med få funktioner och vissa begränsningar. Behöver du inte ett så här brett synfält så välj en annan övervakningskamera.

Senaste artiklar

blank

Test: Arlo Pro 4

Arlo Pro 4 är den senaste modellen i Arlos Pro serie har nya spännande funktioner och en upplösning som närmar

Läs Mer »