Vilket larm passar dig? Jämför offerter

Test: Ring Spotlight Cam Battery

Med Ring Spotlight Cam utanför ytterdörren slipper du överraskande besök. Den levererar snabbt och enkelt en videoström till din telefon när någon rör sig framför kameran, och låter dig också prata med personen som befinner sig där.

Kameran är enkel att montera, installera och använda. Däremot är appens gränssnitt något rörigt.

Överlag ger dock Ring Spotlight Cam ett genomtänkt intryck.

Installation

Ring Spotlight Cam contents

Bara att packa upp Ring Spotlight Cam gjorde mig glad. Redan förpackningen och sedan själva enheten ger ett gediget och genomtänkt intryck. Det är ett intryck som i stora drag består.

Installationen är påfallande enkel, delvis tack vare en smart metod att låta appen känna igen enheten som ska läggas till med hjälp av telefonens kamera. I stor drag ser hela processen ut som nedan, och tar inte mer än några minuter.

Ladda ned appen till din telefon. Välj Lägg till enhet och skanna koden som finns på insidan av kamerans batterilock. Tryck på knappen på kamerans ovansida, betrakta det blinkande ljuset från rörelsedetektorn, anslut din mobil till det trådlösa nätverk som kameran startat – och vänta.

blank

Du behöver inte vänta mer än någon halv minut innan kameran har anslutit till ditt trådlösa nätverk och är redo att användas.

Utöver den mjukvarumässiga installationen, alltså att göra kopplingen mellan kamera och app, behöver du naturligtvis montera den på väggen, eller i taket, utanför din ytterdörr eller var du nu tänker placera den.

Ring Spotlight Cam instruction video
Du får all tänkbar vägledning under installationen, delvis genom informativa videoklipp i appen.

Fästet är ett kulledsfäste som monteras med fyra medföljande skruvar. Även plugg följer med, för montering på betongvägg. Själva kameran snäpps fast kulledsfästet och säkras i rätt läge med en skruv. Du behöver inga verktyg utöver möjligen en borrmaskin. Såväl skruv som borr finns i förpackningen.

Ring Spotlight Cam i vardagen

Telefonen piper till. Skärmen tänds och jag noterar att någon är utanför min dörr hemma, drygt två mil norr om kontoret. Eller rättare sagt, jag noterar att kameran som fått i uppgift att varsko mig har uppfattat att någon eller något rör sig där.

Jag tar upp telefonen och tittar på den livebild kameran levererar. Bilden är oerhört skarp, har bra kontrast och till och med hygglig färgåtergivning. Men ingen rör sig på min lilla förstubro.

Jag slår på ljudet och hör fågelkvitter och det sedvanliga bakgrundsbruset som hör förorten till. Men ingen röst från eventuell flyende inkräktare eller dörrknackare. Bara för att jag kan ropar jag hallå! Jag vet att min röst hörs där på förstubron, eftersom Ring Spotlight Cam har både mikrofon och högtalare. Det går alltså att prata med den som står vid kameran.

Jag spolar tillbaka i klippet till den tidpunkt då kameran aktiverades och samtidigt skickade ett meddelande till mig. Då ser jag fågeln. En liten svart rackare som passerar i bild.

Stora möjligheter till anpassning

En av styrkorna hos Ring Spotlight Cam är just möjligheten till anpassningar. Här är några av de mest värdefulla.

Ställ in känsligheten

Det har inte gått många dagar sedan jag monterade Ring Spotlight Cam utanför min ytterdörr, och jag har ännu inte ställt in den för optimal funktion. Nu går jag in i appen och justerar ner känsligheten något, så att fjärilar kan passera utan att kameran reagerar.

Jag passar också på att ange att kameran inte ska varsko mig riktigt lika ofta när den upptäcker rörelser. Exakt vad den här inställningen gör är något oklart. Det går att välja ett av de tre lägena Ofta (Frequent), Standard (Standard) och Sällan (Light). Jag antar att tiden får utvisa det.

Med kamerans fabriksinställningar reagerar den på väldigt små rörelser, exempelvis en liten fågel som fladdrar förbi. Lyckligtvis går det att ställa ned känsligheten så att du slipper blir varskodd utan rimligt skäl.

Bara människor

blank
Ring Spotlight Cam är enligt tillverkaren smart nog att känna igen när det är en människa som rör sig framför kameran. Dessvärre fungerade inte detta till fullo under testet. Kameran missade helt enkelt att reagera på mänsklig närvaro vid flera tillfällen. Möjligen skulle funktionen leverera bättre resultat om kameran satt närmare dörren.

Det går också att ställa in Ring Spotlight Cam så att den bara reagerar på människor. I alla fall är det vad appen hävdar. Men den funktionen kräver ett visst mått av bildanalys, varför meddelandet om att kameran upptäckt rörelse – och börjar spela in det den ser – sker med en fördröjning på cirka 2-3 sekunder. I våra tester upplevde vi kameran som något mer opålitlig i detta läge. Ibland larmade den inte alls när vi passerade kameran.

Ställ in aktiv zon

blank
Du ser tydligt i appen var Ring Spotlight Cam kan upptäcka rörelse.

Området framför kameran är indelat i tre zoner, där rörelsedetektion kan aktiveras eller avaktiveras. Den här funktionen stänger alltså inte av en inaktiverad zon när den spelar in video, varför kameran fångar allt som syns i de tre fälten. Det är bara rörelseaktiveringen som påverkas.

Säkra integriteten

Om kameran “ser” områden du inte vill ska fasta på videoklipp kan du ange två zoner som ignoreras. Dessa blockas då med svarta rektanglar i bilden.

Schemalägg rörelseaktivering

För att slippa få notifieringar i överflöd går det att styra kameran så att den struntar i alla rörelser som sker framför den mellan vissa klockslag och på vissa dagar i veckan. Du kanske väljer att stänga av rörelsedetekteringen på eftermiddagarna, när dina barn kommer hem från skolan, och strax går ut igen för att träffa kompisar, och kommer hem igen till middagstid.

Schemaläggningen kan göras veckovis med minutupplösning.

Med eller utan lampa

Ring Spotlight Cam har, som namnet antyder, en lampa. Den tänds normalt när rörelse upptäcks efter mörkrets inbrott, men kan även stängas av så att den aldrig går igång. Belysningen har dels en avskräckande effekt, och ger förstås bättre bildkvalitet hos videoklippet som spelas in.

Koppla ihop flera Ring-enheter

Om du som jag råkar ha flera Ring-enheter går dessa att koppla ihop i appen. Kameran kan exempelvis signalera rörelse via den elektroniska dörrklockan Ring Chimes.

Ett annat alternativ är att Ring Spotlight Cam aktiverar kameran i en annan Ring-enhet, exempelvis kameran i Ring Doorbell. Jag har svårt att riktigt se nyttan med detta i praktiken, men uppskattar att möjligheten finns.

Listan över möjliga inställningar är betydligt längre än så här. Sammantaget får du goda möjligheter att anpassa hur kameran fungerar och agerar.

Se bilden live och varna med siren

Du kan när som helst aktivera kameran och se vad som händer framför den. Dess högtalare och mikrofon innebär att du också kan höra vad som händer, och prata med den som händelsevis befinner sig i närheten av kameran.

Om snällt prat inte räcker har Ring Spotlight Cam en inbyggd siren som du enkelt kan starta via appen. Sirenen är som väntat av det snällare slaget, men fungerar möjligen för att avskräcka och förhoppningsvis väcka grannars uppmärksamhet.

Svårnavigerad app

Den höga graden av anpassningsbarhet hos Ring Spotlight Camera är naturligtvis bra. Tyvärr har tillverkaren inte riktigt hittat ett överskådligt sätt för dig som användare att göra alla dessa justeringar. Tydligast blir detta när du ska ställa in hur kameran skickar notifieringar till dig.

Under Motion Snooze anger du om kameran ska stänga av dessa notifieringar upp till fyra timmar framåt. Knappen Smart Alerts tar dig till en underavdelning som bara består av ett val: huruvida kameran ska skicka en notifiering bara om det är en människa som rört sig framför kamera. Intill Smart Alerts finns Device Settings, som tar dig till undermenyn Alert Settings, där du bland annat kan välja om kameran bara ska visa live-vyn av händelser i appen, istället för att visa den direkt i telefonen i samband med notifieringen om rörelse.

Bredvid Smart Alerts-knappen, alltså åter på huvudnivån i menystrukturen, hittar du Motion Settings, där du ställer in hur “ofta kameran ska fånga rörelser och skicka notifieringar”. Exakt hur detta skiljer sig från inställningen för känslighet för rörerelse, som inte ens har något eget menyval utan ligger gömd i under Motion Zones, framgår inte.

Bry dig inte om ifall du inte hängde med i texten ovan. Det är tidvis rörigt i appen och det krävs en hel del tålamod för att hitta rätt inställning.

Omständig batterihantering

Testexemplaret av Ring Spotlight Cam levererades med en liten solpanel, ett tillbehör från tillverkaren som är anpassat för just deras enheter. Och efter någon veckas användning av kameran förstår jag varför de valde att skicka med solpanelen.

Ring Spotlight Cam battery
Batteriet tas ur kameran och laddas via en mikro-usb-kontakt.

Batteriet i kameran räcker inte särskilt länge. Under min testperiod behövde jag ladda batteriet efter ungefär en vecka. Och även om det inte är särskilt krångligt att ta ur och sätta i batteriet – du behöver inte ta ner kameran från väggen för att göra det – är det en extra åtgärd som ska utföras. Dessutom är ju kameran så att säga ur funktion under tiden batteriet tankar kraft.

Ring Spotlight Cam levereras med ett batteri, men i kameran finns utrymme för ytterligare ett. Det är nog en god idé att köra med dubbla batterier, för att förenkla tillvaron något.

Rörelsedetektorn begränsar placering

'Kamerans rörelsedetektor sitter undertill och även om den är riktad snett framåt behöver kameran placeras så att den inte behöver vinklas alltför mycket nedåt. Detta kan medföra att rörelsedetektorn inte riktigt “ser” när någon passerar ytterdörren, även om kameran ger en bra bild av hela scenen.

Bildkvalitet i topp

Jag bryr mig inte om att fördjupa mig i bildkvaliteten. Den är mer än tillräckligt bra i dagsljus och tillräckligt bra i mörker, då ir-läget aktiveras om du väljer att inte låta kameran slå på belysningen när den upptäcker rörelse och startar videoinspelningen.

Videoklippet förmedlas med bara cirka en halv sekunds fördröjning och även ljudet håller en bra kvalitet. Ljudstyrkan motsvarar normal samtalsnivå, varför det inte är något problem att göra sig hörd genom kameran.

Abonnemang krävs för sparade klipp

Ring Spotlight Cam låter dig se bakåt i tiden. I vart fall kan du se klipp från rörelser som upptäckts och spelats in av kameran upp till 30 dagar tidigare. Detta kräver dock att du tecknar ett abonnemang hos tillverkaren. För en enhet kostar detta 3 euro i månaden eller 30 euro per år.

Däremot behöver du inte teckna abonnemanget om du klarar dig utan möjligheten att se klipp en månad bakåt.

Specifikationer för Ring Spotlight Cam Battery
Upplösning1080 HD
Synfält140 grader horisontellt, 78 grader vertikalt
MörkerseendeJa
WifiJa
EthernetNej
LjudJa, både mikrofon och högtalare
SirenJa
Lokal lagringNej
MolntjänstJa, från 3 euro per månad
IP-KlassUppgift saknas
Temperaturtålighet-20 till +48 grader
StrömkällaBattery, 6000 mAh. Finns utrymme för totalt två batterier (ett medföljer)
Motordrivet objektivNej
Digital zoomNej
RörelsedetekteringJa
Aktivitetszoner3
MonteringKulledsfäste skruvas mot underlaget
Tål utomhusJa
Smarta hemJa, kan kommunicera med andra Ring-enheter
Övrigt-

Ring Spotlight Cam Battery
  • Bildkvalitet dagsljus
  • Bildkvalitet mörker
  • Installation
  • App och funktioner
  • Prisvärde
4.2

Sammanfattning av Ring Spotlight Cam Battery

Ring Spotlight Cam Battery är en enkel och stabil lösning för dig som behöver videoövervakning utanför din bostad. För att få ut det mesta möjliga av den krävs dock ett abonnemang då kameran saknar minneskort och därför sparar allt inspelat material i en molntjänst. 

Senaste artiklar

blank

Test: Arlo Pro 4

Arlo Pro 4 är den senaste modellen i Arlos Pro serie har nya spännande funktioner och en upplösning som närmar

Läs Mer »