Vilket larm passar dig? Jämför offerter

Test: Arlo Pro 3 Floodlight

Arlo Pro 3 Floodlight har kraftig belysning, bra bildkvalitet, stabil kommunikation och föredömligt enkel hantering, och är därmed en övervakningskamera för hemmabruk i toppklass.

Övervakningskameran Arlo Pro 3 Floodlight kastar ljus över varje tveksamhet som kan ske framför din ytter- eller altandörr. Men kameran har flera företräden än den starka strålkastaren. Arlo-appen är enkel att använda och inställningsmöjligheterna gör att det är enkelt att anpassa Floodlight efter dina behov.

Nyckelspecifikationer: 

 • Kraftig strålkastare
 • Kräver ingen hubb
 • Kan skilja på personer, djur och fordon

Installation av Arlo Pro 3 Floodlight

blank
Arlo Pro 3 Floodlight är enkel att installera, delvis tack vare att den varken kräver någon hubb eller andra externa komponenter.

Arlo Pro 3 Floodlight behöver ingen hub, som tidigare modeller. Allt som krävs för att få enheten att fungera finns alltså i kameran, din telefon och givetvis din trådlösa bredbandsrouter. Det gör installationen ännu smidigare än för Arlo Pro 3, som redan den imponerade med enkel installation.

Arlo-appen är dessutom oerhört pedagogisk och dessutom på svenska. Den tar dig genom varje steg med såväl tydlig text som tydliga illustrationer. Till och med den fysiska installationen är på en nivå så att vem som helst förstår hur delarna ska vändas, skruvas fast och hakas i. 

Efter den sedvanliga kontoregistreringen hittar appen din Arlo Pro 3 Floodlight , efter att du “visat” den QR-kod som appen presenterar, automatiskt. Därefter kan du ge den ett namn. Och även om batteriet inte är tomt rekommenderas du att ladda det innan du monterar kameran på sitt fäste. 

Själva fästet är en rejäl kulled som monteras mot en platta, som skruvas fast i väggen. Kulleden gör att det är enkelt att hitta exakt rätt vinkel för kameran. Alla delar är förvisso av hård, glansig plast, men känns stabila. Hela anordningen inger förtroende, som Arlos produkter brukar göra. 

blank
Kulledsfästet är av rejäl plast och har en konstruktion som gör att det är enkelt att få till rätt vinkel hos kameran.

blank
Appen leder dig genom installationsprocessen från början till slut, med tydliga instruktioner och illustrationer. Den enda uppgift du behöver mata in är det trådlösa nätverkets lösenord. Kameran identifierar sig själv för appen, med hjälp av en QR-kod. I slutet av installationen får du också hjälp med att säkerställa att du väljer en plats där det trådlösa nätverkets signalstyrka är tillräcklig, för att undvika instabil funktion.

Abonnemang gör Floodlight-kameran smartare

Arlo Pro 3 Floodlight fungerar bäst, eller ger i vart fall mest utvecklade funktioner, med ett så kallat Smart-abonnemang hos Arlo. Det handlar inte bara om att få tillgång till 30 dagars videolagring. Abonnemanget krävs också för att du ska kunna utnyttja funktioner som aktivitetszoner – där bara vissa delar av kamerabilden utlöser notifiering eller larm om rörelse, och igenkänning av personer, fordon, djur och paket. Det enklaste abonnemanget kostar 29 kronor i månaden.

Utan abonnemang får du följande funktioner:

 • Fjärrstyrd och lokal livestreaming
 • Push-meddelanden när kameran upptäcker rörelse eller ljud
 • Automatisk zoomning och spårning
 • Tvåvägsljud
 • Lokal lagringsinspelning – kräver en Arlo-hubb

Arlo Pro 3 Floodlight i vardagen

Den slår nästan omkull mig när jag når trappans sista steget. Skenet är så kraftigt att jag i vart fall vacklar till. “Vad var det?!” tänker jag en millisekund innan jag minns Arlo Pro 3 Floodlight på väggen framför ytterdörren.

Ljusflödet är verkligen kraftigt. Inte i närheten av en arenastrålkastare givetvis, däremot råder det ingen tvekan om att här handlar det inte bara om att lysa upp för att hjälpa den boende att hitta nyckelhålet. Här handlar det främst om att avslöja och exponera mindre ärliga typer som rör sig obekvämt nära exempelvis husets entré. Belysningen går att justera steglöst och som mest ger den 2000 lumen. Om du ansluter en laddsladd (tillbehör) kan styrkan öka upp till 3000 lumen, vilket i princip motsvarar en gammaldags glödlampa på 200 watt. 

Onödigt krånglig batteriladdning

blank
Med ett abonnemang kan du begränsa området i bilden som får kameran att reagera på rörelse. Systemet går att styra automatiskt, utifrån tider på dygnet och baserat på om du är hemma eller inte.

Utöver den kraftiga lampan delar Arlo Pro 3 Floodlight de flesta egenskaper med den nättare Arlo Pro 3 – det är i praktiken just en sådan försedd med en kraftig lampa. Själva enheten gör inget väsen av sig, är helt okomplicerad och behöver bara röras då batteriet ska laddas. 

Just den detaljen förbryllar något, för övrigt. Batteriet är enkelt att ta ur för att laddas med den medföljande USB-laddaren. Men jag borde inte ens behöva ta ur batteriet. Som på Arlo Pro 3 finns en magnetkontakt på kamerans undersida, för anslutning av laddare. Däremot saknas sladd med en kontakt som passar i denna kontakt – sladden är ett separat tillbehör. Att denna inte följer med i paketet är dock inget som sänker produkten – Arlo Pro 3 Floodlight behöver inte laddas särskilt ofta. Efter tre veckors normal användning ligger batterinivån på 77 procent.

Bildkvalitet i topp

Flera gånger under dagen plingar telefonen och min Apple Watch till, för att tala om att Arlo Pro 3 Floodlight har upptäckt en rörelse. Det är oftast min son eller dotter som kommer hem eller går hemifrån . Om jag vill veta vilket klicker jag mig snabbt in på senaste videoklippet och får klarhet. Bildkvaliteten är precis som hos Arlo Pro 3 mycket bra för att vara en övervakningskamera. Men jag efterlyser faktiskt ännu mer detaljrikedom, i synnerhet i mörkare partier. 

blank
Arlo Pro 3 Floodlight talar om vad som händer utanför dörren. Och kan skilja på personer, djur och fordon. Här blir jag upplyst om att en person rör sig framför dörren.

Vid något tillfälle har också en fågel aktiverat kameran och kallat på min uppmärksamhet. Men aldrig den katt som brukar smyga uppför trappan, och aldrig en fladdrande presenning som står lutad intill ytterdörren i väntan på ordning och reda.

Den precisa, säkra rörelsedetektionen har rimligen att göra dels med möjligheten att ange ett begränsat område för aktivering – all rörelse som sker utanför det angivna området ignoreras – dels möjligheten att justera känsligheten. Enkelt, effektivt och med bra resultat. 

Kamerans bildvinkel går att justera i tre steg. Det mest vidvinkliga läget ger 160 graders vy, standardläget 125 grader och ”Full” 110 grader. Upplösningen på som mest 2K ger som sagt hyggligt detaljrika bilder med bra färgåtergivning.

blank
Kvällsbild från Arlo Pro 3 Floodlight, med belysningsstyrkan nedjusterad till 70 procent.
blank
Dagsljus.

Den inbyggda högtalaren ger ett klart ljud som utan problem kan uppfattas av någon som står i kamerans synfält. Mikrofonen är försedd med teknik för brusreducering, för att minska den störande effekten av exempelvis vind, och gör att även ljudet i telefonen blir klart och tydligt.

Känner igen personer, djur och paket

En särskild finess, som visserligen kräver ett abonnemang, är Smarta meddelanden. Med hjälp av dessa kan kameran och Arlo-tjänsten lära sig att känna igen och skilja på människor, fordon och djur och utforma aviseringar om rörelse efter det.

Kameran kan också lära sig att känna igen paketleveranser. I min värld handlar det snarare om en kul funktion än något som påverkar mitt val av kamera.

Bra komplement till hemlarm 

En funktion som är desto nyttigare är larmfunktionen. Kameran har utöver sin kraftiga lampa även en siren – om än en med en ganska blygsam ljudnivå. Eventuella “larmsignaler” utöver lokalt ljus och ljud begränsas de till aviseringar i din telefon, eventuellt kompletterade med mejl till valfritt antal kontakter. I appen ser det ut som om kameran dessutom kan ringa till “vänner” för att tala om att någon eller något rör sig framför kameran, men det enda den funktionen gör är att ge dig genvägar till som mest tre vänners telefonnummer. För att ringa dem behöver du själv klicka på larmsköldssymbolen i appen och välja Ring “Min vän”. 

Bakom larmsköldssymbolen döljer sig även knappen “Aktivera siren”. Exakt hur jag ska använda den är något jag fortfarande funderar på. Kanske om jag upptäcker en misstänkt varelse som stryker utanför huset, men inte vågar öppna dörren och fråga om jag kan hjälpa vederbörande med något. Möjligen skulle jag föredra sirenen om jag ser en man med kofot bryta på dörren.

Men Arlo Pro 3 Floodlight är inte ett larm, nota bene. Däremot en bra hjälp för att göra dig uppmärksam på beteenden som du vill känna till, som suspekt strykande runt huset, och paketleveranser. Och tack vare den kraftiga lampan och sirenen fungerar den trots allt som en enkel larmenhet.

Styr med geofencing 

För att du själv eller någon i din familj ska slippa bländas av förhörsbelysning av östtysk kaliber varje gång du kommer hem, eller få trumhinnorna prövade av sirenens ylande (nå, den risken är obefintlig då ljudtrycket är tämligen begränsat) kan du styra hur Arlo Pro 3 Floodlight ska bete sig vid olika tidpunkter på dagen. Den kan också känna av om du eller någon av de övriga registrerade användarna är hemma eller inte, och aktivera eller avaktivera kameran och dess larmfunktioner i enlighet med det.

Sammanfattning Arlo Pro 3 Floodlight

Jag har gillat den förvisso tämligen stora, vita klumpen mot taket på min förstubro. Den har inte bara hållit mig underrättad om vad som rör sig framför ytterdörren. När jag kommer hem mörka kvällar lyser den upp och skapar dagsljus, vilket underlättar fipplande med lås och minskar risken att jag ska snava över någon bråte som ännu inte kommit vidare till återvinningscentralen. Den svenskspråkiga appen har gjort det enkelt att justera kameran så att den fungerar som jag vill och ger optimala resultat. Att den dessutom fungerar tillsammans med Apple Homekit är ett stort plus, eftersom jag använder Home-appen regelbundet.

Men jag skulle inte betala närmare 3 000 kronor för den. Priset är alltså dess enda verkliga svaghet.

Sammanställning Arlo Pro 3 Floodlight

Specifikationer för Arlo Pro 3 Floodlight Camera
Upplösning2560x1440
Synfält160 grader
MörkerseendeJa, med två ir-lampor
WifiJa
EthernetNej
LjudJa, mikrofon och högtalare
SirenJa
Lokal lagringNej (möjligt med Arlo-hubb)
MolntjänstJa, från 29 kr/mån
IP-KlassIP 67
Temperaturtålighet-20/+45 grader C
StrömkällaBatteri
Motordrivet objektivNej
Digital zoom12x
RörelsedetekteringJa
AktivitetszonerJa
MonteringKulledsfäste
Tål utomhusJa
Smarta hemApple Homekit, Google Home
Övrigt
Arlo Pro 3 Floodlight Camera
 • Bildkvalitet dagsljus
 • Bildkvalitet mörker
 • Installation
 • App och funktioner
 • Prisvärde
4.2

Sammanfattning av Arlo Pro 3 Floodlight

Arlo Pro 3 Floodlight är en av de bästa övervakningskamerorna på marknaden, med bra bildkvalitet och en kraftig belysning som torde verka avskräckande. Den genomtänkta appen – på svenska – ger goda möjligheter till anpassning av kamerans funktioner.

Plus

 • Enkel installation
 • Stabil fäste med goda justeringsmöjligheter
 • Omfattande funktioner för anpassning efter behov

Minus

 • Inte särskilt diskret
 • Svag siren
 • Batteriladdning kräver att du tar ned kameran 

Senaste artiklar

blank

Test: Arlo Pro 4

Arlo Pro 4 är den senaste modellen i Arlos Pro serie har nya spännande funktioner och en upplösning som närmar

Läs Mer »