Vilket larm passar dig? Jämför offerter

Test: Arlo Pro 3

Med genomtänkta funktioner och utmärkt bildkvalitet är Arlo Pro 3 en mycket komptetent övervakningskamera för hem och mindre företag. Men systemet är inte helt utan brister och prislappen är i grövsta laget.

Efter uppackning och installation av Arlo Pro 3-kamerorna blir det snabbt uppenbart varför Arlo-kameror är så populära. De är enkla att installera, de ger bra bildkvalitet och talar snabbt om ifall någon eller något rör sig framför kameran.

Trots en omfattande funktionalitet är de också enkla att anpassa och använda. Arlo Pro 3 är utan tvekan en av marknadens bästa övervakningskameror för pålitligt hemmabruk. Med det sagt konstaterar vi samtidigt att prislappen är i största laget, och att du inte kan köpa ett fungerande system med bara en kamera. Kamerorna säljs i paket med två, tre eller fyra kameror, tillsammans med den nödvändiga hubben eller bryggan . (När du väl har denna går det dock att köpa till ytterligare kameror styckvis.)

Installation

blank
Installationen är synnerligen enkel och du får även bra stöd i form av en snabbguide.

Arlo Pro 3 kamerorna använder en hub för kommunikation. Ytterligare en låda att gömma undan alltså. En tröst i sammanhanget är att hubben är skälet till kamerornas generösa batteritid på mellan tre och sex månader. Den ska också ge en högre säkerhet jämfört med om kamerorna hade kommunicerat direkt med telefonen och eventuell webbtjänst.

När du anslutit hubben till eluttag och nätverksuttaget på din bredbandsrouter laddar du ned Arlo-appen till din telefon.

blank
1. Efter nedladdning av appen registrerar du ett konto.
2. Hubben är hjärnan i systemet …
3. … och kan behöva en uppdatering (sker automatiskt i installationsprocessen).
blank
1. När du ska lägga till kamerorna blir du också indirekt påmind om bredden i Arlos sortiment.
2. I nästa steg lägger du till kamerorna, som du också kan ge egna namn.
3. Slutligen får du en chans att teckna ett abonnemang, vilket krävs för att kunna utnyttja alla funktioner.

Efter en sedvanlig kontoregistrering hittar appen hubben automatiskt och därefter lägger du till kamerorna i systemet. Detta sker också utan att du behöver göra något annat än att sätta i batterierna i respektive kamera.

När appen hittat kamerorna kan du ge dem egna namn, och därefter är systemet klart att börja användas.

Du får två olika fästen. Det ena är ett kulledsfäste som skruvas fast på exempelvis en vägg, och det andra ett magnetfäste. Båda är förtroendeingivande, och poängen med magnetfästet är rimligen att du enkelt kan flytta den ena kameran mellan olika platser runt huset, eller var du nu vill ha videoövervakning för tillfället.

Arlo Pro 3 i vardagen

blank

Den märks verkligen inte alls där den vakar från sitt upphöjda läge. I varje fall inte i den fysiska världen. Men några sekunder efter att jag kommer in i kamerans synfält plingar telefonen till; den talar om att någon rör sig utanför Entrén. Eller rättare sagt, den talar om att en Person rör sig.

Arlo Pro 3 känner nämligen igen personer och djur. När grannens svanslösa katt får för sig att besöka oss plingar telefonen till och berättar ett Djur rör sig utanför dörren.

Halv minuts fördröjning

Jag tar fram telefonen för att se vad som händer framför dörren. Men det tar ungefär tio sekunder innan jag får liveströmmen i min telefon och katten har försvunnit. Då klickar jag mig i stället fram till samlingen av inspelade klipp. Men i listan över sparade klipp ser jag bara äldre filmsekvenser.

Först efter en otålig väntan på ungefär en halv minut dyker det aktuella klippet upp. Katten syns inledningsvis som en liten varelse i högra delen av bilden, men snabbt zoomas bilden in på katten. Jag både ser och hör hur den jamar uppfordrande mot dörrhandtaget, och säger något som svar. Dock utan respons från katten, som strax cirklar ett varv framför dörren tills den ger upp och går ned för trappan igen, ut ur bild.

Zoomar och följer automatiskt

Det är kanske den mest påtagliga finessen hos Arlo Pro 3, att den kan zooma in på det som rör sig i kamerabilden, och även panorera (flytta kamerabilden) så att du hela tiden ser vederbörande så tydligt som möjligt. Men allt detta sker utan att kameran rör sig fysiskt, istället sker tricket med hjälp av digital zoomning och panorering. Om du föredrar att istället se hela vyn kan du stänga av funktionen.

Utöver personer och djur ska kameran också kunna känna igen fordon och paket.

Den här funktionen kräver att du prenumererar på Arlo Cloud-tjänsten, som givetvis också lagrar filmklipp och eventuella stillbilder. Genom prenumerationen får du också tillgång till en funktion som gör att du kan ”maska bort” delar av bilden, så att rörelser som sker där inte aktiverar kameran.

Abonnemang för full funktion

Förmågan att känna igen personer, djur och paket, samt möjligheten att maska bort delar av bilden, är förstås bra funktioner. Men om du drar dig för att betala de 30 kronor i månaden per kamera, som prenumerationen kostar (95 kronor för upp till fem kameror), kan du klara dig utan abonnemang. Istället lagrar du då filmklipp på exempelvis en USB-sticka som ansluts till Arlohubben.

blank
Arlo-hubben ger bland annat kamerorna längre batteritid än om dessa hade kommunicerat direkt med din telefon.

Lokal lagring är också lösningen för dig som prenumererar på tjänsten men vill spara klippen längre tid än 30 dagar, som alltså gäller för Arlo Cloud.

Styr aktivering med geofencing

Jag tröttnar ganska snabbt på alla pling i telefonen när jag är hemma och väljer därför att stänga av funktionen så länge jag är hemma. En geofencing-funktion ser till att slå på rörelseaktiveringen igen så fort jag – eller den sista av de personer som är registrerade i Arlo-systemet – lämnar hemmet. Jag skulle också kunna schemalägga när rörelser ska trigga kamerorna.

Tyvärr går geofencingfunktionen inte att styra separat hos de två kamerorna. Jag skulle vilja att kameran vid entrén avaktiveras när någon i hushållet är hemma, medan kameran vid förrådet alltid aktiveras av rörelse.

2K-video lokalt

Arlo Pro 3 ser i mörker, med hjälp av ir-belysning, och kan också lysa upp scenen framför kameran med en vanlig lampa. Oavsett vilken metod du väljer att kameran ska använda efter solens nedgång får du hyggliga bilder och videosekvenser. I ir-läget givetvis i svartvitt och inte lika tydligt som om du låter kameran slå på den vanliga belysningen.

Men det rör sig inte om 4K-upplösning. I bästa fall kan du få 2K-upplösning, men då bara så länge du befinner dig i samma lokala nätverk som Arlo-hubben. Det normala läget ger en upplösning på 1080p, med en möjlighet att välja 720p för längre batteritid.

Arlo Pro 3-kamerorna ger dig också möjlighet att välja hur brett de ska ”se”, från 110 till 160 grader i tre steg.

Ladda batterier på plats

blank
Batterikontakten ger en vattentät anslutning, varför kameran utan problem kan laddas utan att monteras ned från sin ordinarie plats utanför exempelvis en entredörr.

Enligt Arlo ska en batteriladdning räcka för upp till sex månaders användning. Efter ett par veckor hos mig förefaller det orimligt, men kan för all del stämma om tillverkans finstilta text uppfylls: ”Under förutsättning att du använder inställningar för ”Optimerat” eller ”Bästa batteritid” och att kameran spelar in som mest fem minuter per dag” (fritt översatt).

Lättillgängligt via Apple Home

Arlo Pro med Apple Home
Apple Home-appen gör Arlo-kamerorna ännu mer lättillgängliga i telefonen.

Även om Arlo-appen fungerar utmärkt föredrar jag att samla så mycket av mina smarta hem-tillbehör i Apple Hem-appen. Där får jag direkt koll på vyn framför de båda kamerorna. Däremot går det inte att tända och släcka belysningen eller starta sirenen, vilket är möjligt i Arlo-appen.

Självfallet går det även att ansluta Arlo-bryggan – och därmed kamerorna – till Google Home. Tyvärr fick jag vid återkommande tillfällen bara meddelandet ”Något gick fel” när jag försökte lägga till kamerorna i mitt Google Home. Därför har jag inte kunnat utvärdera Arlo Pro 3 Google-style.

Specifikationer för Arlo Pro 3
Upplösning2560x1440, 1080p, 720p
Synfält160 grader. Kan justeras till 110 och 125 grader.
MörkerseendeJa
WifiJa, för anslutning till Arlo Hub
EthernetNej
LjudJa, högtalare och mikrofon
SirenJa
Lokal lagringJa, i hubben/bryggan (Arlo Smarthub)
MolntjänstArlo Cloud, från 29 kronor per månad
IP-KlassIP 65
Temperaturtålighet-20 till +45 grader C
StrömkällaBatteri
Motordrivet objektivNej
Digital zoom15x
RörelsedetekteringJa
AktivitetszonerJa
MonteringTvå typer av väggfästen
Tål utomhusJa
Smarta hemIntegrering i Apple Home, Google Home. Ytterligare integrering via IFTTT.
ÖvrigtDigital inzoomning och motivföljning
Arlo Pro 3 test
 • Bildkvalité dagsljus
 • Bildkvalité mörker
 • Installation
 • App och funktioner
 • Prisvärde
3.8

Sammanfattning av Arlo Pro 3

Arlo Pro 3 är snygga, enkla att använda och ger bra bildkvalitet i såväl ljus som mörker. Dessutom är appen genomtänkt och lätt att förstå. Det enda som något drar ned betyget är en ovanligt lång fördröjning mellan det att du får en notis om rörelse till dess att du ser liveströmmen. Plus en något grov prislapp.

Plus

 • Robust konstruktion
 • Enkelt handhavande
 • Bra bild
 • Omfattande möjligheter till anpassning

Minus

 • Går ej att köpa systemet med bara en kamera
 • Något högt pris
 • Ovanligt lång fördröjning mellan notis och tillgänglig livebild

Senaste artiklar

blank

Test: Arlo Pro 4

Arlo Pro 4 är den senaste modellen i Arlos Pro serie har nya spännande funktioner och en upplösning som närmar

Läs Mer »