Vilket larm passar dig? Jämför offerter

Test: Arlo Pro 1 – kameraövervakning i toppklass

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Arlo Pro 1 (VMS4230) är enkel men överraskande kapabel för övervakning och som ett hemlarm ”light”. Kitet innehåller två övervakningskameror och övertygar inte minst tack vare den genomtänkta appen. (Artikeln publicerades 2017-05-26). 

Arlo Pro 1

Om du är ute efter ett larm men inte behöver ett fullskaligt system med koppling till larmcentral och brandlarm är Netgear Arlo Pro ett hett alternativ. Kameran är en utveckling av den tidigare modellen Arlo, som fick högt betyg när den testades på Smarto.se. Pro-versionen är snarlik men innehåller flera betydande förbättringar, bland annat inbyggd högtalare och mikrofon.

Däremot behöver du vara medveten om att Netgear Arlo Pro inte helt kan ersätta ett konventionellt hemlarm. Det må förefalla uppenbart men det tål att understrykas. Övervakningskamerorna är enkla för en inkräktare att sabotera (sabotagelarm saknas) och det går inte att koppla systemet till en larmcentral.

Specifikation Netgear Arlo Pro (VMS4230), 
Videoupplösning, upp till 1280×720 (HD)
Bildlägen, färg / svart-vit
Ljud, mikrofon och högtalare
Rörelsesensor, ja – justerbar känslighet
Mörkerseende, ja – upp till 8 m mha infraröd belysning
Batteri, uppladdningsbart
Vädertålig, ja – fungerar mellan -20 och 45 grader

Vad är Netgear Arlo Pro?

Netgear Arlo pro innehåller två kameror och en basstation. Kamerorna är helt trådlösa tack vare uppladdningsbara batterier. Basstationen innehåller en kraftfull siren som kan utlösas när någon kamera upptäcker rörelse eller ljud.

Vid aktivering kan systemet också skicka e-post och/eller en pushnotis till din telefon. Det är förstås den här funktionen som gör att systemet får en larmliknande funktion, men det ska inte jämföras med ett fullskaligt hemlarm.

Det är främst tre delar som gör att Larmkollen rekommenderar Netgear Arlo Pro. Den första handlar om byggkvalitet och vädertålighet. Kamerorna känns gedigna och har en genomtänkt, enkel design som dessutom gör att de tål tufft utomhusklimat.

Bildkvalitet att skryta med

blank
Inomhus med dagsljus från fönster.
blank
Utomhus med med lägsta videokvalitet inställd.
blank
I princip totalt mörker.

Bildkvaliteten är den andra egenskapen som gör att systemet får högt betyg. Något som märks i synnerhet när du använder funktionen för att zooma in på delar av bilden. Trots att zoomningen är digital, och alltså innebär att du förstorar en del av bilden, märks ingen påtaglig försämring av kvaliteten. Du får skarpa, detaljerade bilder som är välbalanserade i fråga om såväl ljus och kontrast som färgåtergivning.

Även mörkerseendet (upp till åtta meter) är utmärkt.

Jämfört med den tidigare versionen, Netgear Arlo (utan Pro-tillägget), har kameran en vidare bildvinkel. En annan avgörande skillnad är att de också är försedda med både mikrofon och högtalare.

Slutligen är appen och de funktioner du når genom den snarast synnerligen komplett och lättanvänd.

Tillsammans med sirenen i basstationen, och den webbtjänst som lagrar videoklipp och ger dig åtkomst till kamerorna över internet, innebär det att Netgear Arlo Pro är ett utmärkt komplement till ett hemlarm, eller som en förvisso enkel, enda hemlarmslösning.

blank

Funktioner

I appen går det att ange en mängd parametrar för hur kamerorna ska reagera och fungera. Det går bland annat att justera känsligheten för rörelser och videokvaliteten – och därmed batteritiden. Du kan också ange hur länge en videoinspelning ska pågå. Antingen en viss tid efter det att kameran aktiverats eller så länge den registrerar rörelser eller ljud.

Detaljerade inställningar för larmfunktion

Under allmänna inställningar i appen går det att styra larmfunktionen, det vill säga vad som ska hända när en kamera upptäcker en rörelse. Appen innehåller två grundinställningar: aktiverat – kamerorna känner av såväl ljud som rörelse, avaktiverat – kamerorna förblir inaktiva oavsett vad som sker framför eller i närheten av dem.

Dessutom kan du skapa scheman så att de fungerar på olika sätt vid olika tidpunkter.

Det riktigt fina i den här kråksången är att du kan skräddarsy ytterligare lägen, för att i detalj påverka hur de två kamerorna (eller fler om du utökar systemet) ska fungera.

Sirenen är av den ilsknare sorten. Ljudet är med andra ord synnerligen intensivt och gör det i princip omöjligt att vistas utan hörselskydd i samma eller intilliggande rum.

blank
Sirenen sitter i huvudenheten.

Batteriet räcker länge

Till skillnad från den tidigare, och enklare modellen Arlo (utan Pro-tillägget) har de här kamerorna ett eget uppladdningsbart batteri. En laddning räcker för över en veckas flitig användning, eller avsevärt längre om kameran är placerad på ett ställe där det sällan förekommer rörelser.

Film lagras upp till 60 dagar hos Netgear Arlo-tjänsten

Alla filmer som spelas in lagras i Netgears webbtjänst som är kopplad till Arlo-kamerorna. Filmsekvenserna går givetvis att se direkt i telefonen men belastar inte telefonens minne nämnvärt.

Grundversionen av tjänsten ger tillgång till filmklipp upp till sju dagar gamla och låter dig ansluta upp till fem kameror. Det går att teckna abonnemang hos Netgear som ger åtkomst av filmsekvenser som spelats in upp till 30 eller 60 dagar bakåt i tiden. 60 dagar kostar 1290 kronor per år och rymmer upp till 100 gigabyte, medan 30 dagar kostar 850 kronor

Gör mer med smarta kopplingar

Genom att använda webbtjänsten IFTTT (If this then that) kan du få kamerorna att styra andra smarta-hem-komponenter. Exempelvis kan du låta en kamera tända en ”smart” lampa, som Philips Hue eller skicka ett mejl när batteriet i någon av kamerorna behöver laddas.

Perfekt komplement till hemlarm

Netgear Arlo Pro är i skrivande stund (2017-05-26) marknadens bästa övervakningskamera. Men även om det har en larmfunktion vill vi understryka att det aldrig till fullo kan ersätta ett hemlarm. Däremot är det ett utmärkt komplement till ett sådant.

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Senaste artiklar