Vilket larm passar dig? Jämför offerter

Test: Arlo Essential Spotlight Camera

Arlo Essential Spotlight

Arlo Essential är en hyfsad kamera i en hyfsad paketering till ett hyfsat pris. Inget extraordinärt med andra ord, men driftsäker och smidig och fungerar olikt Arlos övriga övervakningskameror utan hubb.

Fördelen med Essentail Spotlight Camera är enkelheten. Du parar den med hjälp av Arlo-appen så att den får tillgång till ditt wifi och länkas ihop med ditt konto, sen är du igång. Nackdelen är att utan smartabonnemang eller hubb kan den inte göra mycket mer än ett dörröga. Däremellan finns en helt okey kamera med smidig app och bra funktioner.

Nyckelspecifikationer: 

  • Lätt installation och handhavande
  • Smarta funktioner
  • Spotlight

Installation 

Installationen är väldigt enkel. Du lägger till kameran i Arlo-appen och skjuter en qr-kod med kameran för att den ska hitta in i ditt WiFi och länkas till ditt konto. Sen är det bara att montera den där du vill ha den (inom räckvidd för ditt WiFi så klart). Essential saknar magnetupphängningen som vi brukar se på Arlos övervakningskameror utan har istället ett fäste med 1/4″ kamerainfästning. Det är således inga problem att hitta smidiga fästen om du inte skulle gilla det som följer med produkten.

Arlo Essential drivs på ett inbyggt batteri och kan anslutas till en micro-usb kabel för laddning eller som en fast strömkälla. Batteriet går dessvärre inte att ta ur, så om du väljer batteridrift får du titt som tätt skruva ner hela kameran för att ta in den på laddning. 

Arlo Smart abonnemanget 

Det följer inte med någon fri molnlagring med Arlo Essential och det finns ingen möjlighet att utan hubb lagra video lokalt. Så för att kunna ha användning för den här produkten till mer än ett tittöga med möjlighet till att skicka notiser behöver du abonnera på Arlo Smart. Abonnemanget kostar från 29kr/mån. Då man inte har något annat alternativ förutsätter resten av testet att man har ett aktivt abonnemang.

De fördelar som abonnemanget för med sig är 30 dagars molnlagring, igenkänning av personer/fordon/djur/paket, aktivitetszoner och rika notiser med snabbknappar för samtal eller aktivering av siren.

Vad är fördelarna med att ansluta den till en befintlig Arlo hubb?

Fördelen med att ansluta den till en Arlo hubb är att du kan spara video på ett usb-minne. Du kan dock inte komma åt dem via Arlo appen utan måste koppla in minnet i din dator för att se videoklippen. Så utan Arlo Smart är kameran rätt oanvändbar. En stor fördel med hubb anslutning är dock att kameran fungerar med Apples smarta-hem system HomeKit. 

Kameran fungerar således alldeles utmärkt utan hubb, så har du inte redan en Arlo hubb i ditt hem är det i min mening onödigt att införskaffa en sådan. Är du ute efter HomeKit stödet skulle jag välja ett Arlo paket där hubb ingår i stället. 

Arlo Essential i vardagen 

När jag är på väg ut från affären plingar det till i min telefon (och klocka). Efter en snabb glimt ser jag på bilden som följer med notisen att en vän står utanför dörren. Jag använder appens tvåvägskommunikation för att tala med honom och berätta att jag strax är hemma om han vill komma in på en kaffe. 

I ett annat scenario smyger en okänd person runt på min baksida och kikar in genom fönsterna mitt i natten. Har du strålkastaren påslagen lär det vara tillräckligt för att skrämma bort inkräktaren. Om jag är dessutom är vaken och ser notisen kan jag snabbt slå igång den inbyggda sirenen, men sover jag däremot blir det svårare. Men jag blir i alla fall varse att någon har rekat runt mitt hus dagen efter och kan titta på videosnutten. Tittar personen till mot strålkastaren när den tänds borde du ha ett vettigt signalement som du kan spara i din kamerarulle direkt från appen. Det kan vara bra för att lämna till polisen ifall personen, mot förmodan, skulle dyka upp igen för att fullborda inbrottet.

Givetvis kan man ju se till att man vaknar genom att låta ditt smarta hem tända lampor eller spela ljud för att väcka dig, men med tanke på risken för falsklarm om du frångår dina vanliga rutiner känns det inte som en hållbar lösning.

Det behöver ju så klart inte handla om så pass allvarliga saker för att man ska få användning för Arlo Essential. En fredlig tillsägelse till grannbarnen som genar över din tomt eller bara tryggheten i att veta att tonåringen inte har fest när ni är på landet kan vara skäl nog.

Jag har testat Arlo Essential utomhus, vilket jag ser som den primära miljön för kameran. Kameran monterade jag för att överblicka grillplatsen och schemalade den så att den skickar notiser och spelar in när vi normalt inte är hemma eller har gått och lagt oss. Övrig tid spelar den in, men struntar i notisen. 

Bildkvalitet och funktioner 

Upplösningen på 1920×1080 är ett par snäpp lägre än storasyskonen Arlo Pro 3 eller Ultra, men i min mening räcker det fullgott. För att se skillnaden mot högre upplösningar behöver du i normalfallet zooma i videon eller sitta väldigt nära en högupplöst 4K-tv, och det är ju inte riktigt så man till vardags använder sin övervakningskamera. Betraktningsvinkeln ligger på 130° vilket får med lagom mycket av den omgivande miljön utan att förvränga bilden allt för mycket. 

Du kan skapa aktivitetszoner, vilket definierar vart i bilden kameran ska leta efter rörelser, samt använda personigenkänningen för att slippa falsklarm. Kameran har inbyggd högtalare och mikrofon för att du ska kunna kommunicera med den du ser på din tomt samt inbyggd spotlight och siren för att påkalla uppmärksamhet eller bara ge dig ledsyn när du kommer hem sent.

Appen 

Det märks att Arlo har sysslat med övervakningskameror länge. Deras app är lättnavigerad och jag har under mina år med Arlo kameror hemma inte haft några problem med mjukvaran. Inställningsmenyerna är logiska och filmklippen som din/dina kameror fångat ligger prydligt uppradade i en kalendervy. Du hittar enkelt snabbvalen för kamerans beteendelägen, där du manuellt kan välja olika inställningar som du själv konfigurerar (t.ex. hemma, skalskydd eller vakta) eller låta olika lägen gå på schema eller väljas med geofencing (där lägen väljs beroende på om du är hemma eller inte).

Batteridrift ger merjobb 

Om du monterar kameran där den ser rörelse varje dag drar batteriet ur mycket snabbare än vad som anges i specifikationen. I synnerhet om du har spotlighten aktiverad! Om du vill använda kameran där det är en del spring skulle jag verkligen rekommendera att dra strömmatning för att slippa skruva ner kameran för laddning var och varannan månad. Vill du montera kameran otillgängligt i ett träd eller dylikt finns det små solcellspaneler att köpa till som borde kunna hålla såväl kamera som spotlight vid liv även vid platser som har lite aktivitet.

Sammanfattning

Arlo Essential Spotlight Camera är en smidig budgetvariant av Arlos vanliga kameror. Upplösning och funktionalitet är på samma nivå som deras (ett par år gamla) Pro 2 modell men med skillnaden att ingen fri molnlagring ingår i Essential. Men istället får du en stark spotlight och så slipper du även hubben. Varför jag jämför med Pro 2 är för att jag har haft sådana kameror länge och är riktigt nöjd med dem. Jag ser ingen mening med högre upplösning kontra den extra kostnaden det medför, i alla fall inte för hemmabruk. Arlo Essential är helt enkelt en hyfsad kamera, för en vettig peng.

Essential Spotlight Camera
  • Bildkvalitet dagsljus
  • Bildkvalitet mörker
  • Installation
  • App och funktioner
  • Prisvärde
4

Sammanfattning Arlo Essential Spotlight Camera

Arlos Essential bjuder på smidig installation och hantering men kommer lite till korta när det gäller tekniken. Det känns som en ompaketering av en kamera med ett par år på nacken och en uppdaterad betalmodell (lägre inköpspris men med månadskostnad). Kameran fungerar precis som förväntat och klarar du dig med full-hd upplösningen och vill ha ett smidigt handhavande är detta ett bra köp.

Senaste artiklar

blank

Test: Arlo Pro 4

Arlo Pro 4 är den senaste modellen i Arlos Pro serie har nya spännande funktioner och en upplösning som närmar

Läs Mer »