Vilket larm passar dig? Jämför offerter

Test: Nest Protect – bästa brandvarnaren

Nest Protect

Den uppkopplade brandvarnaren Nest Protect kommer från det amerikanska företaget Nest som sedan några år tillbaks ägs av Google. Nest har ett fåtal produkter inom hemsäkerhet och smartahem: en självlärande termostat, en övervakningskamera och så brandvarnaren Nest Protect – som vi har testat och rekommenderar starkt.

Vi testade redan den första versionen när den kom för några år sedan. Det är kort sagt en snygg, smart och bra produkt som ger en högre säkerhet än en vanlig optisk rökdetektor. Precis som med många rökdetektorer till hemlarm så är nyckeln till detta att den är uppkopplad så att du får information om eventuell rökutveckling i bostaden oavsett var du är för tillfället.

Nest är alltså inte uppkopplad mot en larmcentral, utan skickar aviseringar och larm till din egen telefon. Om du är hemma så både ”pratar” och låter brandvarnaren när den aktiveras.

Pris

1290 kr för en brandvarnare är prismässigt något i överkant. Men i hemlarms-sammanhang är 1 000 kr för en uppkopplad brandvarnare inte speciellt dyrt. Inga månadskostnader för appen tillkommer och batterierna räcker i ca 10 år.

Prisvärt i jämförelse med andra uppkopplade brandvarnare

Specifikationer för Nest Protect

Vikt, 379 gram
”Split-Spectrum Sensor”, Ja
Kolmonooxid, Ja
Värme, Ja
Luftfuktighet, Ja
Högtalare, 2 Watt – 85dB
Kommunikation, Wi-Fi 802.11 @ 2.4 GHz samt blåtand
Batterier, 6st AA (räcker i max 10 år)
System krav, Wi-Fi uppkoppling och Smartphone
Språk, Engelska – Spanska – Franska

Favoriten bland både användare och experter

Vi har länge gillat Nest Protect och testade den första generationen redan för ett par år sedan och gav den höga betyg. Sedan den andra generationen började säljas i juni 2015 har produkten legat på Amazons bästsäljande-lista och just nu har Nest Protect betyget 5 av 5 möjliga i genomsnitt, med över 1100 recensioner.

Enkel installation med hjälp av appen

Att installera Nest Protect är enkelt. Börja med att ladda ned appen, där alla instruktioner finns. Koppla sedan Nest Protect, med hjälp av appen, till ditt trådlösa närverk. Den sätter då igång ett självtest. Montera sedan brandvarnen i taket. Klart!

Funktionalitet

Du kan själv testa Nest Protect genom att trycka på den fysiska knappen på produkten. Utöver det gör Nest Protect regelbundet automatiska kontroller och berättar om något skulle vara fel. Varje kväll när lamporna i bostaden släcks gör Nest ett test och sedan lyser ringen grönt för att signalera att allt är okej samt att batterierna kommer att räcka över natten.

Förutom att varna när det faktiskt brinner eller är risk för förhöjda kolmonoxidnivåer varnar den även lite lugnare om exempelvis brödrosten har bränt brödet. Förutom att signalera med den inbyggda sirenen berättar Nest också i klartext vad som är fel. Ja, produkten pratar!

Om ingen är hemma när Nest Protect varnar kommer notiser att skickas till de telefoner som är kopplade till enheten. Alla i familjen kan koppla sig till samma system.

Om du behöver gå upp på natten tänds ”Pathlight”. Det är en svag belysning som tänds när någon går i närheten som en tillfällig nattlampa.

nest-protect-lamporna
Olika färg på lampan ger dig tydlig information.

Varför gillar vi Nest Protect? – Larmkollens testbetyg

+ Snygg
+ Installera och sedan ”glöm bort”
+ ”Pathlight” som guidar dig på natten
+ Appen med smidig familjedelning
+ Smidig integration med Philips Hue
+ Takfäste och skruvar ingår

– Inget

Det blir lätt löjligt med en lista som innehåller plus och minus för en produkt av det här slaget då den faktiskt inte har några uppenbara brister. Du får hög säkerhet i kombination med en uppkopplad och snygg produkt till ett rimligt pris.

  • Helhet
5

Sammanfattning Nest Protect

Snygg, säker och uppkopplad.

Senaste artiklar

blank

Test: Arlo Pro 4

Arlo Pro 4 är den senaste modellen i Arlos Pro serie har nya spännande funktioner och en upplösning som närmar

Läs Mer »