Vilket larm passar dig? Jämför offerter

Säkerhet på resan – Prylarna du måste ha med dig

Är du hemma har du full koll på det mesta som händer i din omgivning men hur är det egentligen på resande fot? Du kanske besöker en stor stad för första gången och vill vara på säkra sidan att inget händer dig. Vad kan du egentligen göra för att öka din egen säkerhet när du är ute och reser? Faktiskt en hel del och detta utan att det kostar dig en förmögenhet – vi listar ett gäng oumbärliga prylar på resan.

Apple AirTag 4-pack

blank

Är du på resande fot bär du oftast med dig en mängd olika ägodelar, allt från väskor till nycklar, datorer och andra värdesaker. Givetvis vill du inte riskera att bli av med något under resans gång vilket gör den snygga och diskreta lilla spårningsbrickan Apple AirTag till en praktisk investering.

Det finns mängder av olika användningsområden för en AirTag och genom att fästa en på din ryggsäck eller lägga en i handväskan kan du via din mobil ha koll på var dessa befinner sig. Har du tappat bort väskan på hotellrummet kan du från mobilen spela upp en signal så du hittar denna vilket är riktigt bra.

Till din AirTags finns en mängd olika tillbehör för att fästa dessa i allt från nycklar till väskor. Det finns färgglada nyckelringar och stilfullt designade hållare från kända tillverkare. Reser du med småbarn till en nöjespark är det en bra idé att fästa en AirTag på dottern eller sonen så att du kan spåra dem om ni kommer bort från varandra!

Fakta/specifikationer:

Batteri: CR2032
Vikt: 11 gram
Storlek: 31,9 x 8 mm

Plegium Smart Försvarsspray

blank
Plegium Smart Försvarsspray

En försvarsspray är en bra investering om du ska turista ensam i en storstad och inte är helt bekant med omgivningarna. Plegium Smart Försvarsspray är en svensk uppfinning som är enkel att bära med sig i väskan eller ryggsäcken. Till skillnad från traditionell pepparspray kräver denna inget tillstånd för att användas av dig.

Försvarssprayen från Plegium är extra smart genom att kunna anslutas till en app för att skicka iväg din position när den aktiveras. Du kan ange upp till fem nödkontakter i appen som då får din position via SMS samtidigt som kontakterna rings upp för att påkalla deras uppmärksamhet vilket sker utan extra kostnad.

Utöver en ögonirriterande röd mentolspray som sprutas mot förövaren så blinkar den även med starkt stroboskopljus för att distrahera – allt medan en högljudd siren på 130 decibel ljuder. En billig investering för din säkerhet och med en batteritid på upp till 4 år utan att behöva laddas kan du känna dig trygg när du är ensam.

Fakta/specifikationer:

Batteritid: 4 års laddfri batteritid
Vikt: 80 gram
Siren: 130 decibel

mophie Wireless Powerstation XL

blank

Att vara på resande fot innebär något spännande och möjligheter att skapa nya minnen för livet. De flesta av oss tar mängder med bilder när vi upptäcker och upplever något nytt, antingen med mobilen eller med kameran. Det du absolut inte vill råka ut för då är ett urladdat batteri så ett måste på resan är en powerbank!

En smart och kraftfull powerbank är mophie wireless powerstation XL som bjuder på snabb och trådlös laddning i ett litet, smidigt format. Batteriets kapacitet på 10.000 mAh klarar av att ladda upp din mobiltelefon 2.1 gånger vilket bör vara fullt tillräckligt under en aktiv dag. Givetvis är en laddad mobil också en säkerhet om du behöver kontakta någon!

Denna powerbank kan ladda både med USB C och USB A om du ansluter via kabel samt trådlöst då den stöder QI-laddning vilket de flest nyare mobiler gör. En powerbank är en smart investering på resan som ger dig trygghet i att alltid kunna ladda din mobil om behovet uppstår. Bäst av allt? Den väger endast 230 gram!

Fakta/specifikationer:

Batterikapacitet: 10.000 mAh
Vikt: 230 gram
Mått: 70 x 135,5 x 80 mm

Bobby Hero

blank

Väl på plats i en ny stad finns det så mycket att se att du lätt tappar koncentrationen omkring dig. Tillfället gör tjuven sägs det och med en smart inbrottssäker ryggsäck kan du försvåra och ha dina tillhörigheter i fred från ficktjuvar som ofta ger sig på turister. Ryggsäcken Bobby Hero är som en schweizisk armékniv för din rygg.

Förutom en stilfull och snygg design är den tillverkad för att se till att du är säker på din resa. Dolda fickor och dragkedjor gör att ingen tar sig in i ryggsäcken medan du utforskar omgivningarna. Materialet på ryggsäcken är skyddat mot försök att skära sig in och RFID-skydd ser till att ingen försöker sno åt sig dina kortuppgifter.

Du får enkelt plats med det du behöver för en dag på stan och blir det mörkt finns reflexer som ser till att du syns. Behöver du ladda din mobil finns en smart anslutning till din powerbank som ligger inne i ryggsäcken. Ladda smidigt och känn dig säker på stan med denna smarta ryggsäck som givetvis är vattenavvisande också!

Fakta/specifikationer:

Kapacitet: 18 liter
Vikt: 1 kg
Mått: 29,5 x 45 x 16,5 cm

Arlo Go

blank

En bild säger mer än tusen ord brukar det sägas och därför kan en smidig och batteridriven portabel säkerhetskamera vara en trygg partner på din resa. Arlo Go är en liten sådan som kan få uppkoppling via ett SIM-kort vilket gör att du direkt kan få notiser i din mobil om du skulle råka ut för oönskade gäster på hotellrummet.

Fixa ett 4G-kort till kameran som faktiskt både tål att vara inomhus såväl som utomhus tack vare en IP65-klassning vilket även fixar ett blött väder. Med 130° synvinkel fångar den upp det mesta i ditt hotellrum eller varför inte din bil om den är parkerad utanför ditt boende. En säkerhetskamera ger genast lite mer trygghet på resan.

Lokal lagring på ett SD-kort är bra vid sämre täckning och batteriet i kameran är uppladdningsbart. Självklart har kameran tvåvägskommunikation så du kan prata med en eventuell inkräktare. Det inbyggda mörkerseendet säkerställer att du sover tryggt på nätterna också och kan vakna fullt utvilad inför nästa dags upptäckande på din resa!

Fakta/specifikationer:

Bildupplösning: 1280 x 720 pixlar
Vikt: 334,5 gram
Mått: 2,54 x 6,93 x 7,62 cm

Skim Card Blocker

blank

Att resa idag skiljer sig en hel del mot förr i tiden. Då var det resecheckar och kontanter för hela slanten medan du nu kanske har med dig ett par olika kreditkort för att inte ha alla äggen i samma korg. Tyvärr händer det då och då på resor att människors kreditkort blir skimmade. Ibland är det lätt att tappa uppmärksamheten och då är det försent.

Ett sätt att skydda sig mot att dina kreditkort skimmas när du är på resande fot är att skaffa dig en Skim Card Blocker. För dig som undrar så är detta en produkt som du bär med dig i plånboken eller börsen och som skyddar mot eventuella försök att läsa av magnetremsan på ditt kreditkort.

Genom att skicka ut en signal på 13.56 MHz så blockeras möjligheten till att skimning sker och du kan semestra vidare i lugn och ro. Tänk dock på att detta endast gäller så länge du faktiskt har kortet i dina händer. Ta för vana att aldrig lämna från dig kortet för att ”det ska dras” på en plats dit du inte har har tillträde – då är det garanterat något skumt!

Fakta/specifikationer:

Livslängd: 5 år
Storlek: som ett vanligt kreditkort
Vikt: 10 gram

Ryaco pengabälte

blank

Att resa har alltid lockat människan och en förutsättning för att kunna göra detta är givetvis pengar. Å andra sidan har detta också alltid lockat till sig mindre hederliga människor vilket medfört att man som turist alltid behövt ha ett visst mått av säkerhetstänk när man kommer till nya platser.

Ett billigt och enkelt sätt att inte skylta alltför mycket med pengar och kreditkort är att använda sig av ett hederligt gammalt pengabälte och med dagens teknik är dessa faktiskt mer kompetenta än tidigare. Det finns allehanda varianter ute på marknaden och en av de vassare kommer från Ryaco med RFID-blockerande material som skyddar extra.

Givetvis fungerar ett pengabälte även för pass eller mobiltelefonen och kan enkelt döljas under dina kläder. Med tre olika fack är det enkelt att hålla isär dina olika värdesaker samtidigt som de är lättåtkomliga under resans gång. Ett pengabälte är en billig investering för din trygghet när du ska ut och resa för både män och kvinnor!

Fakta/specifikationer:

Justerbar: Ja, 76-100 cm
RFID-skydd: Ja
Antal fack: 3 st
Pris: 112kr via Amazon.se

Fler tips?

Inga resa är sig lik så det är helt upp till dig att kolla upp vad du behöver inför resan. Läs gärna på så du vet vad du vill se när du kommer fram. Att börja vika upp en karta precis utanför flygplatsen och se allmänt förvirrad ut sänder ut fel signaler till omgivningen. Förbered en lapp med hotellets namn och adress som du kan lämna över till en taxichaufför så blir inte ett taskigt uttal eller sammanblandning av namn en överraskning.

Besöker du ett land med udda valuta kan det vara svårt att få rätt på alla siffrorna. Gör en minneslapp där du skriver ner lite olika belopp från landet du besöker och skriv upp bredvid vad det motsvarar i svenska kronor. Då kan du snabbt få en överblick av vad saker kostar och behöver inte ta upp mobilen i onödan eller utstråla osäkerhet vilket är perfekt för eventuella bedragare.

Våra tre bästa tips

  • Läs alltid på om resmålet så du vet vad som väntar dig och lämna aldrig dina tillhörigheter utan uppsyn
  • Kolla alltid upp nödutgångar på ditt boende så du snabbt kan sätta dig i säkerhet om något händer
  • Bär aldrig med dig alla dina pengar eller kreditkort när du ger dig ut på stan, bättre att ha en del kvar på hotellet

Senaste artiklar

blank

Test: Arlo Pro 4

Arlo Pro 4 är den senaste modellen i Arlos Pro serie har nya spännande funktioner och en upplösning som närmar

Läs Mer »