Vilket larm passar dig? Jämför offerter

Test: Glue lås – Låsassistenen

Du kan se Glue Lock som en smart låsassistent som är hemma när du inte är. Som kan låsa upp till städfirman, hantverkaren eller matleveransen. Förutom att delvis ersätta din fysiska nyckel för dig och din familj vill Glue underlätta för den nya delningsekonomin och e-handeln. Med Glue kan man nämligen dela krypterade engångsnycklar till personer man litar på.

Så här har vi testat:
Vi har under sex veckor i två separata hus testat låsassistenten. I båda fallen har det varit moderna säkerhetsdörrar där låsen har fungerat smidigt. Vi har delat nycklar inom familjerna, vuxna och barn.

Glue Lock specifikation

KompatibilitetSkandinaviska deadbolt- och eurocylinderlås
Smartphone appJa, Android och iOS
Batterier4 st AA-batterier
KommunikationBluetooth och via internet

Installation

Att installera Glue låset går smidigt och relativt snabbt tack vare bra instruktioner och relativt få moment. Det krävs lite is i magen när man monterar bort delar av sitt lås så klart men det är enbart på insidan som man byter ut låsvredet. Detta påverkar alltså inte funktionen att låsa med sin vanliga nyckel.

blank

Så länge du inte har några problem med ditt lås innan kommer du inte ha det efter du installerat Glue. Skulle du ha ett trögt lås eller något där du behöver dra till dörren konstigt för att kunna låsa kan detta ställa till problem för Glue. Så se till att ditt vanliga lås fungerar innan du skaffar en låsassistent.

blank

När du fysiskt har fått Glue lås på plats färdigställer du installationen och ställer in låsassistenten via Glue appen. En del i inställningen är att se till att den ska förstå hur mycket den behöver vrida om för att låsa och låsa upp. Utöver det behöver du installera och para Glue Hub men även det går snabbt och smidigt.

blank

I appen bjuder du lätt in dina familjemedlemmar och kan ge lägre access till vissa personer som gör att de enbart kan låsa upp när de står vid dörren. Så länge man har en Glue Hub går det annars att låsa och låsa upp över internet om man har rätt behörighet.

I vardagen

Om man gillar eller inte gillar Glue lås beror nog mycket på ens förväntningar på produkten. Återigen, det är inget nytt lås utan det ersätter en del av ert befintliga lås. Har du en väl fungerande dörr och lås idag kommer du utan problem kunna gå hemifrån utan din gamla fysiska nyckel och bara ha med dig telefonen.

Är det smidigt då? Version 2 av Glue som vi testat och med ny mjukvara gör den väldigt snabb att låsa upp när man står vid dörren (Bluetooth räckvidd). Uppskattningsvis lite snabbare än att fumla med nycklarna från fickan men inte blixtsnabbt. Här kanske man skulle önska sig att när man började närma sig dörren att den låstes upp automatiskt utan att man behövde ta upp telefonen.. Eller att man kunde via sin röstassistent i telefonen säga ”Hej Siri/Hej Google, lås upp dörren”

Men om vi stannar i nutid och det som faktiskt går att göra med Glue så trivs alla väldigt bra med att ha en låsassistent i hemmet.

Det känns tryggt att inte ha en mängd fysiska nycklar till olika familjemedlemmar så som barn eller far och morföräldrar ute på vift.

De känns bra att kunna låsa en extra gång på kvällen när man har lagt sig i sängen istället för att gå upp och känna om man låst dörren.

Här kommer dock den största minusposten när det kommer till Glue Lock. Egentligen vet du inte om dörren är låst eller inte. Det enda du vet är om den har vridit om låset. Du kan aldrig fråga Glue om dörren är låst eller olåst, bara vad senaste händelse var i appen. Har någon använt en nyckel och låsa upp så har du ingen information om detta. Så kommer det så klart vara när man bara byter ut en del av låset och inte hela.

Vi vill verkligen betona att själva lås och låsa upp funktionen har varit absolut 100% enligt vår erfarenhet. Motorn känns stark och det finns en tydlig batteriindikation i appen så risken att batterierna tar slut vid fel tillfälle känns som liten.

Innan vi går hemifrån klickar vi på knappen på Glue, den börjar lysa, vi stänger dörren och börjar gå ned för trapporna. Strax därefter hör vi hur den börjar låsa och sen kommer en pushnotis i telefon/smart watch som säger att dörren har låsts.

blank

För vem?

Vi intervjuar Glue grundaren Carl Johan Grandinson för att få höra lite mer om varför de startade Glue och vart de är på väg någonstans. Ja, Glue är ett Svenskt företag om vi inte sagt det innan.

Carl Johan beskriver friktionen som fysiska nycklar kan ställa till med när de skall hanteras tillfälligt som en inspiration. Att behöva lämna ut och få tillbaka en nyckel av en hantverkare, städare, granne som skall vattna blommorna etc. listan kan göras lång.

Likväl det som Glue börjat närma sig nu med ”i-hemmet-leveranser”. Ett av deras första samarbeten där är med Mathem som då kan leverera maten direkt in i kylen när man inte är hemma. Mathem och andra som är med i det här tilldelas en krypterad engångs nyckel som bara kan låsa upp dörren när de står vid just er dörr. De filmar sedan hela förloppet, inklusive när de lämnar och visar att dörren är låst.

De första scenariot med tillfälliga nycklar kan nog de flesta känna igen sig i och förstå och uppskatta den smarta låsassistentens förträfflighet. Det andra scenariot att låta helt främmande personer in i hemmet kräver nog mer tid och invänjning innan många börjar använda det.

Så om du känner igen dig att du vill begränsa hur många nycklar du delar ut till barn och svärföräldrar, grannar och vänner mm kan Glue lås vara lösningen. Drömmer du också om att få paket eller mat levererad direkt innanför dörren medan du är borta så checkar du av ytterligare en box och får anses vara redo för en smart låsassistent.

Glue Smart Lock
  • Helhet
4

Sammanfattning Glue lås

Smidig installation och lågt pris för dig som söker möjligheten att leva utan nycklar och enkelt vill kunna dela engångsnycklar till betrodda personer. Det finns förbättringspotential framåt med koppling till Google och Apples ekosystem likväl som att dörren öppnar sig när du närmar dig utan att du behöver ta upp telefonen.

Ur ett säkerhetsperspektiv är Glue lika säkert som ditt befintliga lås i grunden. Är du sen en person som brukar dela ut nycklar eller lägga det under mattan etc får du en klar höjning av säkerheten med färre nycklar på vift. Med det sagt kan vi verkligen rekommendera Glue lås.

Senaste artiklar

blank

Test: Arlo Pro 4

Arlo Pro 4 är den senaste modellen i Arlos Pro serie har nya spännande funktioner och en upplösning som närmar

Läs Mer »