Brandvarnare kopplad till larmcentral
Pressa priset på brandvarnare med koppling till larmcentral. Med Larmkollen går det snabbt och enkelt att hitta rätt leverantör – helt kostnadsfritt.
- Offertförfrågan med bra rabatter från seriösa larmföretag
- Installera själv eller professionell installation
- Larmkollen har jämfört och testat sedan 2012


Varför Larmkollen?
Bara de bästa leverantörerna – Larmkollen har jämfört och testat brandvarnare med koppling till larmcentral i Sverige sedan 2012. Vi ställer hårda krav för att få vara med på Larmkollen.
Alla larmsystemt som visas på Larmkollen är de vi bedömer som bäst. Våra bedömningar bygger på egna tester, klagomål till konsumentorganisationer, omdömen från kunder samt andra experttester.
Lång erfarenhet och många experter – Redaktionen på Larmkollen lägger årligen många hundra timmar på research och på att testa en stor mängd larmsystem. Vi gör även intervjuer med de som kan trygghet i bostad bäst: poliser, försäkringsbolag, inbrottstjuvar och brottsoffer.
Hitta rätt brandvarnare
Dina behov
Fyll i formuläret med dina önskemål samt kontaktuppgifter.
Vi matchar
Vi matchar rätt larmföretag som får offerera och tävla om dig som kund
Du väljer
Du får ta emot 2-3 offerter. Är du inte nöjd så förbinder du dig ej till köp.
Vad säger våra kunder om oss?
Larmkollen i media
Vi blir ofta intervjuade i media om larmmarknaden och hur man som kund kan tänka om larmsystem.


Offertförfrågan - Frågor och svar
Det är viktigt för oss att du som kund både kan hitta bra och objektiv information om de bästa hemlarmen i Sverige samt få tillgång till de bästa priserna. Vi har förhandlat fram unika rabatter med de flesta hemlarmsföretag, rabatterna kan vara både på installation/startkostnad men även på tillbehör och extratjänster.
Om du vill läsa på om varje larmföretag innan du begär in offerter så har du vår detaljerade jämförelse av larmsystem som en bra grund. Därifrån kan du läsa tester av varje larmsystem och få information om företaget som säljer larmet. Vill du hellre ha en enkel brandvarnare utan koppling till larmcentral kan du scrolla ned på sidan så går vi igenom de bästa alternativen. Du kan då även läsa mer om placeringar mm.
Ingen betalar för att synas på Larmkollen. Alla larmföretag som listas på Larmkollen kan vi rekommendera. De företag som är med har vi efter noggranna egna tester, omdömen från kunder, klagomål till ARN samt andra experttester valt att rekommendera.
Inom kort kommer du då få 2-3 offerter baserat på dina behov. Larmkollen kommer endast skicka e-post till er en gång efter detta nämligen 60 dagar efter ni gjort offertförfrågan för att be om en recension på eventuellt köp.


Brandvarnare borde vara lika självklar som eluttagen i våra bostäder. Om inte viktigare, eftersom brandvarnare räddar liv. Här är guiden som ger dig all kunskap du behöver för att kunna välja rätt.
Vad är en brandvarnare?
Alla brandvarnare fungerar på ungefär samma sätt, men använder lite olika tekniker. Den vanligaste typen av brandvarnare är den så kallade optiska brandvarnaren. Den använder en fotocell, alltså en komponent som reagerar på förändringar i ljusets brytning, för att upptäcka rök.
Tidigare användes ofta en teknik som kräver ett radioaktivt ämne i brandvarnaren. Dessa så kallade joniska eller joniserande brandvarnare bedöms kunna upptäcka vissa typer av brandincidenter i ett tidigare skede än den optiska.
Något förenklat kan man säga att en optisk brandvarnare måste kunna “se” röken innan den varnar, medan den joniska upptäcker rök som är i det närmaste osynlig.
– De reagerar på lite olika typer av brand. Den joniska reagerar på bränder med mycket partiklar, alltså sot. Det uppstår när exempelvis plastmaterial och fibrösa ämnen brinner, förklarar Anders Lundberg som är brandingenjör på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB).
– Optiska brandvarnare reagerar snabbare när det är mycket rök. Men skillnaden i hur snabbt de larmar är liten, eftersom både sot och rök förekommer i de flesta bränder.
De brandvarnare som säljs till privatpersoner idag är nästan uteslutande av optisk typ. I företagsanläggningar används ofta modeller där båda teknikerna används, inte sällan i kombination med sensorer för exempelvis kolmonoxidhalt (finns i brandrök) och temperatur, för ökat skydd.
Men alla experter och rådgivare är eniga: vilken typ av brandvarnare du använder i bostaden är inte det som avgör hur gott skydd de ger, utan främst hur de är placerade och att deras funktion regelbundet kontrolleras.
– Statistik bekräftar att de flesta dödsfall orsakade av brand inträffade i bostäder som saknade brandvarnare, säger Anders Lundberg.


Batteridriven eller nätansluten brandvarnare?
De flesta brandvarnare som säljs för hemmabruk är batteridrivna. Normalt räcker ett batteri cirka ett år, och är enkelt att byta. I framför allt större installationer, som i en stor företagslokal, förekommer även brandvarnare som ansluts till elnätet.
– En brandvarnare som är ansluten till elnätet är mer driftsäker, eftersom den inte är beroende av att batteriet är ok. Men jag tror ärligt talat inte att vi har kunnat se någon skillnad i brandens omfattning beroende på om det har funnits en nätansluten eller batteridriven brandvarnare – det är huruvida brandvarnare överhuvudtaget finns eller inte som gör den stora skillnaden, säger Anders Lundberg.
Utöver själva sensorn som gör att brandvarnaren upptäcker en begynnande eller pågående brand behöver apparaten givetvis också kunna meddela omgivningen om detta – varna, helt enkelt. Detta sker alltid på enklast möjliga sätt: med en sirén. De allra enklaste brandvarnarna, de du kan köpa i tvåpack för en hundring, gör bara det. Och det är alldeles tillräckligt för en liten bostad där ett brandlarm som aktiveras utan problem hörs i alla rum, oavsett exempelvis stängda dörrar.
Seriekopplade brandvarnare ökar tryggheten
Men med större yta, fler rum och kanske fler våningar minskar chansen att en tjutande brandvarnare verkligen lyckas varna; om larmet går i källarvåningen är det inte säkert att den som ligger i sovrummet en våning upp hör detta. Därför finns även brandvarnare som kan seriekopplas, så att alla brandvarnare börjar ljuda om en av dem aktiveras. Seriekopplingen sker i allmänhet trådlöst, varför installationen – eller snarare monteringen – av sådana brandvarnare inte är svårare eller mer komplicerad än för enkla modeller.
Anders Lundberg på MSB bekräftar att seriekopplade brandvarnare ger ett ökat skydd och en ökad trygghet.
– Ju tidigare man blir uppmärksammad på brand desto bättre. I synnerhet om huset har flera våningar, så är seriekopplade brandvarnare därför att rekommendera.
Uppkopplade brandvarnare varnar fler
Både enkla brandvarnare och sådana som seriekopplas har dock en lika uppenbar som riskabel brist: de varnar bara den eller de som befinner sig i bostaden. En brand som startar utan att någon är på plats kan mycket snabbt utvecklas och inte bara åstadkomma stor förstörelse av själva den bostad som larmet är installerat i, utan även spridas till eventuella intilliggande bostäder eller byggnader.
Därför är brandvarnare som kan varna också genom att skicka signaler eller meddelanden till någon utanför huset eller bostaden en god idé, ungefär som ett inbrottslarm. Här finns både varianter som varnar bostadsinnehavaren och exempelvis grannar genom en app i telefonen eller via sms, och sådana som är uppkopplade till larmcentral, då ofta som en del av ett inbrottslarm.
Vilket man väljer kan sägas vara en fråga om tycke och smak – och ekonomi förstås. Men Anders Lundberg konstaterar att ett brandlarm som är kopplat till en larmcentral har den uppenbara fördelen att någon alltid kan agera omedelbart då ett brandlarm utlöses.
– System som skickar en avisering till din mobil är förstås också en bra lösning. Som sagt, ju tidigare du blir uppmärksammad på en eventuell brand desto bättre, konstaterar Anders Lundberg.
De bästa brandvarnarna just nu just nu
Urvalet av brandvarnare har gjorts utifrån egna tester, omdömen från privatpersoner och tidningar som publicerats på nätet, och för att täcka olika behov.
Google Nest Protect – premiumvalet


När vi testade Google Nest Protect på Larmkollen tidigare i år fick den högsta betyg och följaktligen mycket positiva omdömen. Brandlarmet kopplas till en app i telefonen och är inte bara enkelt att hantera och använda, det innehåller också flera typer av sensorer vilket ger en hög grad av säkerhet.
Utöver den optiska sensorn – som har förmågan att skilja på olika typer av rök – innehåller Google Nest Protect även en kolmonoxidsensor, vilket ytterligare ökar “träffsäkerheten”. Enheten reagerar även på snabba temperaturväxlingar.
En funktion som inte ska underskattas är självtestningen. Enligt tillverkaren kontrollerar enheten sin egen funktion upp till 400 gånger per dygn och meddelar dig i appen om något är fel.
Om du är ute efter ett brandlarm av högsta klass, och inte vill betala för anslutning till larmcentral, är Google Nest Protect sannolikt marknadens bästa lösning.
Fakta/specifikationer:
- Vikt, 379 gram
- Optisk sensor, Ja – ”Split-Spectrum”
- Kolmonoxid, Ja
- Värme, Ja
- Luftfuktighet, Ja
- Sirén, 85 dB
- Seriekoppling?, Ja
- Kommunikation, Wi-Fi 802.11 @ 2.4 GHz samt blåtand/bluetooth
- Batterier, 6 st AA (räcker upp till 10 år)
- Systemkrav, Wi-fi uppkoppling och smartphone
- Språk, Engelska – Spanska – Franska
PLUS
- Snygg
- Lätt att installera
- Sensorer för rök, kolmonoxid och temperatur
- Enkel att integrera i smart hem-lösning
- Inbyggd nattlampa, rörelseaktiverad
MINUS
- Högt pris
Housegard Luma – prisvärd och uppkopplad


Att Housegard kan göra brandvarnare är inte nytt men den här nya relativt nya uppkopplade brandvarnare är något av ett fynd. För att bli en smart brandvarnare krävs en smart-hub från Housegard som kostar ca 500kr. Hubben är liten och fungerar över Wifi vilket gör installationen och placeringen av hubben enkel.
För ca 600 kr får man sedan två små optiska brandvarnare som du har koll på via din app. Batteriet går ej att byta ut men ”räcker i 10 år”.
Det går att seriekoppla Luma så vid larm låter det i alla enheter samt att man får en notis i sin telefon. Appen kräver även access för ”kritiska notiser” vilket gör att även om man är i tyst läge så bryter notisen igenom.
Fakta/specifikationer:
- Vikt, 291 gram
- Optisk sensor, Ja
- Kolmonoxid, Nej
- Värme, Nej
- Luftfuktighet, Nej
- Sirén, 85 dB
- Seriekoppling?, Ja
- Kommunikation, 868 MHz till basenheten (Wi-Fi 802.11 @ 2.4 GHz samt blåtand/bluetooth)
- Batterier, räcker i 10 år går ej att byta ut
PLUS
- Snygg
- Lätt att installera
- Liten
- Fungerar med Google Home, Amazon, IFTTT
MINUS
- Endast rökdetektion
- Fungerar ej med Apple Homekit
Fibaro Smoke Sensor – enkel smart-lösning


Brandvarnaren från Fibaro ska inte jämföras med Google Nest Protect. Visserligen är både appstyrda och använder telefonen för larm och aviseringar (utöver den inbyggda sirenen), men som prislappen antyder är det en enklare produkt. Fibaro Smoke Detector har en optisk sensor för rök och en termometer, men saknar kolmonoxidsensor.
Dess främsta fördelar är att den larmar och skicka aviseringar till din mobil.
Fibaro Smoke Detector går också att “bygga in” i en smart hem-lösning. Om du inte använder Fibaros egen lösning fungerar enheten även med Apple Homekit eller Google Home.
Det går däremot inte att seriekoppla flera enheter så att samtliga detektorer larmar om en av dem löser ut.
Fakta/specifikationer:
- Vikt, 42 g
- Mått, 65 x 28 mm
- Optisk sensor, Ja
- Kolmonoxid, Nej
- Värme, Ja
- Luftfuktighet, Nej
- Sirén, Ja (ingen uppgift om ljudstyrka)
- Seriekoppling? Nej
- Kommunikation, Z-wave och Z-wave+ (Wi-Fi)
- Batterier,CR123A (ska räcka upp till två år)
- Systemkrav, wi-fi uppkoppling och smartphone
PLUS
- Snygg och litet format
- Lätt att installera
- Går att integrera i smart hem-lösning
MINUS
- Ej möjlig att seriekoppla
Housegard Firephant – designervalet


Om du väljer Housegard Firephant gör du det förmodligen för utseendet. Den är sobert utformad och ger ett gediget intryck. Men den bjuder inte på några finesser. Den enda funktionen som kanske kan lyftas fram som något extra är möjligheten att enkelt kunna pausa brandvarnaren – exempelvis när du står vid spisen med osande pannor. Det faktum att batteriet räcker så länge som fem år är för all del också ett plus.
Sammanfattningsvis är Housegard Firephant en optisk brandvarnare med ett snyggt yttre.
Fakta/specifikationer:
- Vikt, ingen uppgift
- Mått, 110 x 36 mm
- Optisk sensor, Ja
- Kolmonoxid, Nej
- Värme, Ja
- Luftfuktighet, Nej
- Sirén, Ja (ingen uppgift om ljudstyrka)
- Seriekoppling? Nej
- Kommunikation, nej
- Batterier,CR123A (ska räcka upp till fem år)
- Systemkrav, wi-fi uppkoppling och smartphone
PLUS
- Snygg
- Enkel att installera
- Lång batterilivslängd
MINUS
- Inget för det här priset
Housegard Origo – för enkel seriekoppling


Den marknadsförs med begrepp som “smart”, men får nog betraktas som tämligen ordinär i sammanhanget. Däremot kan upp till 30 Housegard Origo seriekopplas, så att alla börjar tjuta så fort en av dem detekterar rök. Det är förmodligen däri marknadsavdelningen hos tillverkaren menar att det smarta ligger. Och visst är det en smart funktion. Det är ju inte säkert att den som ligger i sovrummet på övervåningen hör när larmet i köket går en trappa ned.
Utöver en optisk sensor som upptäcker rök reagerar brandvarnaren även på en hastig temperaturökning.
Batteriet är av vanliga AA-typ och räcker upp till 18 månader. Liksom de flesta brandvarnare går denna att pausa. Sammanfattningsvis är Housegard Origo ett smart val, även om själva brandvarnaren knappast är särskilt smart.
Fakta/specifikationer:
- Vikt, ingen uppgift
- Mått, 130 x 25 mm
- Optisk sensor, Ja
- Kolmonoxid, Nej
- Värme, Ja
- Luftfuktighet, Nej
- Sirén, Ja (ingen uppgift om ljudstyrka)
- Seriekoppling? Ja – upp till 30 enheter
- Kommunikation, Radio på 434 MHz (mellan enheter)
- Batterier, 2 x AA (ska räcka upp till 18 mån)
- Systemkrav, inga
PLUS
- Lätt att installera
- Seriekoppling möjlig
MINUS
- Inget för det här priset
Nexa GNS-2236 – nätansluten trygghet


Nexas brandvarnare GNS-2236 är egentligen inte främst avsedd för privatbostäder. Men om du är ute efter en brandvarnare som ansluts till 230-voltsnätet och ger ett skydd i företagsklass är detta ett rimligt val.
Brandvarnaren kan kommunicera med upp till 19 sammankopplade enheter, så att alla brandvarnare (totalt max 20) larmar när en av dem har utlöst. Detta borde närmast vara ett krav åtminstone i större bostäder och flervåningshus.
Installationen är förstås omständlig, då brandvarnarna behöver installeras av elektriker, och på en egen säkringsgrupp i elcentralen. Men vi inkluderar ändå modellen, då den erbjuder en lösning som helt eliminerar risken som ett tomt batteri i brandvarnaren innebär.
Fakta/specifikationer:
- Vikt, ingen uppgift
- Mått, 120×54 mm
- Optisk sensor, Ja
- Kolmonoxid, Nej
- Värme, Ja
- Luftfuktighet, Nej
- Sirén, Ja, 85 dB vid 3 meter
- Seriekoppling? Ja – upp till 20 enheter
- Kommunikation, Radio för seriekoppling
- Batterier, 1 x 9V för backup
- Systemkrav, inga
PLUS
- Kräver inget batteribyte
- Seriekoppling möjlig
MINUS
- Kräver elektriker för installation
- Något stor
Nexa KD-134A – enklaste brandvarnaren


Enklare blir det inte. Nexa KD-134A är en klassisk, billig men fullt funktionsduglig brandvarnare. Som de flesta konsumentmodeller har den en optisk sensor som reagerar på rök, och då aktiverar den inbyggda sirenen.
Givetvis finns här en testknapp – det är alldeles centralt att testa brandvarnaren regelbundet. Men inget mer. Batteriet är av 9V-typ och ska räcka ungefär ett år. Det är brandvarnaren du monterar och sedan glömmer (utom när det är dags att testa den och byta batteri förstås).
Fakta/specifikationer:
- Vikt, ingen uppgift
- Mått, 101×34 mm
- Optisk sensor, Ja
- Kolmonoxid, Nej
- Värme, Nej
- Luftfuktighet, Nej
- Sirén, Ja, 85 dB vid 3 meter
- Seriekoppling? Nej
- Kommunikation, Nej
- Batterier, 1 x 9V (ska räcka upp till 1 år)
- Systemkrav, inga
PLUS
- Litet format
- Lågt pris
- Lätt att installera
MINUS
- Inget för det här priset
Brandvarnare saknas vid 6 av 10 bränder med dödlig utgång
Vid en majoritet, cirka 58 procent, av bränder där människor har omkommit fanns inte en fungerande brandvarnare. Andelen bränder där det funnits en brandvarnare är cirka 29 procent, vid resterande bränder saknas uppgift om brandvarnare.
Av dem som omkom vid bränder var två tredjedelar ensamstående, vilket är väsentligt mer än i befolkningen som helhet. Av dem som omkommit vid bränder hade mer än 40 procent druckit alkohol före olyckan. I åldersgruppen 20–64 år hade över 70 procent av männen och nästan 60 procent av kvinnorna använt alkohol före olyckan. Statistiken är hämtad från MSB ida.msb.se 2021
Frågor och svar om brandvarnare
Hur många brandvarnare ska man ha?
Var ska man placera en brandvarnare?
Hur länge håller en brandvarnare?
Hur testar jag brandvarnaren?
Våra tre bästa tips
- Överväg en uppkopplad brandvarnare. Den högre kostnaden motiveras av ökad trygghet när du din bostad står tom.
- Gör batteribytet i samband med julpyntningen – så minskar risken att du glömmer det.
- Komplettera med brandsläckare – 6 kg pulver är det bästa valet för hemmabruk
Källor och referenser
- Intervju med Anders Lundberg, brandingenjör på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB), 2021-02-14
- Brandskyddsföreningen Sverige
- Boverket