TP-Link Smart Plug – lura tjuven med smarta lampor

TP-Link Smart Plug HS-100 är ett eluttag som går att styra via mobilen i ditt trådlösa nätverk och över internet. Det är en mycket enkel produkt, men den har förtjänster som gör att den är värd sitt pris. Utöver möjligheten att använda mobilen som en fjärrkontroll för av- och påslag kan du skapa scheman.

TP-Link Smart Plug HS 100 Specifikationer

Trådlöst nätverk 2.4 GHz
Fungerar med operativsystem Android 4.1 eller nyare – iOS 8 eller nyare
Maximal strömstyrka 15A
Maximal effekt 1800 W

Uppdaterade priser via Prisjakt

Installation

Att installera TP-Link Smart plug är en enkel match. Du ansluter enheten, laddar ned TP-Link Kasa-appen till din mobil, registrerar din mejl och skapar ett lösenord, och ansluter mobilen till Smart plugs eget trådlösa nätverk. Det sistnämnda steget gör att mobilen, eller rättare ditt konto hos TP-Link som du just skapade, kopplas ihop med Smart plug.

När du kommit så långt har du tillgång till alla funktioner, vilka för all del inte är särskilt många. Men tillräckliga.

Så fungerar TP-Link Smart Plug

Poängen med TP-Link Smart plug är förstås att kunna styra främst lampor i bostaden utan att du själv är där. Om du gör det på rätt sätt kan du få hemmet att se bebott ut, trots att du och familjen ligger i värmen vid något turkosblått hav på sydligare breddgrader. Det är en av flera åtgärder som minskar risken för inbrott när du är bortrest.

Du styr TP-Link Smart Plug med appen Kasa. Där kan du bland annat välja namn och bild för varje enhet, och givetvis också ange tider för till- och frånslag. Längst till höger syns vyn för hantering av Away-läget, där uttaget slås och av och på hyggligt slumpmässigt under en angiven period.

Med hjälp av funktionen Away anger du mellan vilka tider och under vilka av veckans dagar som eluttaget ska slå av och på strömmen – och därmed den anslutna utrustningen. Här visar sig en av svagheterna hos TP-Link Smart Plug. Under den angivna tiden slås strömmen av och till kontinuerligt med varierande, men förhållandevis täta intervall på tio minuter eller kortare. Ett så tätt intervall motsvarar knappast normal användning för de flesta lampor i en bostad och det går inte att variera intervallens längder.

Vi hade gärna sett en möjlighet att få uttaget att slå av och till runt specifika klockslag enligt ett uppgjort schema, men med en viss, slumpmässigt vald variation. Det hade gjort ett bättre jobb med att skapa illusionen av att det är en människa som hanterar lampan.

Uttaget går också att använda som en vanlig timer som slår av och på strömmen vid fasta tider. Men du kan inte variera spänningen i det, för att dimra en ansluten lampa.

En hub gör Smart Plug smartare

TP-Link hanteras via appen Kasa, som kan fungera som en hub för fler tillbehör från tillverkaren. Om du använder flera Smart Plug kan du skapa ”scener”, alltså grupperingar av tillbehör som styrs gemensamt. Däremot går det inte att göra scheman för scener – för det krävs en TP-Link Smart Home Router. En sådan krävs också om du vill styra flera komponenter från TP-Link, som smarta lampor och belysningsströmbrytare. Dessvärre saknas möjlighet att hantera TP-Link Smart Plug i Apple Home.

För vem?

TP-Link Smart Plug är utan tvekan smartare än en traditionell, mekanisk timer. Möjligheten att kunna schemalägga någorlunda slumpmässiga till- och frånslag gör det svårare för tjuvar att bedöma om belysningen är ställd på automatik eller om det faktiskt är någon hemma som tänder och släcker. Det torde därmed minska risken för inbrott.

Uppdaterade priser via Prisjakt