Philips Hue – Uppkopplad belysning för ytterligare säkerhet

Philips Hue är ett ekosystem av smarta och uppkopplade belysningsprodukter. De bygger till största delen på LED-lampor med E27-sockel som går att styra via en app eller olika fjärrkontroller. Philips Hue använder smartahem-standarden ZigBee och Hue kan prata med andra produkter via den egna appen men också via Apples nya HomeKit, IFTTT (If this then that) eller Samsungs SmartThings.

För att komma igång med Philips Hue behövs en ”brygga” som alla lampor kommunicerar genom. Bryggan kopplas till en vanlig router med en nätverkskabel.

Priser

Det finns lite olika startpaket att välja på där du får 2-3 lampor och en brygga till ett något rabatterat pris jämfört med om du köper varje komponent för sig.

Det enklaste och mest prisvärda alternativet är ett paket med en brygga och två varmvita LED-lampor (2700 Kelvin).

Det finns även alternativ där du kan justera färgtemperaturen mellan 2700-6500 Kelvin samt ett färgglatt alternativ som låter dig välja vilken färg som helst. För de allra flesta bör de vita och vit-gula (med justerbar färgtemperatur) alternativen räcka.

Uppdaterade priser via Prisjakt

Uppdaterade priser via Prisjakt

Uppdaterade priser via Prisjakt

 

Appen

För närvarande relativt låga betyg på appen för både Android och iOS. Mycket beror på att folk är missnöjda över funktioner som försvann när Philips bytte app för ett tag sedan. För dig som aldrig använt Hue tidigare spelar det mindre roll och den nya appen är enligt oss enklare och tydligare att använda.

 

Specifikationer för Philips Hue Starterkit

Sockel E27
Livslängd 15 000 timmar
Ljusflöde max 806lm (vid 4 000 K)
Max # lampor 50 lampor per brygga
Kommunikation Zigbee (mellan lamporna och bryggan)
Kommunikation Bryggan behöver Ethernet
Kompabilitet iOS 8+ samt Android 2.3+
HomeKit Apple TV3 och uppåt krävs.

Varför gillar vi Philips Hue? – Larmkollens testbetyg

Det finns många saker att gilla med Philips Hue och ju fler produkter man använder desto mer ökar fördelarna med Hue.

  • Energisnålt. Först och främst är det energisnåla LED-lampor som ger ett mycket bra ljus oavsett om det är för att läsa eller skapa en mysig känsla. Lampornas ljusstyrka kan enkelt regleras via appen eller via HomeKit. Har du inte appen tillgänglig fungerar vanliga strömbrytare för att släcka och tända Hue-lampor.
  • Automatisk ljusstyrning. Lamporna kan tändas och släckas när du vill, t.ex. genom ett alarm som aktiveras när du vill kliva upp på morgonen. Eller så kan de känna av när du kommer hem och då automatiskt tända de lampor du bestämt med rätt styrka etcetera.
  • Avskräckande. Är du borta kan du sätta lamporna på ett schema för att skapa illusionen av att du är hemma så att du avskräcker eventuella inbrottstjuvar.
  • Apparna. En bra app från Philips och mängder med tredjeparts-appar som kan ge dina lampor mer funktioner är ytterligare skäl att gilla Hue. De ger exempelvis möjligheter att synka belysningen med vädret eller matcha belysningen med musiken du spelar. Eller aktivera eller justera belysningen baserat på olika händelser med hjälp av IFTTT så som när Nest Protect upptäcker rök eller när Netgear Arlo detekterar rörelse.

Hue är helt enkelt en bättre lösning, för de allra flesta situationer, än smartplugs som oftast bara kan användas för att slå av och på lampan, justera ljusstyrkan och visa elförbrukning.

Betyg: 

Uppdaterade priser via Prisjakt

Uppdaterade priser via Prisjakt