Fibaro Flood Sensor FGFS-101

Uppdaterade priser via Prisjakt

Vad är Fibaro Flood Sensor FGFS-101?

Fibaro Flood Sensor varnar för läckande diskmaskiner, tvättmaskiner, vattenledningar och annat som kan orsaka vattenskador. Enheten är diskret och enkel att installera och använda. Den finns i två versioner, en för Apple Homekit och en för Fibaros eget system Home Center. Den senare fungerar även med andra system för smarta hem som utnyttjar samma grundteknik, Z-Wave.

Specifikation

Storlek 71 mm (diameter) 28 mm (höjd)
Strömförsörjning batteri (ext strömkälla möjlig)
Plattform Apple Homekit och Z-wave (två olika vers)
Övrigt termometer – ext sensorer går att ansluta

Så använder du Fibaro Flood Sensor FGFS-101

Fibaro Flood Sensor har en mycket enkel uppgift, nämligen att varna om vatten samlas på ytan där enheten står. Det gör att även användningen är mycket enkel. Placera den runda, lätt välvda enheten på golvet exempelvis framför diskmaskinen eller tvättmaskinen. Vänta på nästa vattenläckage och skatta dig då lycklig att enhetens larm tjuter och din telefon omedelbart talar om att Fibaro Flood Sensor skickar en varning till din mobil – oavsett var du befinner dig.

Tre små metallben på undersidan av Fibaro Flood Sensor utgör enhetens själva sensorspröt. Benen är teleskopiska och anpassar sig i längd så att de får kontakt med underlaget även om det skulle vara något ojämnt.

Flyter vid översvämning

Just benen, själva fuktsensorerna, är en av styrkorna hos Fibaro Flood Sensor. Eftersom de har direktkontakt med golvet hinner enheten varna så fort detta blir lite fuktigt – larmet går så fort två av benen har kontakt med samma vatten- eller fuktansamling. Hos läckagevarnare från andra tillverkare når inte motsvarande spröt eller sensorer ända ned till golvet, vilket gör att de inte varnar lika tidigt i förloppet.

Om vattenläckaget skulle vara särskilt våldsamt och skapa en översvämning flyter enheten – och fortsätter givetvis att varna.

Mäter temperatur

Utöver att upptäcka vatten kan Fibaro Flood Sensor också mäta temperatur och meddela denna till din telefon. Om du har Apple-versionen innebär det exempelvis att du kan fråga Siri hur varmt det är i köket … och få svar. Visserligen får du ju temperaturen där enheten är placerad – troligen på golvet – men det är en kul detalj.

Varnar om du stöter till den

En detalj som i förstone kan synas överflödig är funktionen som larmar med den inbyggda sirenen om du flyttar på enheten. Ljudstyrkan är förhållandevis blygsam och knappast tillräcklig för att avskräcka en eventuell tjuv. Men rimligen är det inte heller avsikten. Larmet är snarare tänkt att göra dig uppmärksam på om enheten flyttas av misstag.

Flexibel med externa fuktsensorer

Om du av någon anledning skulle föredra att montera Fibaro Flood Sensor på väggen kan du ansluta externa sensorer, som då kompletterar eller ersätter de inbyggda små sensorbenen som enheten normalt står på. Det går också att ansluta den till en extern strömkälla för att slippa batteriberoendet. Detta är dock något av överkurs, men att möjligheten finns är givetvis ett stort plus.

Stänger av eluttag

Fibaro Flood Sensor kan inte bara varna för vattenläckage. Tillsammans med andra smarta hem-komponenter kan den växa med sin uppgift och exempelvis se till att eluttag, eller till och med en elektriskt styrd vattenventil, stängs av. Det enda som krävs är att du har smart hem-komponenter som också kommunicerar genom samma plattform som Fibaro Flood Sensor, exempelvis Apple Homekit. I appen kan du då skapa regler som anger hur dessa ska styras när vattenläckage upptäcks.

Batteriet räcker i två år

Det inbyggda batteriet av typen CR123A är utbytbart och räcker i två år. Enheten talar om dels i appen, dels med en indikator på utsidan när det är dags för ett nytt batteri.

Installera Fibaro Flood Sensor FGFS-101

Fibaro Flood Sensor är en enkel produkt såväl att använda som att installera. Z-Wave-versionen kräver en hub, en slags centralenhet, som låter Fibaro Flood Sensor kommunicera med din mobil och övriga smarta hem-enheter.

Efter installationen, som sker med hjälp av Fibaros egen app och tar i storleksordningen fem minuter, hanteras enheten antingen i Fibaro-appen eller i Apples Home-app. Observera att det rör sig om två olika versioner av Fibaro Flood Sensor.

Vad säger användare om Fibaro Flood Sensor FGFS-101?

”Jag har provat flera läckagevarnare och Fibaro Flood Sensor är den jag har bestämt mig för att behålla.”

”Den är mycket enkel att installera!”

”Enastående funktioner, bra räckvidd, enkel att installera och användare, fungerar utmärkt med [Samsung] SmartThings.”

Priser

Uppdaterade priser via Prisjakt