En vanlig frågeställning från den som just bestämt sig för att skaffa hemlarm är om det är bättre att köpa sitt hemlarm själv eller hyra av en tjänsteleverantör som också kopplar upp larmet mot en larmcentral. Hur viktigt är det att äga sitt eget larm? Och klarar man sig lika bra utan abonnemang? Det finns som vanligt för- och nackdelar med alla alternativ.
Friköpt, operatörslåst, hyra, larmcentral eller självövervakat?
Den första frågan man bör ställa sig är om man själv vill ansvara för övervakningen i sitt hem (självövervakat) eller ha en bemannad larmcentral. En bemannad larmcentral är tillgänglig 24/365 oavsett om du sover, är på semester, inte har mottagning på din telefon etc. och kan sätta in rätt åtgärd (brandkår, väktare och polis).
En bemannad larmcentral kommer alltid med en kostnad och upphandlar du tjänsten själv, utan att köpa produkter via t.ex. Verisure eller Securitas, så kan de kosta från ca 1500 kr / år.
Få friköpta larm går att koppla in själv till larmcentral
De är endast ett fåtal produkter som säljs i Sverige idag som kan kopplas in till de larmcentraler som finns för att ta reda på exakt vilka som fungerar ta kontakt med din närmaste larmcentral. Dessa produkter kostar från ca 5000 kr och uppåt i sitt enklaste grundutförande.
De allra flesta väljer bemannad larmcentral
De allra flesta i Sverige (ca 80 %) väljer att köpa/hyra en produkt som är kopplad direkt vid köpet till en bemannad larmcentral.
Antingen kan man välja ett företag där professionell installation ingår (t.ex. Verisure, Sector Alarm eller Svenska Alarm) eller så finns det alternativ där man själv står för installationen (t.ex. Securitas, Alert Alarm eller Gardio).
Här blir prisbilden mer komplex men man får räkna med mellan 2500-5000 kr per år från andra året. Första året blir de flesta lite dyrare med en startkostnad, dock inte alla.
Räkna på kostnaden på 5-10 år när du jämför
Sen finns det också en uppsjö både billiga och lite dyrare självövervakade larm som man aldrig kan koppla mot en larmcentral. Dessa larmar via telefon/sms/e-post eller push notiser till smartphones. Här kan man köpa ett billigt larm från ca 2000 kr och installera det själv. Här kan ni läsa mer om vilka självövervakade larm utan månadsavgift Larmkollen rekommenderar.
Larmcentral och larmskyltar
En av fördelarna är en liten skillnad som kan ha stor effekt – larmdekaler som visar att bostaden är uppkopplad mot t.ex. Verisure kan en mer betydligt mer avskräckande effekt på potentiella tjuvar. Hotet om utryckning är en faktor, men ännu viktigare är att mer rutinerade inbrottstjuvar känner till att larmet är svårare än genomsnittet att kringgå.
Störningar i uppkopplade larm
En annan sak att tänka på i sammanhanget är att larm som bara använder trådlös uppkoppling eventuellt kan störas ut och kringgås. På så sätt kan den mer sofistikerade inbrottstjuven ta sig in i ett hus utan att larmet går. Det här gäller framförallt billigare ”gör-det-själv”-larm som använder 433 MHz-bandet som är samma frekvens som används till billås och liknande, 868 MHz är säkrare.
Här finns en mycket bra genomgång om störningar av larm och varför det är en överdriven oro kring 433 MHz https://www.cnet.com/how-to/can-burglars-jam-your-wireless-security-system/ (OBS, Engelska)
Totalkostnad och larmets omfattning
När allt kommer omkring är det alltid bäst att välja det hemlarm som ger mest valuta för pengarna, och mest valuta för pengarna ger det larm som förhindrar inbrott under hela sin livscykel. I den bemärkelsen har larmen som är uppkopplade mot en larmcentral ett visst försprång tack vare den större avskräckande effekten.
Tjuvar undviker statistiskt sett bostäder med hemlarm och det gäller i synnerhet larm med utryckning. Inget larm har visserligen som huvudsyfte att fånga tjuvarna utan att se till att de aldrig bryter sig in. Oavsett om larmet är friköpt, uppkopplat eller både och är det därför viktigt att visa att det finns larm redan vid grinden (något som för övrigt är ett krav om det ingår kameraövervakning).