Med en störsändare kan inbrottstjuvar sätta ditt hemlarm ur spel. Men det finns sätt att skydda sig.
Ingen vet hur vanligt det är. Men det råder ingen tvekan om att det förekommer. Att inbrottstjuvar tillfälligt saboterar hemlarm så att larmsignalen aldrig når larmcentralen. Det sker med så kallade störningssändare eller störsändare – apparater som stör ut larmutrustningens egen mobilsignal så att den inte kan ”ringa upp” larmcentralen vid larm.
Störsändare lämnar inga spår
Torbjörn Ferndahl, vd på branschorganisationen Säkerhetsbranschen, har ingen uppfattning om hur vanligt det är. En störsändare lämnar ju inga spår efter sig. Däremot vet han att polisen vid några tillfällen har hittat kvarglömda störningssändare i samband med inbrott.
– I en del fall har larmsignalen inte nått larmcentralen trots att hemlarmet fungerar. Även vid sådana fall är det rimligt att anta att en störsändare har använts.
Han påpekar att det här är ett problem främst med lite äldre anläggningar, sådana som bara utnyttjar mobilnätet för överföring av larm till larmcentralen.
– När man installerar larm idag ser man ofta till att utnyttja både mobilnät och den bredbandsanslutning som finns i bostaden eller hos företaget. På så sätt får man två kommunikationsvägar och en säkrare funktion.
Olagligt att inneha och sälja störsändare
Störningssändare är olagliga att inneha enligt Förordning om elektronisk kommunikation, Försvarsmakt och polis undantagna. Trots förbudet är de enkla att få tag i på nätet för bara några tusenlappar. Det finns gott om utländska nätbutiker som saluför dem. Men även en och annan svensk aktör har dem i sitt sortiment, trots att de inte ens får säljas till personer som inte får inneha den typen av utrustning.
En störningssändare fungerar så att den sänder på samma frekvenser som exempelvis en mobiltelefon och på så sätt i princip överröstar en mobil. Det är ungefär som om någon skulle stå bredvid dig och skrika högt när du försöker prata.
En störningssändare kan användas både för att slå ut kommunikationen mellan larmanläggningen och larmcentralen, och för att sabotera kontakten mellan enskilda sensorer och huvudenheten. Det senare är dock betydligt svårare, påpekar Torbjörn Ferndahl, då olika tillverkare använder varierande tekniker för den interna, trådlösa kommunikationen.
– Det absolut vanligaste är som sagt att man stör ut kommunikationen över mobilnätet mellan larmet och larmcentralen, säger han.
Moderna larm skyddade
Hos Verisure ser man inte detta som något stort problem. Therese Lakso, kommunikationschef hos leverantören, hävdar att det är ”extremt ovanligt att störsändare används för att störa ut Verisurelarm”. Det verkar inte heller vara något som deras kunder är särskilt bekymrade över.
– Nej, vi får sällan frågor från kunder som rör det här.
Eftersom i princip alla moderna larm ansluts till larmcentralen både via mobilnätet och via den fasta bredbandsanslutningen skulle en förövare istället behöva störa ut kommunikationen mellan sensorer och huvudenhet för att sätta larmet ur spel. Men liksom de flesta moderna larmanläggningar är Verisures hemlarm skyddade också mot detta, påpekar Therese Lakso.
– Om en störsändare försöker störa ut signalen till larmsystemet så sänder larmet en signal till larmcentralen om att en störning pågår. Då sätts en åtgärd in direkt.
Medvetenhet krävs
Störningssändare är lyckligtvis inget stort problem. Men icke desto mindre något du som larminnehavare behöver vara medveten om. Om ditt hemlarm bara kommunicerar med larmcentralen via mobilnätet bör du se till att ansluta det till ytterligare en kommunikationsväg. Dessutom kan det vara en god idé att kontrollera att larmet reagerar på om kommunikationen mellan sensorer och huvudenhet störs.