Ring Alarm Hemlarm

Ring Alarm

Ring Alarm är ett enkelt hemlarm utan uppkoppling mot larmcentral, med robust funktion och en lätthanterlig app. Enkelheten innebär dock att det inte passar för mer avancerade behov. 

Hemlarmet Ring Larm skulle kunna vara en fläkt från framtiden. Inte på grund av funktionen, den är basal och därmed lätt igenkänd från andra hemlarm. Den lätta framtidsfläkten kommer sig istället av enkelheten och förutsägbarheten under såväl installation som användning. Dock är det viktigt att notera att systemet är av den enklare sorten, och har begränsningar som gör att det inte passar för alla hemlarmsbehov.

Nyckelspecifikationer: 

  • Flyttbar manöverpanel
  • Varierbar känslighet hos rörelsedetektor
  • Växlar till mobilnät vid strömavbrott
Uppdaterade priser via PriceRunner

Installation av Ring Alarm

Hur du installerar Ring Alarm
Ring Alarm levereras med en mycket tydlig och lättbegriplig användarhandbok på papper, även om den är på engelska. (Den svenska finns att ladda ned.)

Hela processen tar bara några få minuter och inkluderar de sedvanliga stegen: ladda ned Ring-appen, anslut centralenheten till eluttag och router och klicka dig igenom aktivering av samtliga komponenter. Anslutningen till routern kan ske antingen med sladd eller över ditt wlan-nät.

Magnetkontakten, som används för att larma en dörr eller ett öppningsbart fönster, är allt annat än diskret men ändå lätt att montera. Antingen med hjälp av medföljande skruvar eller genom att använda den självhäftande tejpen.

Rörelsedetektorn monteras på motsvarande vis.

Rörelsedetektor
Rörelsedetektorn går att ställa på en plan yta, som här på en bokhylla. Dock rekommenderas givetvis en vägginstallation.

Centralenheten, där även anläggningens siren sitter, kan placeras på en hylla eller monteras på en vägg. Den ansluts till din internetrouter antingen med en nätkabel eller över det trådlösa nätverket.

Utöver centralenhet och sensorer finns en manöverpanel som antingen väggmonteras i en hållare eller bara läggs på ett bord eller en hylla. Manöverpanelen kan sedan flyttas i bostaden.

Utöver basstation och sensorer följer även en wlan-brygga, eller så kallad repeater med. Den förstärker wlan-signalen så att även de sensorer som sitter långt från basenheten ska kunna kommunicera med den. Bryggan sätts i lämpligt eluttag och är därmed klar att användas.

Hela installationsprocessen är inte bara synnerligen enkel, den går också mycket snabbt.

Tillverkaren får en extra eloge för den gedigna installations- och användarhandboken . Visserligen finns den bara i tryckt form på engelska, men den är föredömligt utförlig och tydlig. En svensk version går att ladda ned via Ring-appen.

I slutet av installationen får du möjlighet att teckna ett abonnemang som gör att systemet ger möjlighet att spara videoklipp – om du har någon av tillverkarens kameror.

App, installation
1. Efter nedladdning av appen ansluter du centralenheten till routern, och får hjälp med att koppla samman centralenheten med appen i telefonen.
2. När centralenhet och telefon är sammankopplade …
3. … får du möjlighet att teckna ett abonnemang, för att kunna utnyttja systemet till fullo.
App, installation
1. Lägg till sensorer med hjälp av en genomtänkt guide i appen. 2. Du anger ett av tre alternativ för var du ska använda respektive sensor. 3. Systemet fungerar omedelbart efter att samtliga sensorer lagts till, och du kan se händelser som varje sensor registrerat i historiken. Detta kräver dock ett abonnemang – de första 30 dagarna är kostnadsfria.

Abonnemang krävs för historik

Ring Alarm går att använda utan abonnemang, men då går du miste om möjligheten att titta på historiken från sensorerna, inklusive videosekvenser från eventuella Ring-kameror (ingår inte i paketet). Ett abonnemang för Ring Alarm, som även täcker övriga Ring-produkter, kostar 3 Euro i månaden eller 30 Euro per år. Men oavsett om du har ett abonnemang eller inte får du givetvis larmnotiser till din telefon så fort en sensor aktiveras. 

Ring Alarm i vardagen

Ring Alarm är förvisso enkel att installera och att hantera, mycket tack vare den föredömliga om än engelskspråkiga appen. Men enkelheten gör att system också är något begränsat. Det går exempelvis inte att skapa olika larmzoner, vilket kan vara bra om du vill aktivera olika delar av bostaden – inklusive exempelvis garage och förråd – oberoende av varandra. Att systemet bara levereras med två sensorer är ju också en uppenbar begränsning. För de flesta bostäder krävs fler sensorer.

Men helt utan finesser och smarta funktioner är inte Ring Alarm. Exempelvis går det att husdjursanpassa rörelsedetektorn. Den kan ställas in för tre olika känsligheter, där de två minst känsliga lägena gör att detektorn ska kunna låta såväl mindre som större husdjur röra sig fritt i bostaden utan att larmet går.

Vidare kan dörrkontakten fungera som en varningsklocka, som ljuder när dörren öppnas och/eller stängs. 

Ringer upp vid larm

App
När ”larmet går” skickar Ring Alarm en notis till din telefon, och startar även en Ring-kamera om sådan finns. Här en en Ring Video Doorbell som bara avslöjar en stökig förstubro. 

Så vad händer när larmet går? Flera sker. Till att börja med ljuder sirenerna, det sitter en i centralenheten och en i kontrollpanelen. Men det är knappast öronbedövande, om än rejält irriterande. Samtidigt skickas en notis till din och övriga användares telefoner. Kort därefter ringer din telefon – om du betalar för (eller befinner dig i provperioden) Ring Protect Plan. En maskinröst talar om på engelska att larmet har gått, vilken sensor som har löst ut och när detta skedde. Det är förvisso samma information du får i notisen, men ett telefonsamtal är svårare att missa. 

Rika notiser - Ring Alarm
Larmnotiser skickas till telefon och kan även tas emot på din smarta klocka, som här Apple Watch.

Om du har en Ring-kamera installerad, som jag råkar ha, startar även den. Hela kalabaliken går sen att titta och lyssna på under historikfliken i appen. 

Flyttbar manöverpanel

Larmanläggningen aktiveras och avaktiveras i appen eller genom manöverpanelen. Den känns visserligen plastig, men inger ändå förtroende. Slå koden, tryck på en av knapparna som aktiverar hemmaläge, bortaläge eller avaktiverat läge. En stor, ringformad indikatorlampa bekräftar ditt val.

Eftersom manöverpanelen drivs av ett batteri och kommunicerar trådlöst med centralenheten kan du flytta panelen i bostaden. Den kan monteras i ett fäste på väggen som gör det möjligt att enkelt ta loss själva panelen. Även om den knappast är särskilt underhållande att sitta och pilla på framför tv:n gör den sig nog bra i sovrummet, där du då enkelt kan aktivera larmets hemmaläge vid sänggåendet. Via manöverpanelen kan du också aktivera överfallslarmet.

Två lägen för anpassat skydd

Ring Alarm går att aktivera i två lägen, hemma och borta. I appen anger du vilka sensorer som ska vara aktiverade respektive avaktiverade i de båda lägena. Grundinställningen är att magnetkontakten, dörrkontakten, är aktiverad i hemmaläget, medan rörelsedetektorn inte är det. På så sätt får du ett skalskydd när du är hemma, exempelvis nattetid.

Kontrollpanel - Ring Alarm
Kontrollpanelen är rejäl med tydliga knappar. Den går att ta loss från sitt fäste då den drivs av ett uppladdningsbart batteri, som laddas med en usb-sladd. Panelen kan monteras med usb-sladden ständigt ansluten, så att du slipper riskera att batteriet laddas ur (du får givetvis varningar i appen innan det sker).

I båda hem- och bortaläget kan du justera tiden mellan aktivering av larmanläggningen och det att sensorerna blir aktiva, vilket behövs om du slår av och på larmet med kontrollpanelen.

Ring Alarm kan hanteras av ett obegränsat antal användare. På så sätt kan alla i familjen få en egen kod, och det blir enkelt att se vem som har stängt av och slagit på larmet, exempelvis. En så kallad shared user kan inte ändra inställningar i systemet, bara hantera av- och påslag via appen och manöverpanelen.

Obegränsat antal användare

Eftersom Ring-appen är gemensam för andra typer av enheter från tillverkaren, exempelvis den kameraförsedda dörrklockan Ring Doorbell, kan en Shared user också ges tillgång till övriga enheter utöver Ring Alarm-anläggningen. Ägaren (Owner) har genom appen full kontroll på vem som får tillgång till vad.

Utöver Owner och Shared user kan du registrera gäster, som Guest user. Dessa får då inte tillgång till appen, utan kan bara hantera larmet via manöverpanelen.

Batteri och mobilnät när strömmen går

För att klara strömavbrott har centralenheten ett inbyggt batteri som gör att anläggningen fungerar utan yttre strömmatning i ungefär ett dygn. Kommunikationen sker då också via ett reservsystem, nämligen över mobilnätet, under förutsättning att du har tecknat abonnemanget för bland annat larmhistorik (Protect Plan) hos Ring. Det fungerar utmärkt och utan att du behöver vidta några åtgärder. Det enda som sker vid ett strömavbrott är att du får en notis i telefonen om att anläggningen nu använder batterikraft, tills den ordinarie strömmatningen återkommer.

Blått sken stör

Basenhet - Ring Alarm
Basenheten är lättplacerad, antingen på en hylla eller genom väggmontering.

Basenheten kan antingen monteras på en vägg, eller placeras på en plan yta som ett hyllplan eller en fönsterbräda. Enheten gör inte mycket väsen av sig och behöver aldrig röras eller hanteras på annat sätt. Något som möjligen kan vara störande kvällstid är det blå skenet enheten ger ifrån sig, som tecken på att systemet fungerar som det ska. Det hade varit välkommet att kunna stänga av den ljusindikeringen.

Lämnar god eftersmak

Trots en enkelhet som jag inser kan vara begränsande för somliga är Ring Alarm ett kompetent litet hemlarm. Att det är enkelt att installera och använda väger tungt i det samlade omdömet, liksom det faktum att hemlarmet mycket enkelt kan fungera ihop med övriga komponenter i Ring-familjen. Att du kan välja att använda systemet utan abonnemang är också ett plus, även om funktionen då blir än mer avskalad. I praktiken är ett abonnemang för 3 Euro i månaden mer eller mindre nödvändigt. 

Sammanställning Ring Alarm

Övergripande
OperatörslåstFriköpt utan koppling till larmcentral
LarmtypSmarta hem-system
InstallationInstallera enkelt själv
Kostnader och villkor
Startkostnad3 299 kr
InstallationskostnadInstalleras enkelt själv
Månadsavgift0-3 Euro per månad
Drift & serviceavtalNej
Larmcentral-
Utryckningskostnad-
Lägsta kostnad år 13 299 kr
Lägsta kostnad år 20 kr
Avtalstid-
Uppsägningstid-
Prova på period-
Nyckelservice & Inre kontrollNej
Om hemlarmet
Larmtillverkare/produktRing (Amazon)
Certifierad av SBSCNej
UppkopplingBredband, mobilnät som reserv
Går att använda utan InternetNej
BatteribackupJa
Smartphone appJa
Trygghetslarm-
Koppling till smarta hemJa
Koppling till smartlås med fjärrupplåsningJa
Google Home/Apple HomeKitNej (endast Alexa)
Kameradetektor-
InomhuskameraJa, som tillval
UtomhuskameraJa, som tillval
RökdetektorJa, som tillval
LäckagedetektorJa, som tillval
UtomhussirenJa, som tillval

Jämför priser på Ring Alarm

Ring Alarm
  • Sammantaget
3.5

Sammanfattning av Ring Alarm

Ring Alarm är ett kompetent om än något begränsat hemlarm. Dess främsta fördelar handlar om enkelhet i fråga om såväl app som övrigt handhavande. Paketet är för all del något magert med endast två sensorer, och du behöver teckna ett abonnemang för 3 Euro i månaden för att dra nytta av systemet fullt ut. Men systemet inger förtroende.

Plus

  • Robust konstruktion
  • Enkel installation och enkelt handhavande
  • Fungerar ihop med övriga komponenter från Ring, exempelvis kameror.

Minus

  • Få sensorer
  • Begränsade möjligheter till anpassning (gäller främst större bostäder)
  • Basenheten lyser med ett blått sken som inte går att dämpa eller stänga av

Senaste artiklar

blank

Test: Arlo Pro 4

Arlo Pro 4 är den senaste modellen i Arlos Pro serie har nya spännande funktioner och en upplösning som närmar

Läs Mer »