GSM-larm, bra eller dåligt?

Ett uppkopplat hemlarm är avgörande i kampen mot tjuven. Men för maximal trygghet krävs att det finns flera vägar mellan larmet och larmcentralen. Ska det vara GSM-larm, via bredband eller både och? 

Det råder ingen tvekan om att ett hemlarm är en bra försäkring mot inbrott. Det har en avskräckande effekt och tjuvar väljer helst ett hus utan larm. Det räcker möjligen med sunt förnuft för att begripa det, men tvivlaren får det även bekräftat av polisen.

– Tjuven vill ha ett så enkelt och riskfritt jobb som möjligt. Därför undviker de larmade hus om de kan, säger Fredrik Wallén som är kommunpolis på Lidingö och har mångårig erfarenhet av utredningar av bostadsinbrott.

Däremot understryker han att ett hemlarm naturligtvis inte räcker som skydd. Bra lås och grannsamverkan är andra faktorer som minskar risken att råka ut för inbrott.

Uppkopplat hemlarm säkrast

För att ett hemlarm ska vara effektivt behöver det vara uppkopplat mot en larmcentral. Det finns förvisso lösningar utan uppkoppling som via GSM/mobilnätet skickar sms eller notiser i annan form till en eller flera personer när larmet löses ut – exempelvis dig själv som larminnehavare och en eller flera grannar.

Men med ett larm som skickar en signal till en ständigt bemannad larmcentral ökar sannolikheten dramatiskt att någon verkligen agerar på larmet. Och det är avgörande, påpekar Kjell Lindgren, inspektör på polisen region Stockholm, i en tidigare artikel hos Larmkollen.

– Om ett larm bara tjuter och har sig gör det inte särskilt mycket nytta. Folk i allmänhet är så vana vid att det tutar och tjuter då och då, av billarm eller annat, så sannolikheten att de reagerar på ett hemlarm är ganska låg. Så det viktiga med hemlarm är att någon reagerar på dem.

Därför är det naturligtvis avgörande att uppkopplingen mellan larmet och larmcentralen fungerar i alla lägen.

Så minskar du risken för avbrott

En väsentlig detalj som många missar hos uppkopplade larm är hur kommunikationen med larmcentralen kan ske. Många larm använder mobilnätet/GSM för detta och kallas ofta GSM-larm. Det är en enkel lösning där du bland annat slipper kabeldragning vid installation. Den innebär också att du inte blir beroende av elnätet eftersom hemlarm alltid har en batteribackup.

Andra hemlarm utnyttjar istället din bredbandsuppkoppling för kommunikationen med larmcentralen. Även det är en bra metod som också innebär större möjligheter till bild- och videoöverföring från larmanläggningen.

Men båda metoderna har en gemensam svaghet: de kan råka ut för avbrott.

Det blir exempelvis allt vanligare att inbrottstjuvar använder störsändare för att störa ut larmanläggningens mobil-/GSM-signal med resultatet att uppkoppling mot larmcentralen omöjliggörs. Den här typen av utrustningen får inte säljas till andra än polis och militär men är trots det tämligen enkel att få tag på för vem som helst.

En bredbandsuppkopplad larmanläggning blir beroende av att nätverksutrustningen, bland annat din bredbandsrouter, fungerar. Exempelvis räcker det med ett strömavbrott för att kommunikationsvägen mellan larmet och larmcentralen ska brytas.

Därför behöver ett uppkopplat larm kunna utnyttja flera kommunikationsvägar. Att kombinera just mobilnätet och bredbandsanslutningen är det vanligaste. Om den ena tekniken fallerar växlar utrustningen över till den andra.

När du skaffar nytt hemlarm behöver du med andra ord försäkra dig om att den lösning du väljer inte förlitar sig på bara en kommunikationsväg till larmcentralen. Hängslen och livrem är i det här fallet inte bara något för den särskilt orolige, utan något som alla larmkunder ska kräva.

Vissa leverantörer säljer gsm-larm i baspaketet och så kan man välja till en bredbandsmodul för en relativt låg extrakostnad.

Senaste artiklar