Hemlarmet från Ajax Systems överglänser de flesta fristående smarta hem-system i alla avseenden utom möjligen inköpspriset. Avancerad teknik och robusta komponenter borgar för hög trygghet, samtidigt som installation och handhavande är föredömligt enkla. Och du slipper abonnemangsavgifter.
Det märks att hemlarmet från Ajax Systems i första hand är konstruerat för professionella larminstallatörer. Varje komponent andas hög kvalitet och utbudet av komponenter är omfattande. Tekniken under skalet är utformat för att ge en så hög grad av säkerhet att ett högprofilerat larmföretag ska kunna sälja och installera det utan att riskera sitt varumärke – eller sina kunders trygghet. Dessutom är Ajax-larmet mycket enkelt att installera och konfigurera, vilket sparar tid och minskar risken för fel. Och det är naturligtvis något som inte bara yrkesinstallatörer tjänar på, utan även du som väljer att installera det själv. En uppenbar fördel för dig som vill ha ett fristående hemlarm är att du inte behöver betala någon abonnemangsavgift för att få tillgång till alla funktioner.
Nyckelspecifikationer:
- Ingen abonnemangsavgift
- Robust konstruktion
- Lång batteritid hos alla komponenter
- Skyddat mot hackning
Säljs även via Safeland med eller utan koppling till larmcentral.
Installation av Ajax hemlarm
Efter att du installerat Ajax-appen i din mobil är det bara en fråga om minuter innan du har installerat hela hemlarmet. Du leds stegvis genom processen och tack vare QR-koder på varje enhet hittar de omedelbart sin plats i systemet.
En tryckt installationsmanual saknas men det är knappast någon nackdel då utförliga anvisningar på svenska är tillgängliga genom appen, både som en del av installationsprocessen och i form av handböcker. Dock är dessa på engelska, om än välformulerade och tydliga.
Två sim-kort i centralenheten
Centralenheten ansluts till elnätet och till din internetrouter, det senare antingen via kabel eller över det trådlösa nätverket. Om du vill ha maximal säkerhet kan du även sätta i ett eller faktiskt två sim-kort i centralenheten, för att minimera risken att den tappar kontakten med nätet och därmed förlorar förmågan att skicka larmnotiser. Den centralenhet som vi har testat heter Hub 2 Plus, och är den med störst kapacitet och flest funktioner. Ajax Systems har även enklare modeller, där den enklaste (Hub) exempelvis saknar anslutning via wifi och använder 2G-nätet som alternativ uppkoppling mot internet och eventuell larmcentral. Denna enkla modell har inte heller stöd för kameradetektorer.
Rörelsedetektorn, som har en inbyggd kamera för visuell verifiering vid utlöst larm, monteras på sedvanligt sätt med skruvar, som följer med. Kameran kan inte användas för kontinuerlig videoövervakning, utan skickar bara bilder i samband med att detektorn upptäcker rörelse.
Magnetkontakten för dörr eller fönster kan skruvas eller tejpas mot underlaget.
Vattendetektorn läggs på det ställe där du vill att den ska reagera om vattenansamling uppstår – detektorn känner av detta genom fyra små ”kontaktben” som vilar mot underlaget.
Rökdetektorn monteras med skruv i taket på lämpligt ställe. Den känner för övrigt av såväl rök och höjd temperatur som en förhöjd halt av koloxid i luften.
Utöver detektorerna får du även en trådlös manöverpanel, en fjärrkontroll och en siren. Manöverpanelen kan monteras i ett fäste på väggen, men kan tas loss ur det för att kunna användas på andra ställen i bostaden.
Eluttag mäter elförbrukning
I testpaketet fanns även ett fjärrstyrt eluttag. Det går att styra manuellt via mobilen och kan även reagera på ett utlöst larm eller när du aktiverar och avaktiverar larmet. Uttaget mäter även hur stor ström som flyter genom det och i appen kan du se elförbrukningen över tid.
Ajax hemlarm i vardagen
Ajax hemlarm är konstruerat för att kunna anslutas till en larmcentral för tillgång till dygnet-runt-övervakning och väktarutryckningar, men larmanläggningen i sig ger samma funktioner om du använder det som ett fristående larm. I det fallet skickar systemet notiser och eventuella bilder från kameran till din och övriga användares telefoner genom Ajax-appen, när en detektor eller sensor reagerar. Systemet kan också skicka sms eller ringa upp användare vid larm. Notera att du inte, som med många andra lösningar, behöver betala något för att få tillgång till detta.
Skapa larmzoner för större kontroll
En uppenbar styrka hos Ajax hemlarm är möjligheten att skapa olika larmzoner. Det gör dels att du snabbt ser var en detektor har utlöst, dels att du kan ställa larmet i nattläge, då bara dörr- och fönsterkontakter och eventuella rörelsedetektorer på utsidan är aktiverade.
Larmet kan manövreras på tre sätt. De två vanligaste torde vara via manöverpanelen respektive genom appen. Manöverpanelen är en rätt snygg sak som kan monteras på väggen, men också tas med till andra delar av bostaden. Kanske vill du kunna ställa in nattläget från sovrummet. Det går givetvis att göra från appen men ibland är det enklare att använda en rejäl knappsats avsedd för ändamålet.
Appen är det sätt jag själv väljer att hantera larmet på, eftersom jag alltid har mobilen på mig. På appens startsida visas en bild av fjärrkontrollen, med fyra stora knappar för larm på och av, nattläge och överfallslarm. Den fysiska fjärrkontrollen är alltså det tredje sättet att manövrera larmet på.
Schemalägg tillslag och frånkoppling
Om du vill vara säker på att inte glömma att slå på larmet går det att få Ajax att aktivera och avaktivera det enligt ett schema dag för dag. Systemet har även en funktion som kan påminna dig om att aktivera och avaktivera larmet när du lämnar respektive kommer tillbaka till bostaden, baserat på så kallad geofencing.
Robust funktion hos detektorerna
Ajax-larmets komponenter har fungerat klanderfritt under testperioden. Jag har noterat att rökdetektorn har upplevts som alltför känslig av andra användare, men under min testperiod höll den tyst då den skulle. (Utom då jag vid ett tillfälle glömde stekpannan på för hög värme och skapade tät stekosdimma – men då reagerade också min ordinarie rökdetektor.)
Byter frekvens vid sabotageförsök
Varje enhet i systemet utom centralenheten drivs av ett batteri som ska räcka upp till sju år, enligt tillverkaren. (Centralenheten har förvisso också ett batteri, men det är avsett för backup vid elavbrott upp till 16 timmar.) Den långa batteritiden är ovanlig och givetvis en fördel för alla oss som helst ser att saker fungerar med bara minimal handpåläggning. Även i övriga aspekter verkar systemet vara konstruerat för stabil funktion och enkelt handhavande.
Något annat som är värt att nämna är kommunikationen inom systemet. Det är förvisso tämligen tekniskt, men avgörande för hur väl systemet kan motstå olika typer av sabotageförsök. Centralenheten och detektorerna i systemet pratar kontinuerligt med varandra. Var tolfte sekund skickas en signal till respektive detektor för att säkerställa att den fortfarande är aktiv och kan kommunicera med centralenheten. Tidsintervallet kan förlängas för att spara på batterierna.
Om Ajax-systemet upptäcker störningar på den radiofrekvens som normalt används för kontakt mellan larmets komponenter larmar den om det och byter frekvens. Detta är ett sätt att undvika att någon utomstående tar sig in för att styra larmet.
Vi har inte kunnat testa dessa två säkerhetsfunktioner, men larmet är godkänt enligt en europeisk standard som heter EN 50131-1:2006, nivå 2, något som i princip krävs för att det ska gå att ansluta till en kommersiell larmcentral.
Förberedd för smarta hem-lösningar
I det grundutförande som vi har testat ingår inga smart hem-lösningar, utöver det smarta eluttag som följde med i paketet. Men i Ajax sortiment finns tillbehör som gör att anläggningen går att använda i ett ”smart hem-upplägg”: en väggströmbrytare, ett relä – som kan slå av och på utrustning som drivs med en spänning på mellan 7 och 24 volt – och en sändare som kan överföra signaler från detektorer från andra tillverkare.
I appen kan du skapa scenarier för att få händelser i systemet, som ett utlöst larm, att resultera i en åtgärd. Om exempelvis vattendetektorn larmar skulle systemet kunna stänga av bostadens inkommande vatten (under förutsättning att du har en ventil som går att fjärrstyra och denna är kopplad med hjälp av ett Ajax-tillbehör).
Däremot går det inte att ansluta till etablerade smarta hem-plattformar som Homekit (Apple Home), Google Assistant eller Alexa. På tillverkarens sajt toppar dock önskemål om sådana integrationer listan där kunder ombeds föreslå förbättringar.
Anslut valfri övervakningskamera
Ajax Systems säljer inga egna övervakningskameror. Däremot går det att lägga till trådlösa kameror från andra tillverkare, som D-link, TP-link och Logitech. För att du ska kunna använda kameran i Ajax-systemet krävs att den använder ett protokoll som kallas RTSP (Real-Time Streaming Protocol), vilket det flesta trådlösa övervakningskameror gör. Dock inte sådana som ingår i ett ”eget” system, som Ring, Arlo och Google Nest exempelvis. Läs mer hos Ajax Systems om hur du kopplar in kameror till ditt system.
I Ajax-appen finns en egen flik för just video och kameran fungerar som en integrerad del i hemlarmsystemet. Då vi inte hade tillgång till en övervakningskamera vid testtillfället har vi inte kunnat pröva detta.
Tillgängliga tillbehör
I Ajax Systems sortiment finns ett trettiotal komponenter och enheter. Utöver de som ingår det testade paketet finns sammantaget följande:
- Räckviddsförlängare – för stora ytor
- Rörelsedetektor utan kamera, inomhus och utomhus
- Rörelsedetektor som ej reagerar på drag från värmefläkt eller öppen spis
- Rörelsedetektor kombinerad med glasskrossdetektor
- Rörelsedektor av ”gardintyp” (smalt avkänningsområde)
- Magnetkontakt med vibrationssensor
- Trådlös knapp/strömbrytare (äv för paniklarm)
- Utomhussirén 113 dB
- Väggströmbrytare
- Relä (för styrning av enheter med 7-24 volt spänning)
- Integrationsmodul för anslutning av Ajax-detektorer till andra system
- Integrationsmodul för anslutning av detektorer från andra tillverkare till Ajax
Maximal trygghet med eller utan larmcentral
För högsta möjliga grad av säkerhet och trygghet bör ett hemlarm vara anslutet till larmcentral med övervakning dygnet runt. Ajax-larmet går att ansluta till Great Security Sverige (ej egen larmcentral), Lövestad larmcentral, Safeland (använder Säkerhetscentralen), Securitas, Säkerhetscentralen, Tempest och Westra Security. Själva anslutningen sker direkt via appen (ej Securitas).
Om du föredrar att vara din egen larmcentral, förmodligen med hjälp av grannar och vänner, är Ajax Systems hemlarm utan tvekan ett bra val för själva hårdvaran. Och om du senare skulle vilja ansluta ditt hemlarm till en larmcentral är du väl förberedd för det.
Övergripande | |
Operatörslåst | - |
Larmtyp | Smarta hem-system |
Installation | Installera enkelt själv |
Kostnader och villkor | |
Startkostnad | Från 4 000 kr |
Installationskostnad | - |
Månadsavgift | 0 kr |
Drift & serviceavtal | Nej |
Larmcentral | Nej, går att ansluta |
Utryckningskostnad | - |
Lägsta kostnad år 1 | - kr |
Lägsta kostnad år 2 | - kr |
Avtalstid | - |
Uppsägningstid | - |
Prova på period | - |
Nyckelservice & Inre kontroll | - |
Om hemlarmet | |
Larmtillverkare/produkt | Ajax Systems |
Certifierad av SBSC | Nej |
Uppkoppling | Internet, 2 x mobilnät |
Går att använda utan Internet | Ja, men krävs för installation |
Batteribackup | Ja, 16 tim |
Smartphone app | Ja |
Trygghetslarm | Ja |
Koppling till smarta hem | Ja |
Koppling till smartlås med fjärrupplåsning | Nej |
Google Home/Apple HomeKit | - |
Kameradetektor | Ja |
Inomhuskamera | Ja* |
Utomhuskamera | Ja* |
Rökdetektor | Ja |
Läckagedetektor | Ja |
Utomhussiren | Ja |
Läs mer om företaget direkt hos tillverkaren Ajax.Systems
Test av Ajax Systems Hemlarm
Sammanfattning
Ajax Systems hemlarm är robust, förtroendeingivande och mycket kompetent. Dessutom behöver du inte betala för något abonnemang för att få tillgång till alla funktioner. Den genomtänkta, lättanvända appen lyfter intrycket ytterligare. Möjligen kan inköpspriset upplevas som något högt, men detta uppvägs av att du slipper alla löpande avgifter. Att Ajax-systemet, inklusive appen, är förberedd för smarta hem-funktioner är ytterligare plus.
Plus
- Robusta enheter
- Enkel installation och enkelt handhavande
- Stort utbud av tillbehör
- Generösa möjligheter för utbyggnad
Minus
- Möjligen ett något högt inköpspris