Canary, Nest Protect & Philips Hue – Perfekt för lägenhet eller fritidshus

Nest Protect, Canary & Philips Hue

Detta moderna övervakningspaket är för dig som vill övervaka ditt hem själv med hjälp av din smartphone och samtidigt slippa en fast månadskostnad.

Larmkollen har satt ihop ett modernt ”gör-det-själv-kit”, som består av övervakningskameran Canary, rökdetektorn Nest Protect samt ljus- och rörelsedetektorer från Philips Hue. Tillsammans blir de en “hemlarm-light” som på vissa punkter slår riktiga hemlarm, även om de totalt sett inte ger samma nivå av säkerhet.

 Lösningen är troligen mer lämplig för dig som bor i lägenhet än för dig som bor i hus. Produkterna kräver att du har en smartphone (iPhone eller Android) samt att du förstår engelska.

På vår systersajt Smarto.se har vi testat mängder av övervakningskameror och lösningar för smarta hem, dessa tre produkter har blivit topptestade både där och är väl omtyckta av både användare och andra experter. I detta test för Larmkollen har vi satt samman tre produkter som vi anser levererar utöver det vanliga.

Övervakningskameran Canary har koll på mer än bara rörelser

Först och främst har vi övervakningskameran Canary som har full-HD-upplösning, inbyggd siren, temperaturmätare, luftkvalitetsmätare. Utan ytterligare kostnad ger 24 timmars säker molnlagring av video (möjligt att uppgradera till 30 dagar).

Därefter lägger vi till den smarta och uppkopplade brandvarnaren Nest Protect, som även mäter nivån av kolmonoxid med mera. Dess inbyggda batteri räcker tio år.

Utöver övervakningskameran Canary och brandvarnaren Nest Protect bör belysningssystemet Philips Hue inkluderas. Inte för att det är en absolut nödvändighet, utan för att vi tycker att systemet i sig fungerar bra ihop med de två övriga produkterna. . Alla större larmföretagen idag väljer att sälja s.k. “smart plugs” så att lampor exempelvis kan tändas när man larmar av. Philips Hue har dessutom många ytterligare funktioner.

Exempelvis går det att låta Philips Hue tända lamporna och få dem att blinka i valfri färg om Nest Protect varnar för något (brand, rökutveckling eller kolmonoxid-nivåer). Visserligen larmar Nest-enheten själv med såväl siren som en röst som  berättar vad som är fel, men genom att även aktivera belysning ökar chansen ytterligare att larmet noteras. Många, framförallt äldre, kommer aldrig ut ur bostaden vid fara, så allt som kan öka chanserna att larmet uppmärksammas gillar vi.

Priser

Uppdaterade priser via Prisjakt

Uppdaterade priser via Prisjakt

Uppdaterade priser via Prisjakt

En liten varning om självövervakade larmsystem

Innan vi i detalj går in på hur enheterna fungerar och vad som är bra och mindre bra med respektive produkt vill vi höja ett varningens finger för självövervakade system, och framförallt för den nu föreslagna kombinationen.

En enhet och begränsad möjlighet att bygga ut

Först och främst är detta inte uppbyggt med samma säkerhetstänk som ett traditionellt hemlarm. Canary är en bra övervakningskamera men saknar möjlighet att byggas ut med magnetkontakter, vattendetektorer, externa sirener med mera. Den saknar också inbyggd batteribackup och även om enheten kontinuerligt strömmar video till Canary:s egna krypterade moln, är enheten enkel att slå ut.

Du får själv ringa polisen eller brandkåren

Avsaknaden av koppling till larmcentral innebär att du själv behöver agera på ett larm eller en händelse. Det medför en fördröjning jämfört med om en larmoperatör tar emot larmet. Det finns också risk för att du inte är tillgänglig och kan agera tillräckligt snabbt. Kanske befinner du dig på en plats utan mobiltäckning och helt missar att något händer, exempelvis när du är på semester eller på en jobbresa.

Alla självövervakade system är en kompromiss mellan säkerhet, kostnad och enkelhet. Detta är inget undantag. Fördelen som vi redan nämnt är att du slipper  månadskostnader och du får moderna och snygga produkter.

canary

Canary – Mycket mer än bara en övervakningskamera

Canary andas kvalitet redan när man öppnar boxen. Enheten är mycket snyggt designad och känns allt annat än plastig. Den påminner inte om vanliga övervakningskameror varken när det kommer till form eller storlek. Storleken beror delvis på att enheten innehåller en hel del mer än bara en HD-videokamera.

Specifikationer för Canary

Larmtyp Övervakningskamera
Kamera 1080p HD med rörelsedetektion
Synfält 147° (vidvinkel)
Mörkerseende ja (automatiskt)
Siren Inbyggd (90 dB)
Ljudupptagning Ja
Koppling till utryckningstjänst  Ej möjligt
Kommunikation Ethernet & WIFI 802.11b/g/n
El 100-240V
Lagring av data krypterad molntjänst (AES 256-bit) med SSL/TLS överföring
Lägen Hemma – Natt (skalläge) – Borta – Auto
Pris 1995 kr
Enkel installation Ja
App specifikationer
Möjlighet till flera användare Ja
Språk Engelska
Lagring 24 timmar fritt (30 dagar 99kr/månad)

Förutom ovan specifikationer så mäter Canary även temperatur, luftfuktighet och luftkvalitet i rummet den står i och kan varna om gränsvärden överskrids.

Enkel att installera enkel att använda

En otroligt enkel installation som består av att ladda ner appen till sin telefon, parkoppla telefon via ett knapptryck med Canary och sedan några enkla inställningar i appen så är man klar. Minuset här är att den lämpar sig rätt illa för väggmontering.

Canary är enkel att använda för hela familjen och efter att en person ställt in enheten bjuder den enkelt in andra personer, eller rättare deras smarta telefoner.

Larma på och av automatiskt

När alla användares telefoner är registrerade hos enheten kan den larma på och av automatiskt baserat på telefonernas position. När ingen av telefonerna är i närheten – när alla har lämnat bostaden – larmas enheten på och när någon av användarna kommer hem larmas den av på motsvarande sätt. I våra tester fungerar detta felfritt och är en välkommen funktion som gör att de flesta inte behöver tänka på “en extra grej”.

Det går också att ställa in ett ”private mode” vilket stänger av kameran när någon är hemma, så att man slipper bli övervakad av sin egen familj. Det är enkelt att spara videoklipp, lägga till kommentarer och dela med sig av dessa till de du vill.

Högljud inbyggd siren

Slutligen är det bra att känna till att den inbyggda sirenen, som aktiveras via appen, är tillräckligt kraftig för att skrämma någon men knappast högljud nog för att grannar ska reagera.

Klistermärken

canary-skyltar

Till Canary medföljer två små klistermärken. Tyvärr är de inte särskilt avskräckande och därtill saknas en erkänd logotyp, så som t.ex. Securitas, Sector Alarm eller Verisure.

Vad vi gillar med Canary

Enkel att flytta runt eller ta med sig på semestern
Skickar information om strömmen blir frånkopplad
Mycket bra video och ljudkvalité
Enkel att installera och enkel att använda
Snygg
Utbyggbar med flera kameror

Vad vi inte gillar med Canary

Inget väggfäste ingår
Ingen batteribackup
Ingen funktion att via appen prata med hemmet annat än att slå på sirenen.

 

Uppskattad av både experter och användare

Canary har gett oss bäst helhetsupplevelse i de tester Larmkollen har utfört. På Smarto fick den betyget 4.6/5 och på Amazon ligger betygen just nu på strax över 4 i genomsnitt. Den är den näst mest populära övervakningskameran på Amazon.co.uk, vilket leder oss in på det enda riktiga alternativet till Canary, nämligen Netgear Arlo (läs mer om Arlo i Larmkollens Säkerhetsbutik). 

Canary är ur ett säkerhetsperspektiv ett smartare val än Netgear Arlo

Canary är ur ett helhetsperspektiv och framförallt ur ett säkerhetsperspektiv bättre än  Netgear Arlo. Det finns större risk att man missar en händelse om man bryter strömmen med Netgear Arlo än det gör med Canary eftersom Canary strömmar och sparar redan innan rörelsen har inträffat. Canary fångar t.ex. upp misstänksamma ljud och börjar spela in och ladda upp en händelse i molnet. Netgear Arlo saknar mikrofon. I våra tester har Canary alltid sparat flera sekunder innan rörelsen händer i bild och man hör tydligt ljuden som Canary’s extremt känsliga mikrofon plockar upp.

I exemplet dras strömmen ut ca 1-2 sekunder efter slutet på sekvensen, dvs den laddar upp filmen väldigt snabbt till Canary’s säkra molntjänst.

Men Netgear Arlo har en väldigt stark fördel mot Canary som kommer få vissa att vilja ta kompromissen nämligen att kamerorna är små och går helt på batterier samt är vädertåliga vilket gör dem enkla att montera inomhus såväl som utomhus.

Netgear Arlo är med sina batteridrivna kameror mycket lättare att placera ut än Canary

Båda alternativen är mycket bra men Netgear Arlo är definitivt mer av en traditionell övervakningskamera än Canary, som har något större ambitioner som “hemlarm-light” produkt. Söker du däremot ett komplement till ett hemlarm är Netgear Arlo oftast att föredra.

Uppdaterade priser på Canary

Uppdaterade priser på Netgear Arlo

nest-protect

Nest Protect – Brandvarnaren som Google betalade 29 miljarder kronor för …

Nest har ett fåtal produkter. Deras första produkt, som också är den de är mest kända för, är den självlärande termostaten. Utöver den finns också brandvarnaren (Nest Protect) och en övervakningskamera. Nest är grundat av Tony Fadell som tidigare var ansvarig för iPod-divisionen på Apple och som ofta anses vara en av dem som gjorde iPod till verklighet. Hans Apple-arv syns tydligt i Nests produkter, som har en klassledande industriell design i kombination med mycket hög användarvänlighet.

Specifikationer för Nest Protect

Vikt 379 gram
Split-Spectrum Sensor Ja
Kolmonooxid Ja
Värme Ja
Luftfuktighet Ja
Högtalare 2 Watt – 85dB
Kommunikation Wi-Fi 802.11 @ 2.4 GHz samt blåtand
Batterier 6st AA
System krav Wi-Fi uppkoppling och Smartphone
Språk Engelska – Spanska – Franska
Pris £89

Uppdaterade priser via Prisjakt

Vad vi gillar med Nest Protect

 Snygg
 Installera och sedan “glöm bort”
“Pathlight” som guidar dig på natten
Appen med smidig familjedelning
Smidig integration med Philps Hue
 Takfäste och skruvar ingår

Vad vi inte gillar med Nest Protect

 Inget

Det blir lätt löjligt med en lista som innehåller plus och minus för en produkt av det här slaget då den faktiskt inte har några uppenbara brister. Du får hög säkerhet i kombination med en uppkopplad och snygg produkt till ett relativt rimligt pris.

Köp och läs mer på Amazon.co.uk eller läs Larmkollens test av Nest Protect här.

hue

Philips Hue – Uppkopplad belysning

Philips Hue har funnits i några år nu och är en belysningsserie med allt ifrån E27 lampor till LED-lister och kompletta belysningar. Det finns även rörelsedetektorer, fjärrkontroller med mera att köpa till. Läs Larmkollens längre genomgång av Philips Hue.

Philips Hue är alltså personlig och uppkopplad belysning som styrs via en app. Produkten kan kontrolleras såväl när du är hemma som när du är på semester.


Vi tycker Philips Hue är ett mycket bra komplement till Nest Protect och Canary och visst kan de bidra med att förhöja säkerheten något, exempelvis genom att tända lampor med rörelsedetektor. Eller för den delen genom att via appen låta led-lister simulera skenet av en påslagen tv och tända lamporna på kvällen, när du är på semester. Allt för att få ditt hem att se bebott ut när du är borta.

Specifikationer för Philips Hue Starterkit

Sockel E27
Livslängd 15 000 timmar
Ljusflöde max 806lm (vid 4 000 K)
Max # lampor 50 lampor per brygga
Kommunikation Zigbee (mellan lamporna och bryggan)
Kommunikation Bryggan behöver Ethernet
Kompabilitet iOS 8+ samt Android 2.3+

Uppdaterade priser via Prisjakt

Sammanfattning

De här tre produkterna är var för sig ledande inom sina respektive kategorier. Även om de inte är helt utan brister så representerar de en ny generation elektronikprodukter. Produkter som helt eller delvis styrs från en smartphone och som i olika grad kan samarbeta med andra appar, vilket i sig skapar nya funktioner.

Användarvänlighet framförallt och tekniken i bakgrunden

Produkterna representerar också ett skifte till där tekniken är i bakgrunden och enkelheten och användarupplevelsen är i centrum. Ingen skall behöva ha teknisk utbildning för att kunna använda dessa produkter. Den tiden har passerat och de här produkterna har lämnat de struliga gamla kollegorna bakom sig i dammet. För de finns fortfarande i mängder, framförallt när det kommer till övervakningskameror. Där är de flesta modeller komplicerade att använda och användarvärdet starkt begränsat.

Det är framförallt två aspekter du gör avkall på med aktuell sammansättning, jämfört med klassiska hemlarm anslutna till en larmcentral.

Begränsad utbyggbarhet och inga ordentliga larmskyltar

Den viktigaste aspekten är säkerhetsnivån, där både teknisk kvalitet och tillvalsprodukter borgar för en högre skyddsnivå. Vidare saknas ordentliga larmskyltar att sätta upp med etablerade säkerhetsloggor.

Om du anser att ett larm med bemannad larmcentral är viktigt rekommenderar vi dig att använda vårt Larmtest för att se vilka alternativ som kan passa dig.

Annars rekommenderar vi starkt detta paket med Canary, Nest Protect och Philips Hue, som helhet eller de enskilda delarna.

 

Uppdaterade priser via Prisjakt

Uppdaterade priser via Prisjakt

Uppdaterade priser via Prisjakt

Plus:
  • Snygga och moderna produkter
  • Enkel och snabb installation
  • Mycket bra appar
  • Hög användarvänlighet
Minus:
  • Sämre säkerhet än traditionellt hemlarm
  • Sämre säkerhet än larm med bemannad larmcentral
  • 3 appar istället för en