Vi spräcker 10 myter om hemlarm

Vi lever alla med myter. Påståenden som har upprepats så många gånger av så många att det bara ”måste” vara sanna. Ofta spelar det ingen roll. Bortsett från att du löper en risk att framstå som naiv och okunnig när du träffar någon som har spräckt myten.

Men ibland får okunskapen som låter myten leva vidare allvarliga konsekvenser. Exempelvis när det gäller säkerheten i ditt hem. I en tid då bostadsinbrotten ökar är det faktiskt en god idé att på allvar försöka slå hål på myter som rör hemlarm. Här tar vi kål på tio av de vanligaste.

1. Det är dyrt

Ett hemlarm är naturligtvis inte gratis. Men jämfört med många andra kostnader förknippade med bostaden är kan det knappast betraktas som dyrt. Exakt hur stor kostnaden är varierar förstås beroende på typ av bostad, dess storlek och vilken typ av skydd du är ute efter. Men räkna med cirka 3-400 kronor i månaden för ett larm med koppling till larmcentral. Flera leverantörer har förvisso en startavgift som inkluderar installation av larmanläggningen. Den varierar från några hundralappar upp till några tusenlappar.

2. Man tvingas in i svårbegripliga avtal

Somliga leverantörer erbjuder lösningar där du äger anläggningen. I de fallen behöver du inte ingå något avtal alls. Andra lösningar innebär att du köper larmfunktionen som en tjänst och får ”låna” själva larmutrustningen. Då ingår du naturligtvis ett avtal, men dessa är aldrig krångliga utan kan snarast liknas vid det avtal du ingår när du tecknar en prenumeration på en tidning. Konsumentköplagen gäller naturligtvis.

3. Tjuvar kan enkelt koppla ur larmet

Ett korrekt installerat hemlarm går inte att sabotera utan att det triggar ett larm. I och med att alla anläggningar i dag använder trådlös teknik behöver du inte heller oroa dig för att någon klipper av en kabel, även om också en sådan åtgärd skulle utlösa ett larm.

4. En hund räcker

En vakthund kan inte göra samma jobb som ett hemlarm. I bästa fall kan en hund avskräcka en tjuv, men om tjuven lockar med hundgodis eller något annat aptitligt kan hunden ”glömma” sin uppgift. Dessutom riskerar en hund att skadas av inbrottstjuvar. Och oavsett hur alert din hund är kommer den aldrig att kunna ringa larmcentralen eller polisen.

5. Husdjur orsakar falsklarm

Den här myten stämde möjligen för decennier sedan. Idag klarar larmanläggningar att bortse från rörelser som orsakas av husdjur. Om ett larm trots allt skulle triggas till följd av ett husdjur – kanske en katt som välter ner en vas från ett bord – använder allt fler larmleverantörer kameror som ger larmcentralen en uppfattning om vad som har föranlett larmet.

6. Ett lugnt och tryggt bostadsområde är det bästa skyddet

Allt fler bostadsinbrott sker av organiserade ligor. De vet hur de ska bete sig för att lyckas med sin uppgift och även om dina grannar är uppmärksamma kan de aldrig garantera att ingen tar sig in i din bostad. Ett hemlarm skyddar och larmar vid behov dygnet runt. Med det sagt är det absolut en god idé att även etablera så kallad Grannsamverkan, som har en dokumenterat dämpande effekt på brottslighet.

7. Trådlösa larm är opålitliga

Snarare är trådlösa larm väldigt pålitliga. Det finns inga kablar att kapa och om du använder ett system som utöver bredbandsanslutningen också kan kommunicera via mobilnätet kommer sannolikt inte ens ett strömavbrott att påverka funktionen.

8. Det är bara prylar – de går ju att ersätta

Somliga saker kan ersättas. Men många ting är ovärderliga för den rättmätiga ägaren och går inte heller att ersätta med likadana. Ärvda smycken, exempelvis. Fotografier på en hårddisk eller andra minnessaker. Dessutom skapar ett inbrott ofta en känsla av otrygghet som kan ta lång tid att bli av med.

9. Polisen hinner inte stoppa tjuvarna

Oftast stämmer detta förvisso. Men tjuvarna kan inte vara säkra på att en väktare inte finns i närheten och det stressar tjuvarna så att de inte hinner stjäla lika mycket som om de fick arbeta i lugn och ro.

Men det viktigaste skälet till att ha ett larm anslutet till en larmcentral är att det faktiskt kommer någon till din bostad en kort tid efter ett inbrott – om än inte alltid medan det pågår. Om de inte hinner stoppa tjuvarna kan de i alla fall se till uppbrutna dörrar och fönster åtgärdas och på så sätt säkra huset eller lägenheten mot ytterligare brott. Att polisen också snabbt kommer till platsen underlättar deras efterföljande arbete med att utreda inbrottet.

10. Inget kan stoppa en tjuv som verkligen vill ta sig in

De flesta tjuvar räknar på de risker ett inbrott medför. Ju högre risk, desto mindre är sannolikheten att de bryter sig in i din bostad. Och ser de dekalen som talar om att din bostad har ett hemlarm som är kopplat till larmcentral vet tjuven att väktare kommer att larmas så fort de går in i huset. Och det är en risk som de flesta – om än inte alla –undviker att ta.

Skriven av: Henrik Rådmark
Artikeln är senast uppdaterad: 2017-12-05

Henrik Rådmark är en av landets mest erfarna it-skribenter. Allt sedan han fick sin första kreditkortsstora miniräknare i slutet av 70-talet upphör han aldrig att fascineras över nya tekniska prylar. Henrik har testat hemlarm för Larmkollen sedan 2015.
📧 Kontakt
Dela den här artikeln?

Vilket hemlarm passar dig? Jämför offerter