Vilket larm passar dig? Jämför offerter

Test: Nest Cam IQ Indoor

Nest tillhör den udda delen av Google som gör riktigt snygga produkter och Nest Cam IQ Indoor är inget undantag. Vi har testat den nya (2020) kameran som skall vara både snabbare och smartare än tidigare modell. Det är en helt klart intressant kamera som känns innovativ, snygg och smart. Allt fungerar inte alltid perfekt och priset är lite i överkant men vi gillar verkligen den trots detta.

I vårt arbete med att testa de bästa övervakningskamerorna på marknaden så stöter vi på många tråkiga och dåliga produkter. Det här är inte en av dem, det här är en fantastisk övervakningskamera på nästan alla sätt. Nest Cam IQ Indoor är uppföljaren till Nest Cam Indoor som kom för ett par år sedan. Den här nya modellen erbjuder bättre wifi uppkoppling, bättre bild (4K Sensor) och mycket bättre ljud.

Nyckel specifikationer:

  • 4K Sensor med smart zoom, spelar in i 1080P
  • Ansiktsigenkänning (kräver abonnemang)
  • Molnlagring med kontinuerlig inspelning (kräver Aware Plus abonnemang)

Installation

blank

Nest Cam IQ Indoor kommer i en snygg box där allt ligger prydligt förpackat. Med ligger en USB-C laddare, väggfäste, skruvar och en kom-i-gång guide.

Det första steget är att installera Nest-appen där du sedan i några enkla steg lägger till kameran. Du skannar QR-koden på kameran, ansluter på samma wifi och en minut senare är Nest kameran ansluten.

blank

När kameran är ansluten är det dags att göra några grundläggande inställningar. Du börjar med att välja om den skall spela in ljud samt känna igen ansikten ”familiar face detection”. Ansiktsigenkänning och ljudinspelning är känsliga ämnen nuförtiden och det är bra att det är tillval. Den smarta ansiktsigenkänningen kräver ett Nest Aware abonnemang eftersom avkodningen sker i Googles moln.

blank

Nest Cam IQ Indoor i vardagen

Sa jag hur snygg kameran är? Ja så klart, men det tål att upprepas eftersom prislappen är något hög så är min förväntan inte bara hög nivå när det kommer till funktionerna utan även på utseendet. Materialet är av en helt annan kvalité än vad vi ser hos de billigare övervakningskamerorna. Nest Cam IQ smälter lätt in i inredningen och blir naturligt en del av din vardag. Den påminner nästan om en av karaktärerna i en Pixar film, som om den skulle kunna prata med mig. Det kan den också så länge det är någon som använder Talk-funktionen i appen men inte annars.

Så låt oss börja prata om bildsensorn som är lite speciell med tanke på att det är en 4K-sensor med HDR och ”Supersight”. Det betyder att kameran kan smart zooma in på personer och objekt som kommer in i bilden med bibehållen 1080P upplösning. Jag gillar verkligen den här funktionen då man får bibehållen vidvinkel (130 grader) och bra upplösning i normalläget. Arlo Pro 3 som vi nyss testade har en liknande funktion men jag upplever att den zoomar in mer ”nervöst” än vad Nest Cam IQ gör. Jag skulle ge Nest en klar fördel här då det kan bli lättare att se personer och händelser korrekt.

Kamerasensorn är också något större än de flesta övervakningskameror med en storlek på 1/2.5″ det medför bättre bildkvalité i dagsljus och mörker. Det är något som definitivt märks när vi jämför med andra kameror.

Av och på, när ska den spela in?

Jag kommentar ofta på andra kameror att man själv behöver vara aktiv med att sätta på och stänga av dem. Med Nest Cam IQ Indoor behöver du inte tänka på det efter du gjort dina grundläggande val för när den skall vara aktiv.

blank

Du kan välja att aktivera/avaktivera den beroende på om du är hemma eller inte. När jag testar den här funktionen fungerar den helt felfritt och precis som jag vill att den ska göra.

Som alternativ till geofencing funktionen går det att använda sig av schemaläggning.

Ett annat sätt att styra vad som skall spelas in är att använda sig av ”aktivitetszoner” så som t.ex. en dörr eller liknande. Den funktionen går så klart att användas i kombination med de övriga två.

Det finns flera olika inställningsmöjligheter när det kommer till notiser. Jag har valt att den inte skall skicka notiser för personer jag har sagt att jag känner till. För att använda den funktionen krävs ett Nest Aware abonnemang som kostar från 550 kr/år (just nu ingår en kostnadsfri Nest Mini).

Med Nest Aware får man 30 dagars videohistorik, smarta varningar, aktivitetszoner och möjligheten att dela videoklipp (55 kr/mån eller 550 kr/år). Tidigare har Google fått kritik för att deras abonnemang vart alltför dyra, något som de tog till sig av och förbättrade villkoren. Priset är det samma oavsett hur många kameror du väljer att koppla till.

Om du istället vill ha 60 dagars händelsebaserad videohistorik samt 10 dagars kontinuerlig historik kostar det 110 kr/mån eller 1 100 kr/ år. Vid testtillfället så ingår en Nest Mini (smart högtalare) om man tecknar något av dessa årsabonnemang.

blank
Smarta notiser skickas snabbt vid händelse. Jag ser om det är en person jag har identifierat eller om det är en okänd person.

App och webb

Det är ganska uppenbart att jag gillar Nest Cam IQ Indoor när det kommer till bildkvalité och funktioner. Appen är bra och enkel att navigera i och det är smidigt att komma åt rätt inställningar. Jag har enbart testat iOS versionen av appen men vad jag har förstått från andra som testat den är Android versionen något bättre till och med.

Förutom en smartphone app finns allting tillgängligt på ditt Nest-konto på webben. Ibland har jag upplevt det som enklare att navigera och komma åt mina klipp på webben än i appen.

Det enskilt största minuset för mig med Nest Cam IQ Indoor är att det är segt som sirap att komma åt videoklippen. Det spelar ingen roll om jag testar via appen eller via webben, det är olikt Google att vara långsamma. Det går snabbare ibland och långsamt till oändligt långsamt ibland men genomsnittet är inte bra. Det kanske är tillfälligt med nya Nest Aware tjänsten? Oavsett är detta ett utrymme till förbättring för allt annat med kameran är blixtsnabbt. Värt att tilläga är att jag använder wifi-6 routers med 1000 mbits fiber i grunden och är inom bra avstånd alternativt på 4G uppkoppling.

Specifikationer för Nest Cam IQ Indoor
Upplösning4K sensor, spelar in i 1080P med "smart zoom"
Synfält130° diagonalt
MörkerseendeStarka infraröda LED-lampor (940 nm) med IR-filter
Wifi802.11a/b/g/n/ac (2,4 GHz/5 Ghz) 2 x 2 MIMO Wi-Fi. WEP-, WPA- och WPA2-kryptering stöds
EthernetNej
LjudHögtalare och mikrofon
Siren-
Lokal lagringNej
MolntjänstJa, från 55 kr
IP-Klass-
Temperaturtålighet0 till 40 °C
StrömkällaUSB-C (Kamerans ineffekt 5V DC, 1,0 A)
Motordrivet objektivNej
Digital zoomSmart zoom tack vare 4K upplösning
RörelsedetekteringJa, person med ansiktsigenkänning
AktivitetszonerJa
MonteringBord, vägg
Tål utomhusNej
Smarta hemGoogle Assistant
ÖvrigtFilmer sparas i molnet med AES 128-bitars kryptering och stödjer tvåfaktorsinloggning

Nest Cam IQ Indoor Test
  • Bildkvalitet dagsljus
  • Bildkvalitet mörker
  • Installation
  • App och funktioner
  • Prisvärde
4.4

Sammanfattning av Nest Cam IQ Indoor

Nest Cam IQ Indoor är på många sätt en otroligt bra övervakningskamera. Den har bra smartness och mycket inställningsmöjligheter. Det betyder att du inte behöver använda appen i annat fall än om något händer, de gillar vi. Fantastiskt bra bild och ljudkvalité i en app som gör det snabbt att sortera ut rätt saker.

Vi gillar inte riktigt priset, något i överkant kanske även om man på många sätt får de man betalar för. Det enda stora minuset är att det ofta är långsamt att få tag på videoklippen från Nest servrar.

Senaste artiklar

blank

Test: Arlo Pro 4

Arlo Pro 4 är den senaste modellen i Arlos Pro serie har nya spännande funktioner och en upplösning som närmar

Läs Mer »