Tänk på det här när du hyr ut bostaden via AirBnB

AirBnB

At hyra ut din bostad med hjälp av AirBnB är ett bra sätt att stärka semesterkassan. Men innan du registrerar dig på sajten och lägger upp din annons finns några saker du bör tänka på. Vi guidar dig.

Med hjälp av AirBnB har det blivit enklare än någonsin att hyra ut bostaden under kortare perioder. Och det är förstås ett utmärkt sätt att exempelvis få delar av eller rentav hela semestern betald. Dessutom ger du besökarna en närmare, mer genuin upplevelse av din hemort på ett sätt som inte hade varit möjligt om gästerna istället hade bott på ett opersonligt hotell.

Airbnb ger garanti på 8 miljoner

Och även om det skulle kännas osäkert att släppa in främlingar i ditt hem är riskerna med en uthyrning minimala. AirBnB ger varje uthyrare, eller värd som de kallas, en slags försäkring mot skador och stöld till ett värde av upp till åtta miljoner kronor. Det är en trygghet i synnerhet eftersom hemförsäkringar inte täcker stöld och skador som uppkommer vid tillfälliga uthyrningar.

– Hemförsäkringen gäller om någon obehörig tar sig in i bostaden, men eftersom personen som man hyr ut bostaden till har tillåtelse att vara där, ersätter den vanliga hemförsäkringen inte om inredning förstörs eller om något blir stulet under uthyrningsperioden, förklarar Jessica Källman på If.

Däremot gäller förstås hemförsäkringen mot sådant som brand och vattenskador.

Garantin från Airbnb är förvisso begränsad. Enligt information på deras egen webbplats täcker den inte ”kontanter och värdepapper, samlarobjekt, sällsynta konstverk, smycken, husdjur och ersätter inte heller personligt skadeståndsansvar”. Och det verkar svårt att teckna tilläggsförsäkringar. Varken If eller Folksam, som vi har pratat med, erbjuder sådana.

Lagar och regler inte redo för AirBnB

Den här bristen på försäkringssidan handlar rimligen inte främst om ovilja eller okunskap hos försäkringsbolagen. Snarare beror glappet på att AirBnB representerar den så kallade delningsekonomin vilket befintliga regelverk inte alltid är anpassade för.

På samma sätt som taxiföretaget Uber, som har fått stor uppmärksamhet i massmedia med anledning av anklagelser om att de inte följer rådande lagar, möter AirBnB utmaningar just kring lagar och regler. Försäkringsfrågan är nu inget större problem i sammanhanget. Det är däremot reglerna för hur olika typer av bostäder faktiskt får hyras ut. Medan villa- och radhusägare naturligtvis får hyra ut sin bostad efter eget tycke finns det legala begränsningar för dem som har en bostadsrätt eller hyresrätt.

Uthyrning av bostadsrätt kräver tillstånd

Om du ska hyra ut en bostadsrätt behöver du försäkra dig om att du faktiskt får hyra ut den. Enligt bostadsrättslagen ska bostadsrättsföreningens styrelse lämna sin tillåtelse för varje enskild, tillfällig andrahandsuthyrning, som en AirBnB-uthyrning handlar om. Det i sig gör det hela problematiskt, eftersom det av praktiska skäl kan vara svårt för styrelsen att hinna bedöma och besluta om en uthyrning.

Något som försvårar ytterligare är att det egentligen inte heller finns de ”legitima skäl” som lagen pratar om – exempelvis studier på annan ort – som grund för att bevilja uthyrningar genom AirBnB. Visserligen skedde en lagändring 2014 med syfte att förenkla andrahandsuthyrningar, men den ger inget lagligt stöd åt korttidsuthyrningar av det här slaget.

Men ge inte upp! Somliga föreningar har löst det genom att helt enkelt tillåta sina medlemmar att hyra ut bostäderna så länge innehavarna meddelar att det sker. Hur som helst är det viktigt att du tar reda på vad som gäller i din förening.

Hyresrätter går inte att hyra ut

Har du en hyresrätt kan du helt enkelt inte hyra ut den. Det regleras i hyreslagen och enligt ett beslut i Hyresnämnden i Stockholm förra året är korttidsuthyrningar av det här slaget att betrakta som hotellverksamhet av kommersiell natur. Enligt Susann Wikström, jurist på Hyresgästföreningen, kan du bli av med ditt hyreskontrakt om du hyr ut din hyresrätt.

Så beskattas du

Precis som med andra inkomster ska du redovisa hyresintäkterna från en AirBnB-uthyrning i din årliga inkomstdeklaration. Men du får göra två avdrag, dels ett schablonavdrag på 40 000 kronor, dels ett avdrag som motsvarar avgiften till bostadsrättsföreningen under uthyrningsperioden. Överskottet beskattas som inkomst av kapital, med 30 procent.

Smarta saker för bättre säkerhet

Det är som sagt inte särskilt osäkert att hyra ut bostaden via AirBnB. Särskilt inte om du utnyttjar möjligheten att be hyresgästen verifiera sin identitet med hjälp av uthyrningstjänstens så kallade Verified ID. Då kontrolleras riktigheten hos gästens identitet bland annat genom att koppla ihop dennes AirBnB-konto med ett eller flera sociala medie-konton som Facebook eller LinkedIn.

Om du trots allt är orolig eller bara vill ha en extra trygghet när du hyr ut din bostad finns det utrustning som kan hjälpa dig. Dels genom att minska risken för stöld och olyckor, dels genom att underlätta själva hanteringen av uthyrningen och kontakten med hyresgästen.

Här är fem bra prylar som gör ditt hem säkrare när du har ha tillfälliga hyresgäster.

Assa Abloy Doorman

1. Fjärrstyrt lås

Om du verkligen går in för det här med att hyra ut bostaden är ett fjärrstyrt lås i entrédörren en bra investering. Med Yale Doorman får du dessutom ett kodlås som låter dig skapa unika koder under begränsade perioder.

Men ett sådant lås kostar tusenlappar att köpa och installera. En enklare lösning, som däremot inte erbjuder kodlås, är låset från Glue Smart Lock. Det utnyttjar en app i en smart telefon som nyckel. När hyresgästen låser eller låser upp dörren får du själv en avisering i telefonen.

Glue Smart Lock installeras över befintligt lås, vilket gör det till en betydligt enklare affär än att byta ut hela låset.

Starcam Doorbell

2. Seende dörrklocka

Om du verkligen vill ha koll på vem det är som står utanför din dörr kan du skaffa en uppkopplad dörrklocka med kamera. Kameran ringer i praktiken upp din mobil så att du och besökaren kan se och prata med varandra över ett videosamtal. Det kan vara ett sätt att verifiera att den som går in i din bostad verkligen är den du har hyrt ut den till.

Withings Home

3. Övervakningskamera

Det är nog tveksamt om dina hyresgäster skulle uppskatta att ha en övervakningskamera ständigt seende deras göranden och havanden. Men du skulle kunna installera en sådan i utrymmen där hyresgästerna inte får vara, så att du får en signal när någon tar sig in där och alltså visar video så länge de befinner sig där.

Genom att välja en kamera med högtalare skulle du kunna upplysa vederbörande om att han eller hon behöver lämna klädkammaren eller garderoben eller vilket utrymme det nu handlar om. 

Point

4. Ljud- och rökdetektor

Du vill undvika att dina AirBnB-gäster ordnar dundrande partyn i din bostad. Om inte annat för att förhindra att dina grannar blir på dåligt humör. Med hjälp av en lilla brandvarneliknande dosan från Point får du en avisering i telefonen om hyresgästerna trots dina förmaningar skulle dra igång festen. Point reagerar på ljud och skickar en signal till din telefon när det når en viss nivå. Den känner också av rök och agerar på samma sätt om någon skulle slå sig ner och tända en cigg i din dyra soffa (eller var som helst faktiskt).

5. Brandvarnare

Om du inte redan har en brandvarnare är det hög tid att sätta upp en – eller så många som krävs – innan du hyr ut din bostad. Det handlar förstås om att värna andra människor liv. Vi rekommenderar brandvarnaren Nest Protect. Den talar inte bara om i klartext vad som händer och skickar en varning till din telefon. Den kan också varsko den som befinner sig i bostaden om det exempelvis är mycket rök i köket, även om det för tillfället inte föreligger någon brandrisk. Om du har flera brandvarnare installerade jobbar de ihop, så att samma meddelanden och varningar hörs i alla enhter.

Av samma skäl som du installerar brandvarnare bör du se till att bostaden är utrustad med brandsläckare och brandfilt.


7 tips för dig som ska hyra ut bostaden via AirBnB

  • Be om tillstånd. Om du hyr ut en bostadsrätt måste du ha tillstånd från bostadsrättsföreningens styrelse. Hyresrätter går inte att hyra ut lagligt eftersom det enligt hyreslagen krävs ”beaktansvärda skäl”, och en AirBnB-uthyrning normalt sett inte kommer i närheten av det.
  • Kolla gästen! Hos AirBnB kan du kolla medlemmarnas profiler och se omdömen om dem från andra uthyrare. Utnyttja det!
  • Utnyttja Verified ID. Be hyresgästen verifiera sin identitet med hjälp av AirBnB:s så kallade Verified ID. Då kontrolleras gästens identitet bland annat genom att koppla ihop dennes konto med ett eller flera sociala medie-konton.
  • Gör inventarielista. Se till att dokumentera värdesakerna i ditt hem, gärna med både bild och kvitton. Lås in sådant du är särskilt rädd om i separat utrymme.
  • Skriv avtal. Genom att skriva ned i ett avtal vad som gäller kring städning och värdesaker i ditt hem minskar risken för missförstånd. Ett sådant avtal är förstås också bra om du och hyresgästen hamnar i meningsskiljaktigheter.
  • Märk med DNA. Genom att märka dina ägodelar med så kallat märk-DNA ökar du chansen att få tillbaka dem vid stöld – och minskar risken att bli av med dem. Det är är förstås inte ett tips specifikt för dig som ska hyra ut bostaden, utan är alltid en god idé.
  • Storuthyrare? Kontrollera försäkringen. Om du ofta hyr ut din bostad kan det räknas som affärsverksamhet. Då krävs förmodligen en särskild försäkring.
Profilbild Henrik Rådmark

Henrik Rådmark är en av landets mest erfarna it-skribenter. Allt sedan han fick sin första kreditkortsstora miniräknare i slutet av 70-talet upphör han aldrig att fascineras över nya tekniska prylar. Henrik har testat hemlarm för Larmkollen sedan 2015.
📧 Kontakt
Artikeln är senast uppdaterad: 2020-07-22
Dela den här artikeln?

Vilket hemlarm passar dig? Jämför offerter