Vilket hemlarm passar dig? Jämför offerter

Id-bedrägerier ökar – så skyddar du dig id stöld

Informationen är senast uppdaterad: 2020-02-29

id-skydd

Id stöld är ett av de snabbast växande brotten och kan ge förödande konsekvenser för dig som drabbas. Här får du tips på hur du kan skydda dig.

Förra året polisanmälde 85 000 svenskar att de drabbats av id-stöld eller id-kapning som det också kallas. I år kommer siffran att landa på över det dubbla, runt 200 000. Jan Olsson, förundersökningsledare på Nationellt Bedrägericenter inom Polisen, påpekar att det dessutom finns ett stor skuggtal. Enligt en undersökning från Sifo drabbades hela 156 000 personer av id-kapning under 2015.

Den exakta siffran är inte särskilt intressant. Oavsett vilken den är blir slutsatsen densamma: brottet ökar dramatiskt och drabbar väldigt många privatpersoner.

Jan Olsson tror att en av anledningarna till den kraftiga ökningen är att det är enkelt och tämligen säkert för bedragarna. Och skulle någon åka dit är straffet förhållandevis milt. Böter, aldrig fängelse.

– När du sitter som ungdom och funderar på vad du ska välja som kriminell karriär är ju valet ganska enkelt. Antingen ger du dig ut i parken och rånar någon på sin mobiltelefon som kan ge 1500 spänn. Eller så sitter du i soffan med en cola och din laptop och blåser folk på betydligt större belopp, säger Jan Olsson.

Vad är id-stöld eller id-kapning?

Så vad är id-stöld, eller id-kapning som det också kallas, egentligen? I korthet är det helt enkelt att någon utger sig för att vara dig och styrker det med dokument eller information som bekräftar det. Det kan vara handlingar som körkort, legitimation och pass. Men också bankkort och koder för inloggning till olika tjänster på nätet är information som kan användas för att styrka din identitet.

Med hjälp av den stulna informationen kan en person exempelvis beställa mobilabonnemang, ta banklån och handla kapitalvaror på kredit. Det förekommer också att personer med hjälp av den stulna informationen beställer nya kreditkort i ditt namn. Genom att göra en tillfällig adressändring, eller hålla koll på din fysiska postlåda och stjäla försändelser ur den, får vederbörande tag i kort och kod och kan sen använda det.

Dina personliga uppgifter är offentliga

Den här typen av brott underlättas av den så kallade offentlighetsprincipen. Den innebär att information om din identitet är offentliga handlingar. Vilket i sin tur gör att vem som helst kan få tillgång till ditt personnummer bara genom att ringa Skatteverket och fråga. Myndigheten måste då helt enkelt lämna ut det, utan att ställa några frågor och utan att be om identiteten hos den som frågar.

Jan Olsson på Polisen är skeptisk till hur offentlighetsprincipen tolkas och konstaterar att i Finland, som har motsvarande princip, gör man en annan tolkning vilket bland annat innebär att hela personnumret inte lämnas ut.

Samtidigt är inga förändringar att vänta. Visserligen visar en undersökning av Demoskop kring kommunpolitikers prioriteringar, att två av tre vill se förändringar för att skydda privatpersoner. Men Helena Lindberg, generaldirektör på den myndighet vars uppgift bland annat är att arbeta för ett säkrare samhälle, MSB (myndigheten för skydd och beredskap), tror inte på att förändra tolkningen av offentlighetsprincipen. Detta enligt en artikel i Stöldskyddsföreningens tidning Tryggare samhälle.

Hennes recept är istället att informera i synnerhet privatpersoner om riskerna och hur de kan skydda sig.

Nättjänster ger hög risk

Id-bedrägerier handlar inte bara om att någon stjäl uppgifter i den fysiska världen. Givetvis är en inloggningskod till en e-tjänst också något som kan användas i bedrägerisyfte, liksom kreditkortsuppgifter. Över huvudtaget innebär den ökande användningen av olika e-tjänster en högre risk för att bli utsatt för bedrägerier.

Jan Olsson på Polisens Nationellt Bedrägericenter pekar på hur stulen kreditkortsinformation enkelt används för att ”blåsa folk” på pengar över nätet. Den typen av information går att köpa och sedan är själva brottet enkelt både rent praktiskt och känslomässigt.

– Bedragaren kan sitta hemma och beställa varor på nätet och betala med hjälpa de stulna kreditkortsuppgifterna. Han behöver inte gå ut och behöver inte konfronteras med offret, säger han.

Tillvägagångssättet, där de stulna uppgifterna ofta kommer från intrång i något företags nätverk, innebär också att alla kan drabbas, oavsett social klass, inkomst eller bostadsort.

Så hjälper försäkringsbolagen vid id-kapning

Ett försäkringsbolag kan naturligtvis inte förhindra att du får din identitet stulen. Men i de flesta hemförsäkringar ingår skydd som i vart fall ser till att minska skadan. Exempelvis hjälper Folksam till med att avstyra krav från leverantörer som bedragaren har beställt varor eller tjänster från.

Inget bolag ersätter ekonomisk förlust till följd av att någon exempelvis utnyttjat din identitet för att handla varor eller tjänster. Däremot ger alla bolag ersättning för juridiska ombud, om sådant skulle krävas. Hos exempelvis If får du utnyttja rättsskyddet i hemförsäkringen för detta, medan andra försäkringsbolag har ett särskilt skydd för vad de kallar småmål.

Så ersätter försäkringsbolagen

Moderna Försäkringar, hem- och villahemförsäkring:

 • ersättning av direkta kostnader ex för återanskaffning av id-handlingar/för juridiskt
 • ombud till följd av id-stöld med upp till 2000 kr
 • ersättning av kostnader för juridiskt ombud med upp till 20 000 kr
 • hemförsäkringens rättsskydd ger ersättning på upp till 230 000 kr för juridiskt ombud

Folksam, alla hemförsäkringar

 • rådgivning för att förebygga identitetsstöld
 • hjälp med att avstyra krav från leverantörer
 • ersättning för kostnader för juridiska ombud med upp till 100 000 kr.

Trygg-Hansa, alla hemförsäkringar

 • rådgivning för att förebygga identitetsstöld
 • ersättning för juridiska ombud genom hemförsäkringens rättsskydd

If, hem- eller villaförsäkring

 • rådgivning för att förebygga identitetsstöld
 • assistans för att begränsa skada när en id-stöld ägt rum
 • juridisk hjälp för att avvisa krav eller rätta till fel till följd av id-stöld
 • ersättning för juridiskt ombud, max 250 000 kr

Länsförsäkringar, hemförsäkring

 • rådgivning för att förebygga identitetsstöld
 • assistans för att begränsa skada när en id-stöld ägt rum
 • juridisk hjälp för att avvisa krav eller rätta till fel till följd av id-stöld
 • ersättning för juridiskt ombud, max 240 000 kr

Hur skyddar man sig mot id-bedrägeri/id stöld?

På grund av just offentlighetsprincipen är det inte helt enkelt att skydda sig mot id-bedrägeri. Men det finns naturligtvis sätt att minska riskerna dramatiskt. Till att börja med ska du betrakta alla typer av handlingar och information som kan användas för att styrka din identitet som värdehandlingar. Det gäller inte bara regelrätta id-handlingar som körkort och pass utan även kontoutdrag från banker och andra dokument som innehåller uppgifter knutna till dig som person.

Köp bevakning av din identitet

Du kan också köpa en tjänst som bevakar ditt personnummer och meddelar dig om någon gör en kreditförfrågan, anmäler en adressändring eller gör en förändring när det gäller dina fastigheter.

Tjänsten finns hos kreditupplysningsbolag som UC, Creditsafe, Bisnode och Syna.

Här är en rad råd som hjälper dig att minska risken att drabbas av it-stöld.

Polisens råd för att skydda dig mot id-bedrägeri

… på nätet

Öppna inte okänd e-post och klicka inte på länkar. Risken är att du får in virus i din dator som kopierar exempelvis dina inloggningsuppgifter.

Använd inte ett för enkelt eller samma lösenord till olika tjänster.

Se till att ha ett uppdaterat virusskydd på din dator och mobil.

Ladda inte ned nya appar utan att kontrollerat att de funnits ett längre tag och fått positiva recensioner och betyg.

Skicka inte person- eller kontouppgifter via e-post utan att först ha kontrollerat att aktuellt företag, myndighet eller organisation har begärt in uppgiften.

… i den fysiska världen 

Använd tjänster som ger dig information direkt i mobilen eller via mejl om någon tagit en kreditupplysning på dig. Då kan du agera snabbt och stoppa krediten från att beviljas.

Se till att inga obehöriga kommer åt din fysiska post.

Lämna inte ut ditt personnummer på nätet – ens via mejl – och släng inte post med personlig information i soporna eller pappersinsamlingen

Gör en anmälan till Polisen och kreditupplysningsföretaget om du tappat bort en identitetshandling.

Källa: Polisen

Om du drabbas – spärra ditt personnummer

Så här gör du om du blir utsatt för id-kapning: 

 • Kontakta företaget där bedragaren använt dina uppgifter. Tala om att det inte är du som har köpt varan, tagit lånet eller tecknat abonnemanget.
 • Kolla dina konton och bankkort. Säkerställ att det inte har tagits någon kredit i ditt namn eller att det skett transaktioner på ditt konto med ditt kort som du själv inte godkänt. Om så har skett ska du omgående kontakta din bank.
 • Polisanmäl! Ring 114 14 eller besök en polisstation.
 • Ring Skatteverket. Kolla att ingen ändrat din folkbokföringsadress.
 • Spärra personnummer. Kontakta kreditupplysningföretag och be dem spärra ditt personnummer. Då kommer ingen att kunna genomföra kreditupplysningar på dig, vilket hindrar nya lån och krediter. De största kreditupplysningsföretagen är UC, Bisnode, Syna och Creditsafe.

Källa: Konsumentverket / Hallå konsument

Profilbild Henrik Rådmark

Henrik Rådmark är en av landets mest erfarna it-skribenter. Allt sedan han fick sin första kreditkortsstora miniräknare i slutet av 70-talet upphör han aldrig att fascineras över nya tekniska prylar. Henrik har testat hemlarm för Larmkollen sedan 2015.
📧 Kontakt
Artikeln är senast uppdaterad: 2020-02-29