Hur mår de svenska hemlarmsbolagen?

Sedan jag startade Larmkollen sent 2012 har mycket hänt på den svenska marknaden för hemlarm, samtidigt som egentligen väldigt lite har hänt. Så vad menar jag med det? Jo när det kommer till själva larmprodukten så har extremt lite hänt på tekniksidan väldigt få leverantörer som fanns 2013 har uppdaterat sin teknik sedan dess.

2013 hade de flesta knappt någon app, det är bara de senaste två åren som dessa har blivit godkända enligt er konsumenter även om många verkar ha synpunkter fortfarande att de saknas funktioner etc.

När jag startade Larmkollen så trodde jag att vi vid de här laget skulle få se mer internationella teknikbolag kliva in på marknaden. De börjar till viss del hända nu med Google (Nest) och Amazon (Ring) men än så länge är det svalt intresse från svenskar i varje fall. Vi får se de närmaste två åren om Nest och Ring eller någon annan gör något ordentligt avtryck.

Den egentligen enda teknikinnovationen som har skett är på övervakningskamera sidan med riktigt bra kameror så som Netgear Arlo t.ex. som går bra försäljningsmässigt. Arlo fyller ett bra hål i marknaden på lågbudget sidan men saknar fortfarande en larmcentral vilket gör att de inte kan konkurrera på riktigt med hemlarm.

Det som har hänt dock.. är att de som var stora 2013 (Verisure och Sector Alarm) har blivit enormt mycket större både i Sverige och utomlands. Sector Alarm har köpt upp ett antal bolag samtidigt som de växt organiskt.

Hela hemlarms marknaden har växt ordentligt varje år fram till och med förra året då vi noterar en svag mattning av tillväxten som fortsätter in i år. Troligen har vi nått en viss mättnadsgrad och vi kommer se folk i högre utsträckning byta från leverantör a till leverantör b.

Så låt oss gå igenom varje bolag för sig som vi bevakat och eller haft med på Larmkollen.

Verisure

Källa: allabolag.se

För det första har Verisure en del av sin försäljning utanför Sverige, exakt hur stor vet vi ej, men helt klart är det ett bolag som gått extremt bra. Verisure är också de bolag som vinner flest tester och har överlag mycket höga betyg från användare. Verisure är också det enda bolaget här som har egen teknikutveckling, övriga köper in hårdvara och till viss del mjukvara.

Om bolagets ekonomi är viktigt för dig vid val av hemlarm kan Verisure helt klart anses vara att mycket tryggt val.

Verisure säger själva att de har över 300 000 kunder i Sverige.

Svenska Alarm

Källa: allabolag.se

Fortfarande små på den svenska marknaden men med en hälsosam tillväxt utan att för den delen visa röda siffror. Svenska Alarm säljer precis som Säkra Larm och Garda Alarm ett larm från Visonic som betalas av under X år för att sedan ägas av kunden. En modell som verkar tilltala en hel del kunder men fortfarande är dessa tre bolag tillsammans mycket mindre än de två stora.

Securitas Hemlarm

Securitas hemlarm har vi ingen direkt insyn i givet att de är del av Securitas. Många använder Securitas larmcentral men vi vet inte hur de går för hemlarms-delen av deras verksamhet. Tekniken som Securitas använder (både hårdvara och mjukvara) börjar kännas väl gammal vid de här laget.

Sector Alarm

Källa: allabolag.se

Sector Alarm har haft en imponerande tillväxt under de senaste åren, även om en viss del av den kommer från förvärv. Hårdvaran köper Sector Alarm in från Honeywell och sedan driver Sector Alarm sin egen larmcentral. Sector Alarm har även dem mycket nöjda kunder överlag och en beprövad produkt.

Sector Alarm har precis passerat 200 000 kunder i Sverige (Sep-2018).

Alert Alarm

Källa: allabolag.se

Alert Alarm ägs av Verisure sedan ett antal år tillbaka och är Verisures budget varumärke. Historiskt har det gått lite knackigt för Alert Alarm men nu börjar de äntligen se lite bättre ut för bolaget. Bolaget använder fortfarande gammal hårdvara men appen är idag mycket bra.

Gardio

Källa: allabolag.se

Gardio startade som en utmanare på marknaden med en teknik som 2013 kändes fräsch och rätt i tiden. Skippa alla sensorer och använd kameror med smart teknik. 2018 har verkligheten kommit i fatt något och Gardio har inte riktigt lyckas kapitalisera på den tekniska höjden de hade vid start. Vi gillar Gardio’s ambition och produkt och hoppas de lyckas bättre 2018 än historiskt.

Säkra Larm

Källa: allabolag.se

Säkra Larm tillhör den mer “klassiska” skolan dvs jobbar med mycket ute/innesälj och inte speciellt aktiva online. Överlag har Säkra haft en fin tillväxt om än med ett betydligt sämre 2017. Som tidigare nämnt jobbar Säkra Larm med produkter från Visonic och en extern larmcentral, dvs Säkra Larm är mer eller mindre bara ett säljbolag som jobbar med en bra produkt.

Garda Alarm

Källa: allabolag.se

Väldigt lite skiljer Garda och Säkra Larm från varandra när de kommer till teknik eller bolagsupplägg etc.

Larmagruppen

Källa: allabolag.se

Larmagruppen är ett företag vi har haft med på Larmkollen men som tyvärr nu är under rekonstruktion. De fick vara med då de jobbade med en relativt unik produkt som jobbade med tryckkänslighet istället för traditionella sensorer. Ett annat bolag på den svenska marknaden försöker nu sälja ett liknande larm, än så länge är de oklart om de lyckas bättre.

Webehome

WeBeHome har primärt jobbat med smarta hem och tagit fram en riktigt bra mjukvara. De har även under perioder sålt ett hemlarm med Z-Wave koppling de jobbar nu med hårdvaruleverantörer för att hitta ett bättre larm så just nu finns inget hemlarm att köpa från dem.

2018-2019 och framåt då?

Jag tror att om fem år kommer vi titta tillbaka på 2017-2018 som peaken för marknaden med dyra abonnemangs-hemlarm. Verisure och Sector kommer givet deras prenumerationsmodell fortsätta att leverera fina siffror men kommer inte kunna visa upp samma tillväxt i kundstocken. De är dels oundviklighet när man når en viss storlek att jämnvikt uppnås då de kommer alltid vara ett visst antal som säger upp sitt abonnemang. Samtidigt som andelen hem med larm har ökat ordentligt senaste fem åren, även om det fortfarande är en minoritet som har hemlarm.

Samtidigt är marknaden i desperat behov av ny teknik med billigare lösningar som fortfarande ger en adekvat säkerhetsnivå. Verisure och Sector Alarm kommer inte sänka sina priser utan här är det någon annan som måste ta den platsen, kanske blir de Google och Amazon.

Vi kommer få se nya bolag som försöker göra om det Garda/Svenska/Säkra gör och någon kommer lyckas och andra inte. Det startar säkerligen ett nytt försök i kvartalet, minst, som försöker göra om samma resa. Vi får ofta mail av nystartade bolag som vill vara med på Larmkollen men om ni läst “om oss” så vet ni att vi är hårda när det gäller att ta in nya bolag här.

Text av: Stefan Tärnell
Grundare, Larmkollen.se