Hemlarm utan abonnemang – en snabbguide

Hemlarm utan abonnemang är enklare men ger inte samma grad av trygghet och skydd som ett uppkopplat larm. Vi förklarar hur du ska tänka och pekar också på två övervakningskameror som fungerar som enkla hemlarm. 

Alla experter är eniga. Ett hemlarm med abonnemang, som är kopplat till en larmcentral, ger större trygghet och ett bättre skydd än larm utan abonnemang. Men det innebär inte nödvändigtvis att det är bättre för dig. Däremot är det något du behöver känna till innan du bestämmer dig för ett larm med eller utan abonnemang.

För att bättre förstå varför ett hemlarm med abonnemang ger större trygghet behöver vi först förstå själva kärnan, vilka syften ett hemlarm har. I princip handlar det om tre saker:

  • Hindra tjuven. Det första är att avskräcka en eventuell inkräktare.
  • Larma omgivningen. Det andra syftet är att göra en inkräktare uppmärksam på att han är upptäckt, och även att tala om för den närmaste omgivningen att ett inbrott har skett.
  • Påkalla åtgärd. Det tredje syftet är att tala om för någon som kan agera för att antingen förhindra att inbrottet fullbordas, eller ser till att det inte får efterföljande, negativa konsekvenser.

Det går också att tala om ett fjärde syfte, även om det egentligen inte har med själva larmfunktionen att göra. Och det är faktiskt att hjälpa polisen att lösa brottet med hjälp av inspelade filmsekvenser eller sparade stillbilder.

Ett hemlarm utan abonnemang, och som alltså saknar  uppkoppling mot en larmcentral, klarar helt enkelt inte att uppfylla alla fyra syften lika bra som ett uppkopplat larm. När tjuven ser en dekal med någon av de välkända larmföretagens logotyp – vilket du alltid får när du skaffar ett uppkopplat larm – får hen ett tydligt budskap: om du går in här får du snart sällskap av en väktare eller rentav en polispatrull.

Om tjuven istället ser en dekal som bara talar om att bostaden är larmad – men inget som tyder på att en eventuell larmsignal kommer att skickas till en larmcentral – bedömer hen sannolikt att det inte är särskilt farligt att gå in. Det kommer att tjuta lite. Ägaren kanske får ett sms men eftersom de inte är i närheten spelar det ingen roll, resonerar tjuven. Därför är ett uppkopplat larm, ett hemlarm med abonnemang, bättre.

Men. Om du inte är beredd att betala kostnaden det innebär att koppla upp ett larm till larmcentral med väktarutryckning är ett lokalt larm bättre än inget alls. Och när vi skriver lokalt larm menar vi ett larm som inte är uppkopplat mot någon larmcentral. Men för att det ska vara någon vits överhuvudtaget med ett larm behöver systemet ändå kunna meddela någon när larmet aktiveras.

Bästa lösningen för larm utan abonnemang

När du väljer ett hemlarm utan abonnemang bör du undvika de allra billigaste. Här är de viktigaste aspekterna du behöver titta på.

  • Kamera. Ett modernt hemlarm måste ha en kamera. Faktum är att de bästa ”hemlarmen” utan uppkoppling i grunden är just kameror som vid rörelse aktiverar en larmsignal. Kameran behöver producera bilder och filmsekvenser av hög kvalitet, eftersom det materialet kan bli det som avgör om polisen kan få tag i en eventuell inkräktare. Var särskilt noga med att ta reda på hur kameran presterar i mörker.
  • Lagring i molnet. Det inspelade film- och bildmaterialet bör lagras dels i själva kameran eller larmanläggningen, dels i en molntjänst. Det senare är viktigt för att undvika att filmer och bilder försvinner eller förstörs genom att tjuven tar med sig eller saboterar kameran eller minneskortet i den.
  • Larm. Hur larmar anläggningen. Äldre system utnyttjar mobilnätet och skickar sms till ett eller flera telefonnummer, eller ringer upp för snabbare respons. Det här låter förmodligen som stenåldern och som enda kommunikationsväg duger det inte. För att du ska kunna få del av bilder och filmsekvenser behöver larmet vara uppkopplat mot nätet, alltså via din bredbandsrouter. Det ger dig också möjligheter att styra larmets funktioner på ett mer flexibelt och enkelt sätt. Bland annat går det med en del hemlarm av det här slaget att få en livesändning av det kameran ser och hör.

Hemlarm utan abonnemang är inte bara billigare, utan ofta även enklare att installera och hantera jämfört med ett uppkopplat ”fullblodslarm” med sensorer för dörrar, fönster, rörelse och kanske brand. Men vi vill återigen understryka att det rör sig om två olika produkter som inte är direkt jämförbara.

Hur som helst om ni inte vill satsa på ett uppkopplat hemlarm så rekommenderar vi någon av de bästa övervakningskamerorna (läs vår genomgång av vilka som är bäst). De är alltså i första hand just kameror, men kan användas som enklare larm eftersom de skickar en notis till din mobil när de upptäcker rörelse. Kamerorna har även högtalare och mikrofon vilket gör att du kan prata med en eventuell inkräktare.

Även om övervakningskameror och kan fungera som ett enklare hemlarm vill vi peka på ytterligare en aspekt som talar för uppkopplade larm. Nämligen att de kan skapa trygghet i en bredare mening genom att de förses med rökdetektorer, så att de kan larma även vid brand. Och bara ett uppkopplat hemlarm kan leda till en snabb åtgärd av polis eller räddningstjänst.

Profilbild Henrik Rådmark

Henrik Rådmark är en av landets mest erfarna it-skribenter. Allt sedan han fick sin första kreditkortsstora miniräknare i slutet av 70-talet upphör han aldrig att fascineras över nya tekniska prylar. Henrik har testat hemlarm för Larmkollen sedan 2015.
📧 Kontakt
Artikeln är senast uppdaterad: 2020-08-11
Dela den här artikeln?

Vilket hemlarm passar dig? Jämför offerter