Vilket larm passar dig? Jämför offerter

Övervakningskameror för alla tillfällen och budgetar

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Övervakningskamera köpguide – vad ska du tänka på?

Precis som med hemlarm är det viktigt att tänka på dina behov. Hur många kameror behöver du? Ska du övervaka eller bara kolla in då och då? Ska du ha kamerorna ute eller inne?

Utomhus eller inomhus

Det första du behöver bestämma dig för är om övervakningskameran ska användas utomhus eller inomhus. En utomhuskamera har förstås skydd mot väta och tål också varierande temperaturer bättre (IP65 eller bättre). Samtidigt blir naturligtvis prislappen lite större. Tänk också på hur enkelt det är att dra strömsladd och att ni har tillräckligt bra wifi-mottagning där ni planerar att placera kameran.

Batteri eller sladd?

Med en batteridriven kamera blir installationen oerhört mycket enklare jämfört med om du använder en kamera som behöver anslutas till ett vägguttag. Dessutom kan du enkelt flytta en kamera tillfälligt. Nackdelen är förstås att ett batteri behöver bytas ut eller laddas, vilket gör att en sladdbaserad lösning ibland ändå är att föredra.

Om ni har möjlighet att placera kameran bra samtidigt som ni kan dra en strömsladd kommer ni i regel undan billigare och får ett mer problemfritt ägande.

Både Ring och Arlo har satsat mycket på batteridrivna övervakningskameror och deras produkter är överlag mycket bra.

Bildkvalitet

En av de viktigaste aspekter hos varje kamera torde vara bildkvaliteten. Här finns en stor variation mellan olika modeller och det kan vara svårt att bedöma nivån utifrån rena tekniska specifikationer. Men du kommer i vart fall en bit på väg om du utgår från upplösningen, det vill säga hur detaljerat kameran återger det den ”ser”. Idag bör du inte accepter något annat än så kallad HD-upplösning (High definition), vilket innebär att kameran återger minst 1920 gånger 1080 pixlar (bildpunkter).

I dagsljus ger de flesta kameror en bra bild. När ljuset försvinner om natten blir bilden dock ofta en annan och här får du räkna med stora skillnader mellan olika modeller. De flesta kameror har inbyggd ir-belysning, som lyser upp rummet med en belysning som är osynlig för det mänskliga ögat, men som ger en mycket klar och skarp bild i kameran.

Något annat som påverkar bildkvalitén i hög utsträckning är bitrate och kompression av videon. Tänk om ni kollar på Netflix med dålig mobiluppkoppling jämfört med bra uppkoppling. Det är bitraten, dvs hur mycket information per sekund som skickas som varierar mellan de två. Billigare kameror och gratis molntjänster brukar komprimera hårdare även om det är samma upplösning.

Bildvinkel

Hur mycket ser kameran? För de flesta användningsområden vill du förmodligen att den ska se så brett som möjligt, så att du får med så mycket som möjligt av rummet eller vad det är du övervakar. För bred vidvinkel kommer med nackdelen att objekten du spelar in måste vara väldigt nära för att de ska synas ordentligt.

En god kompromiss ligger runt 130 graders bildvinkel (+/- några grader), de flesta kameror ligger här. Några mer speciella ligger bredare än så men tänk noga på om ni behöver bredare vinkel med tanken på nackdelarna.

Exempel på hur 110 till 180 graders bildvinkel ser ut, alla kameror är placerade på samma position i rummet.

110 graders bildvinkel
blank
130 graders bildvinkel
blank
180 graders bildvinkel

Några övervakningskameror går att styra via datorn eller telefonen och kan då ge möjlighet att zooma i bilden, alltså ”komma närmare” en specifik del av motivet. Digital-zoom görs på bekostnad av bildkvalité på normala kameror.

Men ett annat alternativ som börjar komma är en form av ”smart digital zoom” där kamerans sensor har en högre upplösning (2K-4K) och kan digital zooma in med bibehållen kvalité. Exempelvis har Arlo Pro 3 och Nest Cam IQ Indoor en sån funktion som fungerar mycket bra och bibehåller bildkvalitén.

Hur sparas filmen?

Många övervakningskameror för hemmabruk spelar inte in allt de ser. Istället triggas kameror av rörelse eller ljud och påbörjar då inspelning. Var och hur filmen lagras varierar. En del kameror använder bara ett minneskort för lagringen, medan andra skickar filmen till en molntjänst. Det senare är definitivt att föredra eftersom du då får tillgång till det inspelade materialet från din telefon, surfplatta eller dator oavsett var du befinner dig. Dessutom kan en eventuell inkräktare inte förstöra det inspelade materialet bara genom att riva ner kameran.

Hur molntjänsterna som lagrar filmklipp fungerar varierar. Ett vanligt upplägg är att leverantören bjuder på lagringen av filmklipp som spelats in under exempelvis det senaste dygnet, medan du får betala för att kunna se filmer som spelats in längre tillbaka i tiden.

Två av de största företagen när det kommer till övervakningskameror med molnlagring är Arlo och Google som vi jämför priser på i tabellen nedan. Båda erbjuder även kontinuerlig lagring av video om du är villig att betala för det.


Nest (Free)

Nest Aware

Nest Aware Plus

Arlo (Free)

Arlo Secure

Arlo Secure Plus
Video historik30d60d30d (2k)60d (4k)
Live videoJaJaJaJaJaJa
NotiserJaJaJaJaJaJa
Smarta varningar (personer mm)JaJaJaJa
Aktivitetszoner JaJaJaJa
Kontinuerlig inspelning10d14d 79kr / mån
Pris (mån) 1 kameraIngår55kr110krIngår29kr-kr
Pris (mån) upp till 5 kamerorIngår55kr110krIngår99kr149kr

Hur fungerar larmfunktionen?

Tack vare larmfunktionen hos kameran får du ett meddelande när kameran upptäcker en rörelse eller ett ljud. Det larmfunktionen hos en kamera gör är att uppmärksamma dig på att något rör sig framför kameran.

Enklare kameror skickar bara ett meddelande när det sker, varpå du själv får logga in i en webbläsare för att se kamerabilden. Den vanligaste lösningen är dock den där kameran sänder bilden eller bildströmmen direkt till din telefon när den aktiveras, efter att ha uppmärksammat dig med en notis.

Hur väl larmfunktionen fungerar skiljer sig markant mellan olika övervakningskameror. Ett av tricken de behöver klara är att skilja på husdjur och människor som rör sig framför kameran. För att larmfunktionen ska fungera bra behöver du ofta också kunna ange vilka områden i bilden som ska vara ”larmade” och vilka områden där rörelser kan ske utan att larm triggas.

❗Tänk på att en kamera som larmar aldrig ger samma skydd som en hemlarm med olika typer av sensorer.

Sammankoppling till övriga system

En kamera som visar bild är förvisso tillräcklig för många användningsområden. Men i takt med att det dyker upp bra teknik för att göra våra hem smartare ökar rimligen också viljan och behovet av att kunna koppla samman övervakningskameran med andra delar. I alla våra tester går vi igenom vilka smarta hem stöd som finns, vanligast är Google Home och Alexa.

Röstkommunikation

Många kameror har mikrofon och i vissa fall en högtalare, så att du kan höra den som befinner sig framför kameran – och även prata med vederbörande. Den här funktionen är ofta en svag punkt hos många övervakningskameror, men fungerar i allmänhet ändå tillräckligt bra för att det ska fylla sin funktion. Högtalarfunktionen kan givetvis användas för att skrämma obehöriga, eller i vart fall göra dem uppmärksamma på att de är upptäckta. De kan också utnyttjas som en form av högtalartelefon med video – om exempelvis barnen saknar mobil med motsvarande funktion.

Appen

Appen blir förmodligen ditt huvudsakliga gränssnitt mot kameran. Det är där du gör inställningar och i övrigt hanterar övervakningskameran och de filmklipp den producerar. Därför behöver du försäkra dig om att appen inte bara erbjuder de funktioner du är ute efter, utan också är enkel att hantera.

blank
Exempelbild: KC200 inställningar i deras mycket bra app

Regler för kameraövervakning – privatpersoner

Du får inte sätta upp kameror hur som helst, läs vår genomgång av reglerna här.

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Senaste artiklar